Experienta culinara din Turcia

Dacă ai citit articolul meu în care am povestit detaliile despre plecarea de Revelion în Turcia și serviciile oferite de resortul în care am fost cazați, atunci știi deja că am avut toate mesele incluse în pachet, inclusiv masa festivă dintre ani. A venim momentul să vă povestesc despre experiența culinară din Turcia.

Această vacanță a fost despre relaxare și ne-am dorit mult să nu ne facem grijă în ceea ce privește mâncarea, găsirea unui restaurant etc., așadar unul dintre criteriile de alegere a resortului a fost și includerea tuturor meselor în pachet.

fagure de miere

Cum a fost experiența culinară din Turcia

Resortul la care am fost cazați, ,,Sherwood Exclusive Lara”, avea un restaurant principal cu bufet, unde, la orele mesei mergeai și îți alegeai ce voiai tu să mănânci. Programul meselor era așa: mic dejun de la 07-11:00, prânz de la 12:30-14:30, cina de la 18:00-21:00. 

Mai erau încă 4 restaurante a la carte, cu specific diferit, unde trebuia să faci rezervare din timp, iar costul unei cine era de 10 euro/persoană. Pe lângă acestea, în afara orelor de masă, era deschisă o mini patiserie cu tot felul de deserturi, gustări și înghețată. Non-stop ne stăteau la dispoziție și 2 baruri, de unde puteai să îți alegi băuturi alcolice, non-alcoolice, cafea, ceai, apă.

sheerwood exclusive lara

cafea turceasca . cocktail

Panorama Bar - sheerwood exclusive lara - Turcia

În afară de cele 4 restaurante a la carte, unde trebuia să plătești, totul era gratis. Unlimited. Cât puteai duce. Nu te întreba nimeni nimic, nu îți cerea nicio cartelă, document sau dovadă că stai în acel resort.

Noi am mâncat doar la restaurantul principal. Ne tenta să mergem la restaurantul cu specific italian sau turcesc, dar și la cel principal, la bufet aveai o diversitate foarte mare. La italian voiam pentru paste sau pizza și la turcesc pentru ceva specific. Le-am găsit pe ambele și dincolo la restaurantul principal.

Mâncare pentru toate tipurile de dietă

Bufetul era foarte mare și mâncarea era foarte diversificată. Dacă erai vegan, vegetarian sau carnivor, găseai preparate pentru orice tip de regim alimentar. Aveau chiar și un colț cu ,,diet food”.

supe creme

Supe creme, altele în fiecare zi și la fiecare masă.

Pe zona de brutărie & pastry/patiserie, găseai diverse pâini, chifle, baghete, pizza, pide turcești (sunt în formă de bărcuțe), foietaje dulci și sărate.

paine

Pâine cu smochine și alune de pădure. Pâine cu prune uscate și stafide

pâine

Diferite pâini și franzele erau expuse. Nu știai din care să tai prima dată.

11. mic dejun

Croissant proaspăt scos din cuptor cu gem de fructe. Foietaj cu telemea. Felii de portocală

Sunt mare fan măsline și brânzeturi, ei bine, acolo a fost raiul pentru mine. Cel mai mult mi-a plăcut o brânză cu nuci, dar și feta, care după două zile am realizat că nu e feta (deși așa scria pe bilețel la servire), ci de fapt o telemea nesarată, fix așa cum găsim și la noi.

masline

Cel mai mult mi-au plăcut măslinele umplute cu ardei roșu

branzeturi

Diversitate foarte mare. Pe toate le-am încercat, însă mi-a plăcut mult feta

O mare varietate de fructe prospete și siropuri din fructe. Noi ,,am abuzat” la maxim de ananas în fiecare zi.

fructe

sosuri fructe

Foarte multe legume proaspete, coapte și fierte, legume umplute, paste tartinabile cu cremă de brânză, creme picante, hummus, salată de cuscus, quinoa sau bulgur. Mereu erau două tipuri de orez: pilaf sau simplu fiert (care era pus la zona de diet food). Tot în zona de diet food găseai mare parte din legumele proaspete, iaurturile simple și cu fructe, cerealele și legumele fierte.

Tipurile de carne au fost diverse: pește (la grătar sau poșat), fructe de mare, pui (la grătar sau gătit în diverse modalități: în sos de roșii, cu curry), vită (grătar), miel ( în diverse sosuri sau la tigaie).

Am văzut doar două tipuri de paste: cu sos alb (am încercat o dată, am crezut că e cu brânză, dar păreau mai mult fierte în lapte) și cu sos roșu (gen bolognez, dar cu carne de miel).

