Iar m-am teleportat în bucătăria arabă și vreau să vă arăt cum fac eu falafel sau chifteluțe din năut, dar de data aceasta am vrut să fie puțin diferit și am făcut falafel din năut la cuptor cu roșii uscate și turmeric.
Populare în toată lumea, mai ales printre iubitorii de mâncare arabă, chifteluțele din năut sunt foarte ușor de pregătit și foarte aromate. Am ales să merg pe o variantă mai sănătoasă, la cuptor, evitând astfel prăjirea în baie de ulei. Pe această cale aș vrea să vă recomand să încercați să evitați cât mai mult prăjirea în baie de ulei a multor preparate și să optați spre coacere la cuptor.
Principalul ingredient din această rețetă, năutul, este foarte bogat în fibre, proteine vegetale, vitamine și minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, vitamina B6, vitamina B9). Este des consumat în special de cei care au un stil alimentar vegan/vegetarian, însă recomand cu mare căldură să-l încludeți în alimentația voastră chiar dacă sunteți carnivori înrăiți.
Pentru acest falafel din năut eu am folosit năut boabe (nefiert) de la SanoVita. Cei de la SanoVita mi-au făcut o mare bucurie când mi-au trimis un pachet mare, plin cu bunătăți, printre care și o scrisoare cu o veste bună. Mi-au dat pentru voi un COD DE REDUCERE de 15%, valabil pe tot anul 2019. Tot ce trebuie să faceți este să mergeți pe site-ul lor www.sanovita.ro , să vă alegeți produsele preferate, iar la finalul comenzii să adăugați codul ,, foodieopedia ”, iar reducerea de 15% se aplică automat. Este atât de simplu!
Până vă hotărâți ce să vă cumpărați de pe site-ul lor, hai să vă arăt cum să pregătiți niște falafel din năut la cuptor cu roșii uscate și turmeric.
____________________________________
INGREDIENTE
250 gr. naut boabe SanoVita
5-6 bucăți roșii uscate
1 ceapă medie
3-4 căței de usturoi (după gustul fiecăruia)
1 mână plină de frunze de pătrunjel
Condimente: sare, piper, boia dulce, chimen măcinat, turmeric (după gustul fiecăruia)
3 linguri făină integrală (puteți să folosiți și făină albă)
*Dacă nu dorești să folosești roșii uscate și turmeric, poți să faci falafel simplu. Este la fel de gustos!
____________________________________
PREPARARE
Prima dată pune boabele de năut într-un bol și acoperă-le cu apă. Lasă-le la înmuiat peste noapte, iar a doua zi strecoară apa. Pune apă într-o oală și când începe să fiarbă, pune năutul și lasă-l să fiarbă până se înmoaie (aprox. 55-60 minute).
După ce s-a fiert, strecoară năutul într-o sită și adaugă apă rece peste el pentru a se răci mai repede. Adaugă năutul fiert într-un robot de bucătărie împreună cu restul ingredientelor (ceapa tăie-o în bucăți mai mici).
Mixează ingredientele timp de câteva secunde până devin ca o pastă. La nevoie adaugă puțină apă pentru a ajuta robotul să mixeze. Înainte de a pune făina gustă compoziția și vezi dacă mai trebuie adaugate ceva condimente. Pune și cele 3 linguri de făină și amestecă totul cu o lingură.
Ia o lingură (nu foarte plină) din compoziție și cu mâinile un pic umede formează chifteluțe mai turtițe sau rotunde. Așează-le pe o tavă acoperită cu foaie de copt și bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30-35 minute. Întoarce cu grijă chifteluțele de pe o parte pe cealaltă după 20 minute.
Lasă-le să se răcească pentru 5-10 minute, apoi servește-le cu plăcere!
Eu le-am mâncat împreună cu hummus, legume și câteva bucăți din lipie tăiată în triunghiuri și încălzite în tigaia gril.
Ca modalitate de servire, falafelul poate fi servit ca aperitiv alături de alte preparate la mesele festive sau de sărbători, poate fi servit alături de o salată, împachetat într-o lipie unsă cu hummus, legume coapte și sos tzatziki sau tahini. De asemenea poate fi pus într-o caserolă, cu hummus, legume, telemea și crackers și îți promit că vei avea un prânz delicios oriunde te vei afla (job, facultate, în deplasare).
Voi ați mâncat înainte falafel din năut?
Cu drag, Nicoleta!
Lasă un comentariu