Galette cu capsuni

Este sezonul lor, a căpșunilor, iar cu această ocazie m-am gândit să vă arăt un desert rapid: galette cu căpșuni.

Galette-cu-capsuni-foodieopedia.ro
,,Galette” este un termen francez și este de fapt o tartă rustică inspirată, evident, din bucătăria franceză. Ea poate fi și dulce și sărată, iar umpluturile pot să difere în funcție de preferințe: cu fructe de sezon poaspete sau congelate, cu legume, cu brânzeturi etc.

Ai nevoie de un aluat fraged, făcut pe bază de făină și unt rece. Eu am folosit untul de la Elle & Vire, care are 82% grăsime, ideal pentru patiserie, prăjituri. Unturile cu un conținut mic de grăsime, de exemplu, 65% grăsime, nu sunt tocmai potrivite pentru deserturi, pentru că acestea conțin și apă, iar structura preparatului final nu va fi cea dorită. Nu vă sfiiți să folosiți un unt cu un conținut mare de grăsime, pentru că acesta este mai calitativ.

Galette-cu-capsuni-foodieopedia.ro

Umplutura unei rețete de galette rămâne la alegerea voastră. De data aceasta eu am ales căpșunii pentru că au început sezonul lor, însă cu siguranță voi lua toate fructele în rând și voi face multe rețete de galette de acum încolo. Chiar și sărate.

Galette cu căpșuni poate fi mâncată simplă, cu o ,,ploaie” de zahăr pudră deasupra sau, din câte am văzut, ea se mănâncă cel mai des cu o înghețată de vanilie. Nu am avut acuma, dar cu siguranță îi dau o șansă dată viitoare când fac.

Cum spuneam la început, galette este o tartă rustică, așadar nu vă ,,obosiți” să o faceți perfectă. Cu cât e mai imperfectă ca aspect (mă refert la crustă), cu atât va arăta mai spectaculoasă. Promit.

Iată de ce aveți nevoie ca să faceți această ,,Galette cu căpșuni”:
____________________________________
INGREDIENTE

Pentru crustă:
250 gr. faină integrală (poți să folosești albă sau combinate: 50% integrală, 50% albă)
130 gr. unt rece Elle & Vire
2 linguri eritritol (poți să-l înlocuiești cu zahăr sau orice alt îndulcitor)
1 ou rece + 1 gălbenuș pentru uns marginile
3 linguri apă
1 praf de sare

Pentru umplutură:
600 gr. căpșuni
2 linguri eritritol
1 lingură amidon de porumb sau făină
coaja rasă de la o portocală (poate fi opțional sau înlocuită cu lămâie)

Galette-cu-capsuni-foodieopedia.ro

____________________________________
PREPARARE

Cum facem crusta?

Adaugă făina, îndulcitorul, praful de sare și untul rece tăiat în cubulețe într-un robot de bucătărie și mixează de 2-3 ori. Pune oul și mixează din nou de 2-3 ori, apoi adaugă rând pe rând cele 3 linguri de apă și lasă compoziția la mixat până rezultă un aluat compact.

Sfat: Dacă nu ai robot de bucătărie, frământă aluatul cu mâna. Pune într-un bol făina, zahărul, praful de sare și untul și amestecă până obții un aluat fărâmicios. Adaugă oul și apa rând pe rând și frământă până rezultă un aluat compact.

Scoate aluatul din recipientul robotului și așează-l pe o folie alimentară. Frământă-l câteva secunde cu mâna, apoi adună-l ca într-o bilă. Acoperă bila cu folia alimentară și bag-o la frigider pentru o oră.

Galette-cu-capsuni-foodieopedia.ro

În acest timp poți să te ocupi de umplutură

Spală căpșunii, taie-i în 4 și așează-i într-o strecurătoare pentru a se scurge de lichid. După 20-25 minute adaugă-i într-un bol împreună cu îndulcitorul, amidonul, coaja rasă de la portocală și amestecă.

Cum asamblăm?

Scoate aluatul de la frigider. Pune o mână de făină pe masa de lucru, presară și sucitorul cu un pic de făină, apoi întinde aluatul cu sucitorul într-o formă nu neaparat perfect rotundă. Această tartă nu degeaba este ,,rustică”, așadar nu contează ca marginile să fie perfecte.

După ce ai întins aluatul (diametrul 30-35 cm), rulează-l pe sucitorul uns cu făină (este mai ușor să transferi aluatul), apoi asează-l pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.

Galette-cu-capsuni-foodieopedia.ro

Pune în centrul aluatului căpșunii (fără zeama lăsată în bol), lăsând marginile libere de aproximativ 5 cm (ca în poză). Adună marginile peste căpșuni.

Unge marginile cu gălbenușul de ou bătut. În ultimul moment m-am gândit că ar arăta frumos niște fistic mărunțit peste margini, pentru un plus de culoare, așa că am presărat un pic deasupra. Acest pas este opțional.

Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 35 minute, până când vezi că marginile se rumenesc.

Lasă să se răcească complet, apoi taie în felii potrivite și servește cu mare poftă!

Galette-cu-capsuni-foodieopedia.ro

Dacă ai înghețată de vanilie la îndemână, nu ezita să o folosești peste o felie.

Galette-cu-capsuni-foodieopedia.ro

Cu drag, Nicoleta!

Alte variante de Galette:
Galette cu prune

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu