Cu toții cred că avem un fel de mâncare preferat, nu-i așa? Ei bine, al meu este hummus. V-am mai povestit despre el și în celelalte rețete. Aici pe blog mai găsiți și rețeta originală de hummus, dar și o rețetă de hummus cu sfeclă roșie. Ambele la fel de gustoase și la fel de simplu de făcut. Acuma vă arăt o altă variantă: hummus cu vinete coapte.
Cum punem la conservat vinetele
Făcând o paranteză, vreau să vă spun că la fiecare început de toamnă mă duc în piață și cumpăr 20-30 kg de vinete, apoi merg la bunica (Mama Bună, cum îi spun eu) și coacem toate vinetele pe șpor (sobă cu plită). Dăm răgaz vinetelor să se răcească, le decojim, apoi le lăsăm să se stoarcă de excesul de apă. Preferăm să le dăm prin mașina de tocat carne să le facem ca o pastă (cu cuțitul ne-ar lua o veșnicie), apoi le punem în borcane, peste care turnăm puțin ulei, le închidem și fierbem borcanele într-o oală mare. Cam așa pun eu la conservat borcane cu vinete, gata coapte, curățate și tocate.
Revenind la rețeta de azi, de mult timp mi-am dorit să bifez pe listă și hummus-ul cu vinete coapte și iată că i-a venit rândul. Rezultatul a fost neașteptat de bun. Și totuși n-aș putea să vă spun care din cele trei încercări de hummus îmi place cel mai mult: cel simplu, cel cu sfeclă roșie sau acesta. Hmmm!
Dacă îți place rețeta de hummus originală, cu siguranță papilele tale gustative se vor bucura atunci când vei încerca și rețeta de hummus cu vinete coapte,
____________________________________
INGREDIENTE
400 gr. năut fiert
1-2 vinete coapte
1 lingură de susan (sau dacă preferați puteți să faceți pasta de susan/tahini)
1-2 căței de usturoi (sau după gust)
sucul de la ½ lămâie
2 linguri ulei de măsline
sare&piper (după gust)
puțin pătrunjel (după gust)
____________________________________
PREPARARE
De dimineață am desfăcut un borcan de vinete, pe care îl aveam în cămară și l-am pus într-o sită ca să iasă excesul de ulei. Am lăsat vinetele în sită pentru aproximativ 4-5 ore.
După ce s-a scurs tot uleiul, am pus într-un robot de bucătărie năutul, vinetele, 2 căței de usturoi, sucul de la o jumătate de lămâie, 2 linguri de ulei de măsline, sare, piper și pătrunjel după gust. Am mixat câteva secunde până totul a devenit o pastă cremoasă. Dacă nu aveți robot de bucătărie, puteți să folosiți și un robot de mână/vertical.
Acum că totul e gata, pune hummusul într-un bol, presară puțin susan și pătrunjel tocat mărunt deasupra. Servește cu crackers, cu lipii, cu legume sau pe o felie de pâine proaspătă.
Să vă fie de cel mai bine!.
Lasă un comentariu