Rețeta de gomboti cu prune este de nelipsit odată de prunele sunt în sezon. Gomboții cu prune sunt absolut delicioși, iar întrebarea mea este cum faceți să nu îi mâncați pe toți deodată?
Mie îmi trezește amintiri această rețetă pentru că bunica și mama obișnuiau să ne facă gomboti cu prune în fiecare toamnă când eram copii și țin minte că mereu mâncam cu poftă. Gomboții cu prune nu sunt greu de făcut, trebuie doar să ai răbdare până îi formezi și până se fierb, în rest e o joacă de copil.
Sper să vă placă rețeta și să o faceți și voi cât de curând. Să îmi spuneți în comentarii voi sub ce denumire știți rețeta: gomboti cu prune sau găluște cu prune?
____________________________________
INGREDIENTE ( pt. 12 gomboți)
600 gr. cartofi
100 gr. făină (+ extra dacă cere aluatul)
50 gr. pesmet
1 ou
12 prune mari, nu foarte moi
2 linguri de zahăr + jumătate de linguriță de scorțișoară
Pt. pesmetul rumenit: 60 gr. unt, 100 gr. zahăr, 100 gr. pesmet, 1 linguriță scorțișoară
____________________________________
PREPARARE
Spală cartofii și pune-i la fiert cu tot cu coajă până devin moi. După ce au fiert lasă-i să se răcească, apoi decojește-i.
Pune-i într-un bol și zdrobește-i ca la piure. Adaugă în bol oul, făina și pesmetul. Amestecă până se încorporează ingredientele și rezultă un aluat ușor lipicios.
*** în funcție de soiul de cartofi folosit va fi nevoie de mai multă sau mai puțină făină
Amestecă într-un bol mic cele 2 linguri de zahăr și jumătate de linguriță de scorțișoară.
Spală și taie prunele în jumătate, dar nu până la capăt. Scoate-le sâmburii, iar în interiorul lor adaugă puțin din amestecul de zahăr și scorțișoară format la pasul 3.
Ia o parte din aluat și cu mâinile umede aplatizează aluatul în palmă (vezi video). Pune în mijloc pruna, apoi adună aluatul din palmă peste ea, având grijă să fie acoperită în totalitate.
După ce ai format toate bilele (găluștele), pune-le într-o oală cu apă care fierbe și lasă-le la fiert 12-13 minute din momentul în care se ridică la suprafață. Nu le pune pe toate deodată ca să nu se aglomereze treaba acolo.
Între timp topește untul, adaugă pesmetul, zahărul și scorțișoara și lasă-le în tigaie 3-4 minute până se rumenește pesmetul. Amestecă constant.
Ridică gomboții fierți din oală cu o spumieră/paletă cu găuri, adaugă gomboții în tigaia cu pesmetul rumenit și acoperă gomboții de pesmet.
Lasă-i să se răcească puțin, apoi servește-i cu poftă.
Cine face?
Vezi rețeta video pe contul meu de Instagram: @nicoleta.catargiu
Vezi alte rețete cu prune pe blog:
Prajitura cu prune si aluat sfaramicios
Galette cu prune
Crumble cu prune si coacaze negre
Lasă un comentariu