File de macrou la cuptor cu piure de mazăre verde și sos de lămâie – o rețetă foarte delicioasă, care cred că te va încânta și pe tine.
Îmi place peștele și îl gătesc ori de câte ori am ocazia, iar macroul se află printre preferații mei fiindcă are și o grămadă de proprietăți benefice pentru organism:
Macroul beneficii:
- conține acizi grași omega 3
- o cantitate destul de mare de proteine
- plin de vitamine (B3, E, D, A,K) și minerale (magneziu, calciu, potasiu)
- este slab caloric
Pe lângă acestea, macroul este și foarte ușor de gătit și orice preparat ați dori să faceți, poate fi mâncat atât la masa de prânz, cât și la cină.
Piureul de mazare
Despre piureul de mazăre pot să vă spun atât: pește + piure de mazăre = curcubeu pe cerul gurii! Piureul de mazăre verde are o textură foarte frumoasă, este cremos și merge foarte bine în combinație cu orice pește. De menționat este faptul că în rețetele obișnuite de piure de mazăre se adaugă și o cantitate potrivită de unt, care ajută și mai bine la cremozitatea acestuia. Eu am preferat să-l fac fără unt, pentru a nu încărca prea tare farfuria în calorii.
Sosul de lamaie
Am tot încercat să găsesc alternative al sosului clasic de usturoi, care recunosc că merge foarte bine cu orice preparat din pește, dar de data aceasta am vrut să încerc ceva nou. Am tot căutat pe internet și am găsit acest sos de lămâie emulsionat. Deși pare greu la prima vedere, sosul de lămâie este foarte ușor de preparat. Necesită răbdare și o tehnică (vezi jos la descrierea preparatului), dar finalul este foarte bun.
Aceasta rețetă de macrou cu piure de mazare si sos de lămâie este ideală pentru un prânz sau o cină lejeră, se gătește rapid, nu necesită foarte multe ingrediente și nici un buget mare.
Trebuie neaparat să încercați și voi rețeta!
Spor la gătit!
____________________________________
INGREDIENTE
3 bucăți de macrou file (dacă faceți pentru mai multe persoane cumpărați mai mult macrou)
500 gr. mazăre verde congelată
4-5 lămâi
3 căței de usturoi
100 ml. ulei de măsline
100 ml. apă
sare, piper, busuioc uscat (după gust)
____________________________________
PREGĂTIRE
Marinează macroul după gust cu sare, piper, 1 cățel de usturoi zdrobit și un pic de ulei de măsline și lasă-l la frigider măcar pentru o oră pentru a se întrepătrunde bine toate aromele. Pune foaie de copt într-o tavă, stropește cu un pic de ulei de măsline foaia de copt și pune macroul la cuptor, pentru 25-35 minute. Timpul poate să depindă de puterea cuptorului fiecăruia, verificați după 25 minute dacă macroul este copt.
Piureul de mazăre verde
Fierbe mazărea pentru 5-6 minute, strecoar-o într-o sită, dar nu arunca apa în care a fiert.
Pune mazărea într-un blender, adaugă sare, piper, 2 căței de usturoi, ½ din sucul de la o lămâie și 3 linguri de ulei de măsline. Mixează mazărea, adăugând din apa în care a fiert aceasta, atât cât este nevoie pentru a obține un piure cremos. Opțional: 1 lingură de unt (pentru a ajuta la cremozitate).
Sosul de lămâie
Pune apă la fiert într-o oală mică. Decojește lămâile cu un cuțit sau cu un curățător de legume (doar partea galbenă). Pune cojile de la lămâi în oală cu apă clocotită și fierbe-le pentru 2 minute. Atuncă apa, dar păstrează cojile.
În aceeași oală pune din nou apă la fiert și repetă procedura de mai sus de 5-6 ori. În acest fel cojile de la lămâi își mai pierd din amăreală.
Pune cojile de la lămâi într-un blender împreună cu 100 ml apă, 50 ml. ulei de măsline, ½ din sucul de la o lămâie, puțină sare și jumătate de linguriță de zahăr, apoi mixează-le 2 minute. Vei obține un sos fin emulsionat (la nevoie mai adaugă apă până când obții o textură cremoasă)
Acuma poți să pui toate preparatele în farfurie și să te bucuri de această rețetă super gustoasă.
Să vă fie de bine!
Cu drag, Nicoleta!
P.S. Nu uitați să dați LIKE paginii de facebook a blogului pentru a fi la curent cu ultimele rețete!
LIKE aici -> Foodieopedia .
Lasă un comentariu