Friganele dulci si sarate

Frigănelele sau pâinea în ou este rețeta copilăriei. Am făcut un mic ,,twist” și de data aceasta am pus la cale un ,,party toast” din frigănele la cuptor cu topping-uri dulci și sărate.

Friganele dulci si sarate - foodieopedia.ro

Pentru că mi-am dorit tare mult să schimb rețeta și ca aceste frigănele să fie mâncate fără nicio problemă și de copii, am preferat să le coc la cuptor, nu să le prăjesc în baie de ulei. Mi se pare o variantă mult mai echilibrată, astfel încât atât cei mari, cât și cei mici pot să le servească cu mare poftă.

Țin să menționez că topping-urile pot să difere în funcție de preferințe sau în funcție de ceea ce aveți la îndemână. După ce am scot frigănele crocante de la cuptor și s-au răcit un pic, le-am uns cu niște cuburi din cremă de brânză Toni Junior de la Delaco, apoi deasupra mi-am lăsat imaginația să își facă treaba.

Friganele dulci si sarate - foodieopedia.ro

Pentru variantele dulci am folosit:

  • gem de smochine, măr și nucă, fructe de pădure.

Pentru variantele sărate am folosit:

  • ruccola și prosciutto crudo, castravete și ridiche, mix de roșii cherry cu ceapă roșie

Aceste frigănele dulci și sărate mi se par o idee bună pentru un mic dejun relaxat de weekend, în care, dacă ai copii, poți să-i implici și pe ei în tot procesul și să-i lași să își decoreze singuri frigănelele. Satisfacția va fi mai mare știind că au contribuit și ei la pregătirea mesei.

Sper să vă placă această idee de frigănele la cuptor cu topping-uri diferite și să o puneți în practică și voi cât de curând!
____________________________________
INGREDIENTE

Pentru frigănele:
9 felii de pâine (am folosit toast integral, însă se poate folosi orice pâine preferată)
3 ouă
50 ml. lapte

Topping / Decor
100 gr. cuburi cremă de brânză Toni Junior Delaco
Legume: câteva frunze de ruccola, 1 castravete, 3 ridichi, 6-8 roșii cherry, ¼ ceapă roșie
1-2 felii prosciutto crudo (sau orice mezel preferat)
1 măr mic
3-4 bucăți de miez de nucă
1 pumn de fructe de pădure (poți să alegi un mix sau un fruct preferat: mure, zmeura, căpșuni)
1 lingură gem de smochine (sau orice alt gem preferat)
Opțional: mentă, susan negru și alb

  • În funcție de câte porții vrei să faci, poți să înjumătățești sau să mărești cantitățiile

Friganele dulci si sarate - foodieopedia.ro
____________________________________
PREPARARE

Cum pregătim frigănelele?

Bate cele 3 ouă cu 50 ml. lapte într-un bol sau într-o farfurie adâncă, apoi înmoaie pe ambele părți feliile de pâine în ouăle bătute.

Friganele dulci si sarate - foodieopedia.ro

Pune feliile de pâine pe o tavă acoperită cu foaie de copt unsă cu un pic de ulei de măsline. Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30-35 minute până devin crocante. Întoarce feliile de pâine de pe o parte pe cealaltă tot o dată la 10 minute.

Cum decorăm frigănelele?

Lasă frigănelele să se răcească 10 minute după ce le-ai scos de la cuptor, apoi unge-le pe fiecare cu crema de brânză.

Friganele dulci si sarate - foodieopedia.ro

Deasupra cremei de brânză fă combinații din topping-urile alese după preferințele tale.

Sugestiile mele sunt:

  • castravete, ridichi și seminte de susan
  • ruccola și prosciutto crudo
  • mix de roșii cherry și ceapă roșie

Friganele dulci si sarate - foodieopedia.ro

  • fructe de pădure și mentă
  • dulceață de smochine
  • felii de măr și miez de nucă

Partea bună la astfel de toast-uri este că poți să te joci cu ele și să îți pregătești propriile topping-uri în funcție de ceea ce îți place sau în funcție de ce ai la îndemână în bucătărie.

Spor la treabă și la gătit frigănele cât mai colorate și gustoase!

Cu drag, Nicoleta!

Friganele dulci si sarate - foodieopedia.ro

 

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu