Cafeaua și ciocolata sunt două lucruri preferate de către majoritatea dintre noi. Am zis să le pun pe ambele într-un guguluf cu ciocolată și cafea și bine am făcut. A ieșit un desert prea bun!
Îmi place mult să fac genul acesta de desert tocmai datorită formei sale. Este foarte festivă și se potrivește în special pentru deserturi cu tematică de sărbătoare. Cum suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, aș vrea să vă propun acest guguluf cu ciocolată și cafea pentru masa de Crăciun sau pentru masa de Anul Nou. Se face foarte ușor și poate fi decorat în funcție de preferințe. Eu i-am pus steluțe din ciocolată albă, ca să fie în tematică de iarnă.
Dacă nu aveți formă de guguluf, puteți să folosiți o formă de chec/cozonac sau una de tort. Compoziția acestui desert se potrivește pentru orice formă de tavă.
Poți să pregătești un guguluf cu ciocolată și cafea în orice moment din an, nu doar acuma. Merge de minune și alături de un ceai cald sau de o cafea. Este delicios, ciocolatos, textură pufoasă și ușor umedă și nu te mai poți opri din mâncat. Pe bune!
Sper să vă placă și să îl pregătiți și voi când aveți poftă de ceva bun!
____________________________________
INGREDIENTE
170 gr. faina
30 gr. cacao
150 gr. zahăr
3 ouă
250 ml. lapte bătut
150 gr. unt topit
100 ml. cafea răcită
1 lingură esență de vanilie
10 gr. praf de copt (1 pliculeț)
½ linguriță de bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
100 gr. bănuți de ciocolată / chocolate chips sau ciocolată tăiată mărunt
Glazură: 100 gr. ciocolată, 1 lingură ulei de floarea soarelui
Decor: steluțe de ciocolată albă
*Dacă nu bei cafea și nu dorești să adaugi cafea în acest desert, atunci folosește 350 ml. lapte bătut în loc de 250 ml.
____________________________________
PREPARARE
Pune într-un bol ouăle, untul topit, zahărul, esența de vanilie și mixează-le cu mixerul pentru 15-20 secunde.
Adaugă în bol laptele bătut, cafeaua și mixează iar vreo 5 secunde.
Peste acestea adaugă în bol făina dată prin sită, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și praful de sare și mixează ușor cu mixerul.
Adaugă în bol cacaoa dată prin sită și mixează cu mixerul până se încorporează în compoziție.
Pune în bol bănuții de ciocolată și amestecă cu o lingură sau cu o spatulă din silicon.
Unge o formă de guguluf cu unt pe interior, având grijă să fie unsă fiecare margine. Tapeteaz-o cu făină.
Adaugă în forma compoziția.
Bagă forma de guguluf la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 50 minute. Am setat cuptorul la coacere sus-jos, cu ventilație.
Verifică cu o scobitoare după 50 minute dacă aluatul este copt. Scobitoarea s-ar putea să iasă cu urme de ciocolată, însă coacere nu trebuie să fie mai mare de 50 minute (maxim 55 minute).
Lasă să se răcească complet, apoi scoate cu grijă guguluful (aluatul copt) din formă.
Repet: lasă să se răcească complet, tava să fie rece la bază, astfel aluatul călduț se va prinde de formă.
După ce ai scos guguluful din formă, topește 100 gr. ciocolată la bain marie împreună cu o lingură de ulei, apoi toarnă ciocolata deasupra gugulufului.
Decorează cu steluțe din ciocolată alba sau cu orice altceva dorești: fructe de pădure, mentă, crenguțe de rozmarin etc.
Taie în felii potrivite și servește cu poftă!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete de guguluf de pe blog:
Guguluf cu afine si glazura cu apa de trandafiri
Guguluf cu visine si portocala
Lasă un comentariu