Focaccia cu rosii si masline verzi

Rețeta de focaccia cu roșii și măsline verzi  este delicioasă, iar aluatul pufos, roșiile cherry moi, zemoase și aroma rozmarinului o să vă cucerească de la prima îmbucătură.

Focaccia cu rosii si masline verzi - foodieopedia

Am tot testat rețeta aceasta de focaccia de vreo 3 ori și m-am hotărât să v-o arăt și vouă. Ca sursă de inspirație au fost Jamie Oliver și mama mea, care este în Italia și care mereu îmi spunea cât de bună focaccia face ea. Așa că i-am cerut câteva sfaturi și de fiecare dată a ieșit extrem de gustoasă.

Eu am pus deasupra roșii cherry, măsline verzi și rozmarin proaspăt, însă puteți să o decorați cu orice legume aveți prin casă, ba chiar să o lăsați simplă. Mie îmi place mult și varianta cu ceapă roșie și ardei kapia, așa că vă recomand să o puneți pe listă.

Focaccia cu rosii si masline verzi - foodieopedia

Cum/când se mănâncă?

Poate fi ea însăși un aperitiv sau servită alături de alte aperitive (ex: platou cu prosciutto, mozzarella etc.), fie alături de o masă principală. Bine, mie nu-mi trebuie vreo ocazie specială sau să fac platouașe, pentru că focaccia asta îmi tot face cu ochiul și tot mai tai câte o bucată când trec pe lângă ea, până constat că e gata. Acesta este efectul focaccia. Nu e vina mea, e vina ei.

Focaccia cu rosii si masline verzi - foodieopedia

Sper să vă placă și vouă și să faceți cât de curând rețeta!
____________________________________
INGREDIENTE
500 gr. făină albă (+ extra pentru frământat)
15 gr. sare
7 gr. drojdie uscată (echivalentul a 25 gr. drojdie proaspătă)
350 ml. apă călduță (nu fierbinte)
80 ml. ulei de măsline (+ extra pentru frământat)
1 lingură de zahăr sau miere
Topping:
8-10 rosii cherry
15 măsline verzi fără sâmburi
1 crenguță de rozmarin proaspăt (sau rozmarin uscat)

Focaccia cu rosii si masline verzi - foodieopedia
____________________________________
PREPARARE

Pune într-un bol încăpător făină și sarea și amestecă-le.

În alt bol adaugă apa călduță, drojdia și zahărul și amestecă cu o lingură câteva secunde.

Focaccia cu rosii si masline verzi - foodieopedia

În bol peste făină adaugă uleiul de măsline și apa împreună cu drojdia și zahărul. Amestecă bine cu lingura cât poți, apoi cu mâna.

Frământă aluatul timp de 7-10 minute. În timp ce frâmânți adaugă din când în când ulei de măsline ca să te ajute, dar și un pic de făină.

După ce ai frământat, adună aluatul ca într-o bilă și acoperă bolul cu folie de plastic. Pune aluatul la dospit într-un loc cald timp de 2 ore. Eu am pus bolul sub plapumă.

După ce s-a dospit două ore, unge o tavă termorezistentă din yena )30×20 cm) cu puțin ulei de măsline, apoi adaugă aluatul dospit în tavă. Aluatul este elastic, așa că întinde-l cu mâna unsă cu ulei de măsline, atât cât este nevoie ca să acoperi suprafața tăvii.

Fă mici găuri la suprafața aluatului cu degetul, acoperă tava din nou cu folie de plastic și lasă din nou aluatul la dospit pentru 1 oră.

Alternativa:

  • dacă nu ai o tavă termorezistentă din yena, atunci folosește de tava pătrată a cuptorului sau chiar o tavă de tartă/tort (diametrul 24-26 cm), dar acoperă-le înainte cu foaie de copt și unge foaia cu ulei de măsline.

Focaccia cu rosii si masline verzi - foodieopedia

După încă o oră de dospit, așează topping-ul deasupra aluatului. Eu am pus din loc în loc roșii cherry și măsline verzi tăiate în jumătate, rozmarin proaspăt, plus încă o ploaie de sare (dacă aveți sare grunjoasă cu atât mai bine).

După ce ai decorat focaccia, stropește deasupra cu puțin ulei de măsline, apoi bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30-35 minute.

Odată ce s-a rumenit frumos la suprafață, scoate focaccia cu roșii cherry și măsline verzi din cuptor, las-o să se răcească pentru 20-30 minute, apoi taie în bucăți potrivite și servește cu poftă!

Se păstrează bine câteva zile, dar te asigur că o vei mânca mult mai repede, pentru că nu te poți abține să tot tai câte o bucată din ea.

Focaccia cu rosii si masline verzi - foodieopedia

Să vă fie de bine!

Cu drag, Nicoleta!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu