Ia uite cum le-a venit și rândul lor! Cum a cui? A prunelor. Eu le-am pus într-o rețetă de galette cu prune, adică o tartă rustică.
Vouă vă plac prunele? Țin minte că în copilărie, una dintre activitățiile mele preferate era să merg în grădina bunicilor și să mănânc orice fruct, direct din copac. La fel se întâmpla și cu prunele, pe care abia așteptam să se coacă. Ei bine, acuma nu m-am dus în vreo grădină, ci le-am cumpărat de la piață și pentru că mi-a plăcut cât sunt ,,cărnoase”, cred că știți la ce mă refer, m-am gândit de două ori dacă să le mănânc pe toate sau să le folosesc în vreo rețetă. Și așa am făcut acest galette cu prune.
Crusta este ușor crocantă, iar umplutura de prune dulceagă. Bine, nu am exagerat cu îndulcitorul, pentru că nu mă mai atrag atât de mult deserturile foarte dulci. Pe această cale vreau să menționez că eu folosesc foarte des eritritol, însă dacă vreți să faceți acest galette, puteți să folosiți zahăr sau orice alt îndulcitor preferat.
O astfel de tartă rustică se poate face cu orice alte fructe, eu am mai făcut și cu piersici, dar și căpșuni. O servești simplă, cu puțin zahăr pudră deasupra sau, varianta preferată a multora, cu o cupă de înghețată.
Tu cum ai mânca o felie de galette cu prune?
____________________________________
INGREDIENTE
Pentru crustă:
250 gr. făină integrală (poți să folosești făină albă)
130 gr. unt rece, tăiat cubulețe
1 ou rece (de la frigider) + 1 gălbenuș pentru uns marginile crustei
3 linguri apă rece sau lapte rece (de la frigider)
3 linguri eritritol (sau orice alt îndulcitor)
1 praf de sare
Opțional pentru decor: fulgi de migdale
Pentru umplutură:
10 prune mari
3 linguri eritritol (sau alt îndulcitor)
1 lingură amidon de porumb sau 1 lingură de făină
Opțional: esențe, coajă de portocală sau lămâie
____________________________________
PREPARARE
Cum facem crusta
Pune într-un robot de bucătărie făina, îndulcitorul, praful de sare și untul, apoi blendează de 2-3 ori, cât să se amestece ingredientele.
Adaugă peste ele oul și 3 linguri de lapte sau apă rece, apoi blendează din nou câteva secunde până când vezi că se formează un aluat compact.
Sfat: dacă nu ai robot de bucătărie, poți să frămânți aluatul cu mâna. Pune într-un bol făina, zahărul, praful de sare și untul și amestecă până obții un aluat fărâmicios. Adaugă oul și apa/laptele rând pe rând și frământă până rezultă un aluat compact.
Scoate aluatul din recipientul robotului, așează-l pe o folie alimentară, apoi frământă-l cu mâna câteva secunde, cât să se adune ca într-o bilă. Acoperă bila cu folia alimentară și bag-o la frigider pentru o oră.
Cum pregătim umplutura de prune
Spală prunele, taie-le în jumătate, apoi în felii mai mici (fiecare jumătate am tăiat-o în 3 felii). Pune-le într-un bol împreună cu cele 3 linguri de eritritol și o lingură de amidon de porumb. Amestecă-le, apoi bagă bolul în frigider.
Cum asamblăm
Scoate aluatul din frigider, pune o mână de făină pe masa de lucru, apoi întinde aluatul cu sucitorul într-o formă nu neaparat rotundă. Este o tartă rustică, nu căutăm perfecțiunea.
După ce ai întins aluatul (diametrul de 30 cm), rulează-l pe sucitorul uns cu făină ( este mai ușor să transferi aluatul), apoi așează-l într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Poți să folosești o tavă pătrată sau chiar o tavă de tartă.
Așează în centrul aluatului prunele, fără zeama lăsată în bol, lăsând marginile aluatului libere, de aproximativ 5 cm. După ce ai așezat prunele în mijloc, adună marginile peste acestea.
Unge marginile cu gălbenușul de ou bătut, apoi adaugă din loc în loc niște fulgi de migdale. Acest pas poate fi opțional.
Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 35 minute, până când vezi că marginile se rumenesc frumos.
Lasă să se răcească complet, apoi taie în felii și servește cu poftă acest galette cu prune.
Merge perfect servit simplu, cu o ploaie de zahăr pudră sau cu o cupă de înghețată deasupra.
Să vă fie de bine!
Cu drag, Nicoleta!
Mă găsești și pe:
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/nicoleta.catargiu/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/foodieopedia/
Lasă un comentariu