Hummus cu dovleac copt

Hummus cu dovleac copt  – o rețetă pe care v-o recomand cu drag să o încercați, atât timp cât mai găsiți pe piață vedeta sezonului: dovleacul.

hummus cu dovleac copt 4

Recent m-am mutat în alt apartament și unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut după ce am aranjat tot în casă, a fost să fac o mică ,,inspecție” a magazinelor de prin apropiere. M-am bucurat enorm să văd că lângă mine am un aprozar cu legume și fructe, la prețuri mult mai mici decât în majoritatea supermarket-urilor.

Dis de dimineața am fost la acest magazin și un dovleac plăcintar mi-a tras cu ochiul așa timid, parcă-parcă mă ademenea și îmi spunea: ,,cumpără-mă și fă din mine ce vrei!”. Ha, Ha, Ha! Nici n-am stat pe gânduri, l-am adus acasă, l-am băgat la cuptor și jumătate l-am mâncat așa simplu, pentru îmi era foarte dor de dovleac copt. Sezonul acesta nu am mâncat decât o dată și am zis să profit un pic de el cât mai e pe piață și e vedeta acestui anotimp.

Cu cealaltă jumătate m-am hotărât să fac hummus cu dovleac copt. Doar știți deja cât de mult îmi place hummusul, nu degeaba mai am încă 4 rețete pe blog, pregătite în combinații și gusturi diferite: hummus clasic, hummus cu sfeclă roșiehummus cu ardei roșu copt și hummus cu vinete coapte.

hummus cu dovleac copt

Acest hummus cu dovleac copt este super gustos și cremos. Partea cea mai bună este că poate fi mâncat în orice moment al zilei:

  • Dimineața la micul dejun poți să-ți ungi 2 felii de pâine integrală cu hummus cu dovleac
  • poate înlocui o gustare alături de 2-3 crakers integrali
  • de asemenea merge perfect și la prânz sau cină alături de o lipie, pe care o ungi cu hummus, adaugi și niște legume tăiate fâșii, rulezi frumos lipia și ai o masă delicioasă

De aceea îmi place atât de mult hummus-ul: este foarte versatil, se poate face în foarte multe combinații, este și foarte sățios și sănătos. În plus, este perfect pentru cei care țin post, sunt vegetatieni/vegani și au nevoie de o sursă bună de proteine vegetale.

Gata cu vorba, să trecem la treabă!
____________________________________
INGREDIENTE
1 cutie de năut fiert
aprox. jumătate de dovleac copt (eu am folosit o cană de dovleac)
1 lingură susan (sau puteți să puneți 1-2 linguri de tahini=pastă de susan)
2 căței de usturoi
2-3 linguri zeamă de lămâie
2 linguri ulei de măsline
Codimente: chimen măcinat, sare și piper (după gust)

hummus cu dovleac copt
____________________________________
PREPARARE
Taie dovleacul în jumătate, apoi în felii mai mici. Condimentează-l cu puțină sare, piper, după gust poți să mai adaugi scorțișoară, ghimbir sau chimen pudră. Pune dovleacul într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și lasă-l să se coacă până devine moale (40-50 min, în funcție de puterea cuptorului fiecăruia).

După ce s-a copt, lasă-l câteva minute să se răcească, apoi înlătură coaja. Pune pulpa dovleacului într-un bol să se răcească complet.

hummus cu dovleac copt

Strecoară năutul de lichidul din conservă și pune-l într-un robot de bucătărie. Adaugă și restul ingredientelor amintite mai sus și mixează până devine o pastă cremoasă. Dacă este nevoie adaugă puțină apă, pentru a ajuta robotul de bucătărie la mixarea ingredientelor.

Pune hummusul cu dovleac copt într-un bol și servește-l cu niște crakers, felii crocante de lipie, bruschete, felii de pâine integrală sau legume. De data aceasta eu am ales morcovi, tulpină de țelină/apio și crakers.

hummus cu dovleac copt

hummus cu dovleac copt

Să vă fie de folos!

Cu drag, Nicoleta!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu