Astăzi călătorim în Spania și vă aduc mai aproape o rețetă specifică zonei Andaluziei, și anume, Gazpacho sau supă rece de roșii. Spania este o altă țară care mi-ar plăcea să o vizitez și să gust din toate preparatele ei specifice. Bucătăria spaniolă este atât de colorată și diversificată, încât nu are cum să nu te atragă. Sangria, paella, cârnații chorizo, tapas și tortilla sunt printre cele mai cunoscute preparate ale acestei bucătării. În bucătăria Foodieopedia am tot făcut rețete specifice anumitor țări. Pe această cale, vă invit să vedeți și celelalte calatorii culinare de pe blog! 🙂
Gazpacho este o rețetă foarte populară în Spania, este o supă foarte fresh/răcoritoare, perfectă pentru zilele caniculare de vară, este o supă raw, adică nu necesită fierbere, ci doar un blender bun cu care să pasezi sau să mixezi legumele. Se face extrem de rapid, singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la piață să cumperi toate ingredientele, să le speli, să le tai în bucăți mai mici și să lași blenderul să-și facă treaba. Atâta tot.
Roșiile sunt vedetele rețetei
E destul de clar că în această rețetă roșiile sunt vedetele, nu? Roșii cât mai coapte și moi. Cu cât sunt mai coapte și moi, cu atât culoarea supei Gazpacho va fi mai roșie, iar gustul mult mai bun. Pe lângă acestea, ingredientele care dau savoare supei sunt și: ardeiul gras roșu, castraveții, ceapa roșie, usturoiul și busuiocul. O explozie de gusturi și arome, care poate fi mâncată ca o masă principală (prânz, cină) sau care poate fi servită ca un aperitiv/gustare în păhărele/recipiente mici atunci când faceți o petrecere sau la ocazii speciale.
Sunt multe variații ale acestei rețete, unii adaugă și pâine pentru un plus de cremozitate, însă eu prefer să nu fac asta, pentru că astfel aș aduce supei un plus de calorii inutile, fără niciun beneficiu. Supa iese destul de cremoasă și fără pâine, așa că mă limitez la o listă cât mai scurtă de ingrediente. Ceea ce mulți fac, este să adauge gheață în blender atunci când mixează legumele. Dacă vrei să mănânci pe loc supa de roșii, atunci îți recomand să adaugi câteva cuburi de gheață. Eu mai degrabă las supa la rece, în frigider pentru maxim 1 oră, pentru ca aceasta să aibă timp să ,,îmbrățișeze” toate aromele ingredientelor.
Fă acum lista de cumpătăruri și du-te cu ea la piață, rețeta o ai mai jos! 🙂
____________________________________
INGREDIENTE
5 roșii mari, coapte și moi
1 ardei gras roșu
3 castraveți
1 ceapă roșie
2 căței de usturoi (sau după gustul fiecăruia)
6-7 frunze de busuioc proaspăt
1 lingură oțet balsamic
1 lingură ulei de măsline*
sare și piper după gust
Opțional: câteva cuburi de gheață, puțin ardei iute sau fulgi de chilli
*Poți să adaugi 2-3 linguri ulei de măsline, eu însă prefer să o fac cât mai light, fără să adaug prea multe calorii.
____________________________________
PREPARARE
Spală toate legumele și taie-le în bucăți mai mici. Castravetele, usturoiul și ceapa curățati de coajă, iar la roșii îndepărtează miezul cu semințe. Păstrează câte un pic din roșie, ardei, castravete și ceapă roșie, pe care le vei tăia cubulețe mici, pentru a decora supa la final.
Pune toate ingredientele spălate și tăiate în bucăți mai mici într-un bol, adaugă și 1 lingură de oțet balsamic și 1 de ulei de măsline, condimentează cu sare și piper, apoi amestecă toate ingredientele și lasă-le 10-15 minute la marinat.
Transferă legumele într-un blender și mixează-le până se transformă într-o supă cremoasă. Dacă crezi că este nevoie de apă pentru a ajuta la mixat, adaugă puțin, apoi lasă blenderul să-și facă treaba.
Pune supa Gazpacho la rece, în frigider pentru 30 minute-1 oră. Dacă dorești, înainte de a o pune la frigider, poți să dai supa de roșii prin sită ca să fie mai fină sau în caz că ai ratat niște semințe de la roșie. Eu nu am făcut acest lucru, nu mă deranjează niște semințe în supă.
Servește Gazpacho rece, cu câteva cubulețe de roșie, ardei, castravete și ceapă roșie deasupra. Dacă simți nevoia de ceva crocant, optează pentru crutoane făcute în casă din pâine integrală sau pentru niște crackers integrali.
E numai bună de mâncat mai ales acum în zilele călduroase de vară. Un preparat fresh, simplu, rapid și gustos. Și sănătos, bineînțeles.
Ai încercat până acum Gazpacho sau supa rece de roșii?
Alte rețete cu roșii de pe blog:
Caprese Galette (tarta caprese)
Focaccia cu rosii si masline verzi
Tagliatelle cu ruccola si rosii
Lasă un comentariu