Ce am mâncat mai exact

La micul dejun am optat mereu pentru ouă, legume, brânzeturi, șuncă de curcan sau pui, am mai mâncat iaurt cu sos de fructe, cereale și fructe confiate. Dacă ni se făcea poftă, la final mai alegeam desert și fructe.

5. mic dejun

Menemen (papară cu legume sotate), brânzeturi, șuncă de curcan, legume

iaurt cu fructe

Bol cu iaurt, fructe, cereale și sos de fructe

La prânză și cină, cel puțin eu mi-am pus mereu pește, iar apoi mi-am umplut restul farfuriei cu multe legume. Dacă îmi trăgea ceva cu ochiul, mergeam și îmi puneam, fie foietaj cu brânză, fie ceva legume umplute. Ne alegeam mereu și desert, și fructe.

 pranz - supe creme, peste, paste, pui

Supe creme. Merluciu cu legume coapte. Paste cu pui curry și legume.

cina - macrou cu legume

Merluciu cu legume coapte, orez, ciuperci și sos de muștar

 cina - somon cu legume

Somon poșat cu legume și sos din muștar

pranz - biban de mare cu legume

Supe creme

Biban de mare, legume, la cuptor, ceapă umplută cu orez, cuscus, sos din muștar

Piept de pui, cartofi piure, castravete, inele de ceapă prăjite

cina creveti, hummus, legume coapte

Salată de creveți, hummus, legume, dovlecel umplut, sos din muștar

cina salata de creveti

Salată de creveți cu ouă de prepeliță și sos cocktail

Despre deserturile turcești

Extrem de dulci. Pline de siropuri foarte dulci, iar dacă le mănânci și ești mai sensibil, te dor dinții. Am stat 7 zile acolo, dar am gustat o singură dată baclava și mi-a fost deajuns. Nu sunt pentru mine.

Ca diversitate, și în colțul cu deserturi ești ca într-un rai. Tot ce vrei: baclava de diferite tipuri, kataif, burma (este făcut cu fistic și mult sirop), tulumba (sub formă de churros mai mic, mult sirop pe ele), dovleac copt cu sirop și crumble de nuci, halva, orez cu lapte, un fel de budincă de lapte (semăna cu pana cotta), diverse torturi și prajituri cu creme sau ganache de ciocolată, tarte umplute cu vișine și mere. Primele 5 enumerate mai sus fac parte din lista celor mai ,,păcătoase” deserturi, doar pentru sunt extrem-extrem de dulci. Sau nu mai suntem noi obișnuiți cu altfel de deserturi. Sincer nu au fost pe placul nostru.

turkish delight

prajituri turcesti

deserturi turcesti

deserturi turcesti

cheesecake

salam de biscuiti turcesc

Ne-am plăcut foarte mult salamul de biscuiți (ei îi spun mozzaik cake sau mozzaik pasta), dar și diferite prajituri simple doar cu ganache sau cremă deasupra și tartele cu mere și vișine

prajituri turcesti

Mâncăruri specifice încercate

Bufetul a fost plin și de mâncăruri specifice lor. Nu mi s-au părut extraordinar de special sau nou, pentru că am mai încercat așa ceva înainte. Bine, înafară de vreo două feluri.

Borek – foietaje umplute fie doar cu brânză (telemea sau feta), fie și cu brânză și spanac. Le-am găsit sub diverse forme: triunghiuri, în straturi (ca o lasagna), rulouri. Mi-a plăcut tare mult și a fost prima rețetă notată din această experiență culinară

Dolma – eu le-aș numi ,,umpluturi”. Adică diverse legume umplute cu sau fără sos de roșii. Am mâncat dovlecei, vinete, roșii, viță de vie, chiar și ceapă umplută cu un fel de pilaf de orez.

Menemen – papară de ouă cu legume sotate. Absolut delicioasă și e a doua rețetă trecută în caietul cu notițe

Pide – un fel de turkish pizza. Este a treia rețetă pe care vreau să o reproduc, însă nu cu carne de miel, așa cum am găsit-o acolo.

Mozaik Cake – sau salam de biscuiți. Îl căutam la fiecare masă ca să-l mâncăm

Çorba – sau supe creme. Din câte am văzut, specific lor sunt supele de roșii cu tăieței și supele creme de linte roșie.

Kofte – sau chifteluțe. Acolo erau în sos de roșii, cu legume sotate, în diverse mâncărici/tocănițe, la gril sau sub formă de șiș (adică pe frigăruie)

Cafeaua Turcească

Metoda de preparare, gustul, spuma și metoda de servire sunt niște caracteristici care diferențiază cafeaua turcească față de oricare altă cafea. Gustul este amar, chiar și pentru noi, care nu ne punem zahăr deloc în cafea, pentru că așa ne place să o bem, puțin mai amară. Amăreala cafelei a fost acoperită cât de cât de cubulețele de ciocolată.

