Rețeta de hrenzele (hrenzăle/hremzele) este foarte cunoscută în zona Maramureșului, mai cu seamă în Sighetu Marmației. Este o rețetă străveche evreiască, făcută în special de comunitățile evreiești din Sighet, care a fost răspândită ulterior în tot Maramureșul.
Aceste hrenzele sunt de fapt niște plăcințele / turte din cartofi dați pe răzătoare, care se mănâncă deobicei cu smântână sau iaurt. Cei care sunteți din partea Moldovei poate le știți sub denumirea de tocinei, iar în limba engleză sub denumirea de ,,potato fritters” sau ,,potato latkes”.
Sunt bune dacă le mâncați pe loc, cât sunt și crocante pe margine, însă mie îmi place să le mănânc reci după ce au stat puțin timp la frigider. Deobicei se mănâncă ca o gustare, însă pot fi integrate în orice masă a zilei.
Sper să vă placă și vouă rețeta de hrenzele și să o pregătiți cât de curând!
____________________________________
INGREDIENTE (15-17 bucăți)
10 cartofi medii
3 ouă
4-5 linguri de făină
3 căței de usturoi
1 fir de ceapă verde (opțional, dar dă gust bun)
sare și piper după gust
____________________________________
PREPARARE
Curăță cartofii de coajă, spală-i, dă-i pe răzătoarea mică, apoi stoarce-i bine de apă în mâini sau cu ajutorul unui tifon.
Pune cartofii storși într-un bol împreună cu ouăle, făina, cățeii de usturoi zdrobiți, ceapa verde tăiată mărunt, sare și piper după gust. Condimentează cu sare bine acuma sau reglează gustul după prima tură de prăjire.
Amestecă totul bine.
Ia o lingură din compoziție și formează turte în mână aplatizând compoziția, apoi așează-le într-o tigaie încinsă cu ulei. Dacă ai o tigaie antiaderentă atunci e suficient puțin ulei pentru a le prăji. Se pot și prăji într-o baie de ulei pentru a deveni foarte crocante.
Lasă-le în tigaie pe ambele părți câteva minute până se rumenesc frumos.
Așează-le pe un platou sau farfurie acoperită cu șervețele de bucătărie pentru a mai absorbi din ulei.
Eu le-am servit cu iaurt grecesc 2% amestecat cu puțină sare, 1 cățel de usturoi zdrobit și pătrunjel tocat mărunt.
Un deliciu! Musai să le încercați!
Vezi rețeta video pe contul meu de Instagram: @nicoleta.catargiu
Ceva similar puteți să faceți și cu dovlecel: Clatite cu dovlecei si telemea de vaca
Lasă un comentariu