O felie, două, trei din acest guguluf cu afine și glazură cu apă de trandafiri vă dau și vouă, că e tare delicios. Primul venit, primul servit!
Acest desert mi se pare ideal pentru anotimpul în care ne aflăm, pentru că este destul de light, dar și plin de arome fresh. Am pornit de la ideea unui chec cu afine, pe care l-am pus într-o formă de guguluf, pentru un aspect mai interesant. L-am aromat înăuntru cu coajă de lămâie ecologică-bio, iar la exterior cu o glazură cu apă de trandafiri.
Prietenii de la Vegis.ro m-au provocat să fac acest desert, pornind de la noul lor produs de pe site, apa de trandafiri de la Niavis. Aceasta poate fi folosită atât în scop cosmetic, cât și alimentar. Eu am ales să o folosesc în glazura de deasupra și a fost o idee excelentă.
Cu un guguluf cu afine și glazură cu apă de trandafiri poți să cucerești pe cei dragi. Poți să îl pregătești ori de câte ori simți nevoia de ceva dulce sau la ocazii speciale, pentru că se gătește ușor și rapid.
Iată de ce ai nevoie:
____________________________________
INGREDIENTE
220 gr. făină albă
150 gr. unt moale la temperatura camerei
150 gr. eritritol (îndulcitor)
3 ouă
300 gr. iaurt grecesc
1 lingură esență de vanilie
10 gr. praf de copt
un praf de sare
300 gr. afine proaspete
50 gr. coajă de lămâie ecologică-bio
Glazura: 80 gr. zahăr pudră, 2-3 linguri de zeamă de lămâie, 1 linguriță apă de trandafiri (poți să pui mai multe lingurițe, în funcție de cât de intens vrei să fie gustul de apă de trandafiri)
Decor poate fi după preferințe. Eu am folosit: fistic crud/nesărat mărunțit și afine
____________________________________
PREPARARE
Pune într-un bol untul moale la temperatura camerei și eritritolul. Cu un mixer amestecă aceste două ingrediente până devin ca o cremă.
Adaugă în bol, pe rând, ouăle, esența de vanilie și iaurtul și mixează din nou.
Pune ingredientele uscate (praful de copt, praful de sare și făina treptat), apoi mixează până la omogenizare.
În bol pune afinele spălate, șterse de apă și date prin făină. Adaugă și coaja de lămâie apoi amestecă totul cu o spatulă sau lingură.
Unge forma de guguluf cu unt, apoi tapeteaz-o cu făină peste tot. Adaugă compoziția în tavă și niveleaz-o frumos deasupra.
Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 50 minute.
Lasă să se răcească complet, apoi cu grijă scoate-l din tavă.
Sfat: desprinde marginile și partea din mijloc cu un cuțit, întoarce forma de guguluf cu gura în jos, apoi încearcă să bați ușor forma de masă, până reușesti să-l scoți.
Alternative la formă de guguluf
Compoziția pentru acest desert poate fi pusă și într-o formă de cozonac, într-o formă de rotundă de tort (24-26 cm) sau într-o tavă pătrată (ex: 24×24 cm).
Cum facem glazura
Zahărul pudră, zeama de lămâie și apa de trandafiri le punem într-un bol și le amestecăm până rezultă o glazură.
O punem cu grijă pe marginile gugulufului.
Decorăm cu fistic și jumătăți de afine.
Să aveți poftă la guguluf cu afine și glazură cu apă de trandafiri!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete de guguluf:
Guguluf cu visine si portocala
Chec aperitiv in forma de guguluf
Lasă un comentariu