Deja mă gândesc la multele deserturi care pot fi pune pe masa de Crăciun, iar dacă nu aveți idei, vin eu cu o sugestie delicioasă: guguluf cu vișine și portocală.
Parfumul sărbătorilor de iarnă pot să-l asociez cu mirosul de portocală și acest ingredient a fost primul care mi-a venit în minte când am vrut să fac acest desert. Apoi am ales și vișinele, desigur, congelate, însă s-au comportat exemplar în acest guguluf și nu au lăsat apă. Pentru că am vrut să îmi iasă un desert pufos, ca un norișor, am ales să folosesc unt cu 82% grăsime de la Elle et Vire.
Pot să spun că are gust de sărbătoare acest guguluf cu vișine și portocală. Chiar dacă l-am pregătit în acest moment din an, să știți să poate fi făcut oricând simțiți nevoia de ceva bun. La un ceai sau o cafea merge excelent. Dar și savurat la un film sub o plapumă călduroasă.
Sper să vă placă rețeta și să o pregătiți și voi cât de curând!
____________________________________
INGREDIENTE
220 gr. făină albă (+ 2 linguri extra)
150 gr. unt 82% Elle et Vire
150 gr. eritritol sau alt îndulcitor (zahăr, stevie, xilitol)
3 ouă
200 gr. iaurt grecesc
1 lingură esență de vanilie
10 gr. praf de copt (1 pliculeț)
un praf de sare
1 portocală (coaja și zeama)
200 gr. vișine congelate
Glazura: 130 gr. zahăr pudră, 3-4 linguri zeamă de portocală
____________________________________
PREPARARE
Pune într-un bol untul și îndulcitorul și mixează cu mixerul timp de 2 minute, până untul se transformă într-o cremă/pastă.
Adaugă pe rând ouăle, iaurtul, esența de vanilie, coaja de la portocală și zeama de la jumătate de portocală și mixează bine ingredientele.
Pune praful de copt, praful de sare și pe rând făina în bol și mixează cu mixerul până se încorporează toată făina.
Peste aluat adaugă vișinele amestecate în prealabil prin făină (1 lingură), apoi amestecă ușor cu o spatulă din silicon sau lingură de lemn.
Unge tava de guguluf cu unt pe toate părțile, inclusiv pe mijloc, apoi adaugă 1-2 linguri de făină și tapetează tava pe toate părțile. Scutură excesul de făină.
Adaugă în tavă compoziția și nivelează frumos aluatul în tavă.
Bagă forma de guguluf la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 50 minute. Am cuptor electric și l-am setat la coacere sus-jos, cu ventilație.
Verificăm dacă este copt cu o scobitoare, iar dacă aceasta iese curată și fără pic de aluat, atunci guguluful cu vișine și portocală copt.
Lasă-l să se răcească complet pentru 3-4 ore, apoi desprinde ușor marginile cu lama unui cuțit. Întoarce tava cu gura în jos și scutur-o un pic până reușesti să scoți guguluful din ea.
ATENȚIE! Este foarte importat să lași să se răcească complet, altfel riști să rămână aluat lipit în tavă atunci când încerci să scoți guguluful din ea.
Cum facem glazura
Pune într-un bol zahărul pudră + 3-4 linguri de zeamă de portocală și amestecă ușor câteva secunde până rezultă o glazură.
Toarnă glazura pe marginea gugulufului, lasă să se întărească câteva secunde, apoi decorează după preferințe.
Taie în felii potrivite și servește cu poftă!
Cu drag, Nicoleta!
Lasă un comentariu