Drob de ciuperci – o variantă vegetariană pentru tradiționalul drob cu carne de miel. Dacă nu îți place carnea de miel, un drob de ciuperci este numai bun pentru masa de Paște, dar și pentru orice alt moment din an.
Încă puțin și sărbătorim Paștele. O sărbătoare în care se adună la masă toți membri familiei, să petreacă timp împreună și să mănânce din bucatele sfințite la Slujba de Înviere: pască, ouă roșii, preparate din miel (friptură, drob), șuncă fiartă (jambon), sos de smântână cu hrean, vin roșu, le știți și voi, că doar tot românul are pe masa lui în ziua de Paște astfel de preparate. Numai când mă gândesc la ele deja mi se face poftă și abia aștept să mă duc acasă în Maramureș.
Poate sunt mulți cărora nu le place carnea de miel, așa că un drob de ciuperci este numai bun. Se poate face și cu carne de pui sau porc dacă totuși dorești să-l faci cu carne. Consider că un astfel de drob poate fi gătit în orice moment din an, nu trebuie să fie pregătit doar de Paște, că așa e obiceiul. Eu îl fac ori de câte ori am ouă multe în casă, ciuperci și ceva legume rămase prin frigider. Știți principiul acela: nimic nu se pierde, totul se tranformă.
Nouă ne place tare mult acest drob de ciuperci pentru că este extraordinar de simplu și rapid de pregătit, este sățioș, mult mai slab caloric decât drobul obișnuit și este o alternativă ideală pentru vegetariei.
Eu zic să ne punem șorțul și trecem la trebă!
____________________________________
INGREDIENTE
500 gr. ciuperci champignon curățate și tăiate
4 ouă + 1 ou pentru a-l pune deasupra drobului
3-4 fire de ceapă verde, tăiate mărunt
un ardei kapia sau 1 gras roșu tăiat în bucăți mai mici
o cană de cașcaval ras
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de mărar tocate mărunt
3-4 linguri de pesmet
ulei de măsline
sare și piper (după gust)
____________________________________
PREPARARE
Pune puțin ulei de măsline într-o tigaie și sotează ciupercile până se evaporă toată apa, apoi scoate ciupercile într-un bol.
În aceeași tigaie mai adaugă puțin ulei de măsline și călește partea albă de la firele de ceapă verde pe care le-ai tăiat + ardeiul kapia tăiat cubulețe. După ce s-au călit, scoate-le din tigaie și pune-le în același bol peste ciuperci. Partea verde de la ceapa eu am pus-o proaspătă în compoziție.
Adaugă și restul ingredientelor în bol: partea verde de la ceapă, cașcavalul ras, pesmetul, ouăle, pătrunjelul și mărarul. Condimentează cu sare și piper după gust, apoi amestecă bine toată compoziția.
Într-o tavă de chec pune o foaie de copt, unge-o cu puțin ulei de măsline și adaugă compoziția de drob în tavă. Bate 1 ou și adaugă-l deasupra drobului.
Bagă drobul în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 35-40 minute, până se rumenește frumos deasupra. Lasă să se răcească vreo 20-30 minute, apoi taie drobul cu ciuperci în felii.
Spor la treabă și să aveți poftă!
Cu drag, Nicoleta!
Alte retete cu ciuperci de pe blog:
Tarta cu ciuperci si ceapa caramelizata
Rulada de porc cu ciuperci
Tagliatelle cu ciuperci si smantana
Quiche cu ciuperci si Emmentaler
Supa crema de ciuperci
P.S. Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Foodieopedia pentru a fi la curent cu ultimele rețete postate!
1 Comment
Lasă un comentariu