S-a întâmplat. Se pare că m-a prins și pe mine ,,virusul” acesta de a face gem de căpșuni cu semințe de chia. Este cea mai rapidă rețetă de gem de căpșuni EVER, care cu siguranță poate fi pe placul tuturor. Practic ai nevoie doar de 2 ingrediente + alte adaosuri, arome, în funcție de preferințe.
Știi ce-mi place cel mai mult la acest gem de căpșuni cu semințe de chia? Faptul că în sfârșit pot să mănânc un gem care să nu conțină o cantitate mare de zahăr. Pentru această rețetă eu am folosit 2 linguri de miere pentru că, căpșunii pe care eu i-am cumpărăt nu erau foarte dulci, însă dacă gasiți căpșuni care sunt destul de dulci, atunci nu mai adăugați niciun îndulcitor. Bineînțeles, rămâne la alegerea voastră dacă vreți să adaugați miere, sirop de agave sau zahăr. Eu aș fi preferat să nu adaug niciun îndulcitor, dar asta este, puțină miere nu a făcut rău veci și nici nu va face.
Idei de a folosi/consuma gemul de căpșuni cu semințe de chia
- toast cu cremă de brânză și gem
- toast cu unt de arahide și gem (clasicul Peanut Butter – Jelly toast )
- poți să adaugi 2-3 linguri într-o budincă
- terci de ovăz + 2-3 linguri de gem
- iaurt natural (grecesc 2%) + 2-3 linguri gem
- alături de niște clătite pufoase (american pancakes)
- în aluatul unor prăjituri
Oricum veți alege să folosiți gemul, să știți că este foarte gustos, super rapid de făcut și este un gem mult mai sănătos decât cel pe care mamele și bunicile noastre obișnuiesc să le facă. Știm cu toții că într-o rețetă clasică de dulceață, se adaugă o cantitate mare de zahăr, pentru că acesta are rolul de a conserva dulceața. Pentru un gem de căpșuni cu semințe de chia nu este nevoie deloc de zahăr, astfel, sfatul meu este să faceți atât gem cât este nevoie pentru a-l consuma într-un timp cât mai scurt. Cantitatea pe care eu am făcut-o nu este mare, a fost doar un borcan mic, a durat 2 săptămâni la frigider și a avut același gust.
Sunteți curioși cum se face cel mai rapid gem de căpșuni din lume?
____________________________________
INGREDIENTE
500 gr. căpșuni
3 linguri semințe de chia
coaja de la 1 lămâie
1 lingură esență de migdale (la alegerea poate să fie și de vanilie sau rom)
Opțional: 2 linguri miere/sirop agave (dacă sunt destul de dulci căpșunii pe care îi ai, nu mai adăuga miere. )
____________________________________
PREPARARE
Spală și taie căpșunii în bucăți mai mici, apoi pune-i într-o oală. Dă pe răzătoarea mică coaja de la o lămâie, spălată în prealabil și amestecă. Lasă la foc mic pentru 7-10 minute, până când căpșunii încep să lasă apă.
După 7 minute adaugă cele 2 linguri de miere și esența de migdale, apoi cu ajutorul unui instrument de făcut piure sau cu ajutorul unei lingurițe, pasează căpșuni până ia forma unui sos. Adaugă cele 3 linguri de semințe de chia, amestecă și mai lasă să fiarbă 30 secunde-1 minut la foc mic.
Stinge focul și lasă ca gemul să se răcească și să se îngroașe. După aproximativ 5 minute, vei observa cum totul capătă o consistență mai groasă, ca cea a unui gem obișnuit. Pune gemul de căpșuni și semințe de chia într-un borcan obișnuit sau în unul cu închidere ermetică. Gemul poate să stea la frigider până la 2 săptămâni. Pe parcurs acesta va continua să fie din ce în ce mai închegat.
Servește gemul așa cum îți place ție cel mai mult 🙂
Ce zici, încerci și tu această rețetă?
4 Comments
Roxana
iulie 5, 2019 6:48 pmSe poate face si cu fructe congelate, nu?
Foodieopedia
iulie 11, 2019 11:06 pmDa 🙂
Cereces Loredana
iunie 4, 2019 4:01 pmCe bine arata!!Vreau sa incerc si eu,chiar daca nu voi face o cantitate mare!
Foodieopedia
iulie 11, 2019 11:05 pmMerci! Mie mi-a ieșit fix cât vezi în borcanul acesta. Nu am făcut mai mult pentru că nu rezistă daca nu are conservant.
Lasă un comentariu