Cafeaua turcească (Türk Kahvesi) se servește alături de ceva dulce („turkish delight”), deobicei rahat, însă noi am primit mereu ciocolată în formă de zaruri/pietricele, care m-au dus cu gândul la bomboanele M&M’s.

cafea turceasca

Nici nu e de mirare că trebuie acompaniată de ceva dulce, având în vedere cât e de amară.
Pe fundul cănii, rămâne tot zațul și trebuie să ai grijă să nu îl bei și pe el. Din 2, 3 serviri cafeaua este gata, jumatate din cană fiind doar zaț.

A trecut câteva zile până să ne obișnuim cu gustul ei, dar a fost cea mai bună alegere dintre toate cafelele, având în vedere că restul semănau la gust cu o cafea la plic instant.

Nici ceaiul lor nu m-a dat pe spate. Multă lume mi-a scris pe Instagram să-l încerc. Ori nu mi se pare nimic special la el, ori nu am primit ceaiul pe care îl lăuda toată lumea.

Câteva concluzii

    1. Am observat că folosesc mult chimen, ardei iute sau chili în mâncare.
    2. Au foarte multe mâncăruri în sos de roșii (stews/tocănițe/mâncărici)
    3. Cuscus-ul, orezul și bulgurul sunt nelipsite de la masă
    4. Folosesc foarte multă carne de miel, dar și pui, curcan și pește. O singură dată am văzut vită, iar porc, mai exact pulled pork, a fost servit la masa festivă dintre ani.
    5. Deserturile lor sunt foarte dulci (mă refer la cele în siropuri)
    6. Menta, pătrunjelul și mărarul sunt trei ierburi aromatice pe care le pun în supele creme ca topping (insist să faceți asta)
    7. Ne-a plăcut că mâncarea servită nu era foarte sărată și pipărată și te lăsau pe tine să îți reglezi gustul după propriile preferințe
    8. Rodiile și portocalele sunt fructele lor preferate
    9. Mi-a plăcut că nu au făcut risipă de mâncare, ei, cei de la resort, nu mă refer la cei cazați, care își umpleau mesele cu farfurii pline cu mâncare. La fiecare masă. Hello, people, mâncarea nu fuge, tot acolo e!
    10. Am observat că multe dintre felurile de mâncare se repetau, adică dacă rămânea ceva de la prânz, se punea și la cină. Dacă la cină rămânea ceva, a doua zi la micul dejun sau prânz era din nou același fel de mâncare. Încă un exemplu ar fi somonul afumat pe care l-am avut la masa festivă dintre ani. L-au pus a doua zi la micul dejun. Lucru pe care l-am apreciat mult, având în vedere că eu urăsc să fac risipă alimentară. Mare bonus din partea mea.
    11. Diversitatea. Foarte multe feluri de mâncare, pentru toate gusturile și pentru orice regim alimentar ai avea: vegan, vegetarian, carnivor, low carb, paleo, chiar și keto.

condimente turcesti

 Aici erau expuse diferite condimente pentru ați asezona mâncarea

Per total, noi ne declarăm mulțumiți de ceea ce am găsit acolo, deși se cam repetau felurile de mâncare de la bufet, într-o săptămână am avut timp să le încercăm pe toate.

Singura noastră dezamăgire a fost cina din seara de Revelion. Destul de ,,săracă”, nu foarte pe gustul nostru, plus că ceea ce scria pe meniu, nu corespundea cu ce aveam în farfurie. Un exemplu ar fi faptul că se presupunea că avem mușchi de vită, dar am primit pulled pork. Ne-a plăcut, în schimb, desertul de la masa festivă. A fost un tiramisu într-o cană.

tiramisu la pahar

Nu pot să zic că m-a dat foarte mult pe spate bucătăria lor. Seamănă foarte mult cu a noastră sau cu ce îmi pregătesc eu acasă. Poate dacă nu aș fi fost în resort și am fi mers să mâncăm în diferite restaurante, atunci cu siguranță găseam și ceva mai diferit.

Cu ce am rămas? Cu vreo 4 sau 5 idei de rețete cu specific turcesc pe care vreau să le reproduc pe blog cât de curând. Sunt sigură că o să vă placă dacă nu le-ați mai încercat până acum.

V-am făcut puțin poftă cu pozele de mai sus?

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu