Gomboti cu magiun de prune

Gomboți cu magiun de prune ați mâncat? Știu că probabil cei mai mulți ați încercat doar varianta cu prune întregi, însă vă promit că varianta asta o să vă placă mult de tot.

Gomboti cu magiun de prune

Când eram mici, bunica ne făcea destul de des gomboți cu magiun de prune sau ,,găluște”, cum le zicea ea. Fiindcă nu necesita multe ingrediente și le avea mereu la îndemână, asta ne făcea ori de câte ori  aveam poftă de ceva dulce. În plus, nu trebuia să fie sezonul prunelor, ca să ne facă cu prune întregi, ci avea stoc mare de magiun tot anul și ne puteam bucura de gomboți cu magiun oricând.

Gomboti cu magiun de prune

Pentru această rețetă am fost provocată de către cei de la Vegis.ro, care au în stoc o nouă dulceață, anume, magiunul de prune de la Niavis, fără zahăr. Are o textură foarte faină și este dulce-acrișor, fix așa cum trebuie să fie. Ei m-au provocat să fac o rețetă cu gândul la copilărie și instant mi-a venit în minte această delicioasă rețetă de gomboți cu magiun de prune.

Gomboti cu magiun de prune

Sper să vă placă rețeta și să o pregătiți și voi!
____________________________________
INGREDIENTE (33-35 gomboți)
1 kg de cartofi
320 gr. făină (+ extra pentru a forma gomboții la final)
2 ouă
350 gr. magiun de prune
150 gr. pesmet
150 gr. zahăr
1 linguriță de scorțișoară
un praf de sare
1 lingură de ulei

Gomboti cu magiun de prune

* poți să înjumătățești cantitățiile de cartofi, ouă, făină, zahăr și pesmet dacă vrei să faci mai puțini gomboți
____________________________________
PREPARARE

Curăță și fierbe cartofii până sunt moi, într-o oală cu apă și un praf de sare.

După ce sunt fierți pune-i într-un bol încăpător și zdrobește-i cu un instrument de făcut piure. Lasă să se răcească 10-15 minute, apoi adaugă în bol 2 ouă și amestecă cu o lingură.

Gomboti cu magiun de prune

Adaugă pe rând făina, amestecând la început cu o lingură, apoi cu mâna.

Pune compoziția la frigider pentru 1 oră ca să se întărească puțin.

După o oră, scoate bolul din frigider și începe să formezi gomboții.

Ia în mâna un pic din compoziție (aproximativ o lingură) și formează o biluță. Aplatizează ușor biluța cu degetele de la mână până rezultă ca o turtă (vezi poza 4).

În mijlocul fiecărei ,,turte” pune câte o linguriță de magiun de prune, apoi adună capetele opuse (vezi poza 5) și lipește-le, astfel încât să nu iasă magiunul de prune.

Formează din nou biluța, rulând-o între palme.

Gomboti cu magiun de prune

Sfat 1: pe masa de lucru sau pe un blat de lemn să ai mereu făină și ori de câte ori ai nevoie de ea să îți pudrezi mâinile cu făină, ca să nu se lipească compoziția de gomboți de mâini.

Sfat 2: formează toți gomboții deodată, apoi pune-i la fiert

După ce ai format toți gomboții, pune-i la fiert pe rând, într-o oală cu apă. Adaugă-i în oală doar când apa începe să clocotească. Gomboții sunt fierți atunci când se ridică la suprafață. Nu ar trebui să dureze mai mult de 3-5 minute.

Sfat 3: în caz că nu se ridică, mișcă-i cu o lingură sau cu o paletă de la fundul oalei. Este posibil să se fi lipit de fund atunci când i-ai pus în oală.

Cât timp se fierb gomboții, pune într-o tigaie o lingură de ulei, zaharul, pesmetul, scorțișoara și lasă la foc mic, timp de câteva secunde, până se rumenesc ușor. Focul să fie mic și amestecă-le continuu ca să nu se ardă (poza 7).

După ce o tură de gomboți sunt fierți, ia-i din oală cu o paletă și adaugă-i în tigaia cu pesmetul și zahărul. Tăvălește gomboții cu magiun de prune prin pesmetul și zahărul ușor rumenit.

Repetă operațiunea până termini cu toți gomboții.

Așează-i pe un platou și servește-i cu poftă

Gomboti cu magiun de prune

Cu drag,
Nicoleta 🙂

Alte rețete cu prune:
Prajitura cu prune si aluat sfaramicios
Galette cu prune
Mar copt cu nuca si magiun de prune
Crumble cu prune si coacaze negre

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu