Ficatei de pui cu mamaliga

Știi acel preparat pe care îl mănânci cu poftă și parcă ți-ai mai pune încă o porție pentru că este prea bun? Ei bine, pentru mine rețeta de ficatei de pui cu mamaliga este preparatul pe care îl mănânc pe nerăsuflate.Bineînțeles că pe masă nu pot lipsi castraveții murați primiți de la bunica mea. Cei mai buni castraveți murați EVER! Yummy, Yummy!

ficatei cu mamaliga

Știu multe persoane în cercul meu de apropiați cărora nu le place ficatul. Să fie oare din cauza aspectului? Ce-i drept, nici mie nu mi-a plăcut tot timpul, mai ales în perioada copilăriei. Eram copil, aveam și eu mofturile mele culinare. Crescând, a început să-mi placă și în prezent fac această tocăniță de ficatei de pui cu mămăligă destul de des (cam o dată pe lună).

Tocănița de ficatei de pui este un preparat tradițional, dacă vrei să-i zicem așa. Este foarte simplu și rapid de făcut, este un fel de mâncare economă, pentru bugetul fiecărei persoane. Se poate mânca alături de un piure de cartofi, cartofi naturi, orez fiert simplu, dar eu prefer mămăliguța. Doamne cât de bine merg împreună! Și dacă am castraveți murați de la bunica (Mama Bună), atunci sunt cea mai fericită.

Cred că v-am făcut deja poftă, așa că haideți să vedem rețeta de ficăței de pui cu mămăligă!
____________________________________

INGREDIENTE pentru 4-5 porții

1 kg de ficăței de pui
3 cepe medii (eu am folosit cepe roșii, dar poți să folosești și galbene)
2 morcovi
½ ardei gras roșu
2 căței de usturoi
2-3 linguri ulei de măsline
½ cutie suc de roșii/roșii cuburi
pătrunjel proaspăt tocat (după gust)
sare și piper (după gust)
Pentru mămăligă: 1 cană de făină de mălai, 3 căni de apă, sare

ficaței cu mamaliga

____________________________________

PREPARARE

Înainte de a pregăti ficatul, lasă-l într-un bol cu apă rece pentru a ieși sângele din el pentru maxim 30 minute. Schimbă apa de 2-3 ori, după care pune-l într-o strecurătoare și lasă să se scurgă.

Între timp curăță de coajă ceapa, morcovii și usturoiul. Taie ceapa mărunt, ardeiul gras în bucăți mici, morcovii taie-i în rondele și zdrobește usturoiul.

Într-o oală  sau într-o tigaie încăpătoare pune cele 3 linguri de ulei de măsline la încins și călește ceapa la foc mic, pentru 3-4 minute, amestecând din când în când să nu se ardă.

ficatei cu mamaliga

După ce s-a călit ceapa adaugă usturoiul, morcovii și ardeiul gras și lasă la călit 2 minute. Amestecă.

Adaugă în oală ficatul de pui, condimentează cu sare, piper și lasă la călit 2-3 minute, amestecând din când în când.

ficatei cu mamaliga

Adaugă 2 pahare de apă peste ficat sau cât să-l acopere și lasă totul la fiert până scade apa. La final adaugă sucul de roșii sau roșii cuburi din conservă, amestecă și mai lasă pe foc aproximativ 5 minute până când mai scade sosul. Poți să adaugi și 2 linguri de pastă concentrată de tomate pentru a se îngroșa mai bine sosul.

Presară pătrunjel tăiat deasupra. Gustă și vezi dacă mai trebuie condimentat cu sare și piper.

Cum fac mămăliga

Pune într-o oală 3 cani de apă cu puțină sare la fiert. Cand apa începe să fiarbă, dă focul mai încet și  adaugă în ploaie 1 cană de făină de mălai. Ca măsurătoare vei folosi aceeași cană din care ai pus apă în oală. Măsura pentru mămăligă este de 3:1. Amestecă continuu mămăliga pentru a nu se forma cocoloașele.

Lasă mămăliga să fiarbă la foc mic pentru 5-7 minute și amestecă constant pentru a nu se prinde de oală. Nu uita să adaugi și sare după gustul tău.

ficatei cu mamaliga

Servește ficățeii cu mămăligă și castaveți murați. Musai castraveți murați. Eu îi am pe cei mai buni, de la Mamam Bună (bunica din Maramureș).

ficatei cu mamaliga

Poftă bună!

Cu drag,
Nicoleta!

P.S. Nu uita să dai Like paginii de Facebook a blogului pentru a fi la curent cu ultimele rețete postate!
Click aici Foodieopedia .

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

2 Comments

  • Claudiu
    iulie 1, 2019 4:54 pm

    Ce facem cu usturoiul dupa ce il curatam si zdrobim ? cand trebuie adaugat ? Multumesc pentru reteta este fabuloasa

    • Foodieopedia
      iulie 1, 2019 6:45 pm

      Am uitat să menționez. Usturoiul îl călim imediat după ce s-a călit ceapa. Am modificat și acuma poți să vezi în descriere 🙂

Lasă un comentariu