Lasagna – reteta simpla

Nu cred că există persoană care să refuze o porție de lasagna. Dacă știți voi, vă rog să îmi spuneți. Până atunci vă las rețeta pe care o știu eu de la mama, care este delicioasă.

Lasagna - foodieopedia.ro

Oare mai are nevoie de vreo prezentare rețeta de lasagna sau să spunem multe despre ea? Eu nu cred, pentru că este prea cunoscută, prea iubită, prea mult dorită de multe personae. Inclusiv de mine. E genul acela de comfort food pe care eu îl ador. Până la urmă ce poate fi greșit sau de neplăcut în straturi delicioase de foi de lasagna, carne în sos aromat, sos béchamel cremos și multă brânză?

Vă spun eu: NI-MIC!

Lasagna - foodieopedia.ro

Haideți să o pregătim împreună!
____________________________________

INGREDIENTE

1 kg de carne măcinată ( de vită, mix porc-vită sau carne mai slabă: pui, curcan)
2 morvoci mari, 1 ceapă medie, 2 tije de apio
800 gr. passata de roșii
1 lingură pastă concentrată de roșii
150 ml. vin roșu (poate să fie opțional)
70 gr. unt 82%
70 gr. făină albă
1 L lapte
300 gr. parmezan ras
50 gr. mozzarella rasă
jumătate de linguriță de nucșoară măcinată
18 foi de lasagna (nefierte)
sare și piper după gust
mix ierburi aromatice uscate după gust (busuioc, rozmarin, oregano) + 2-3 frunze de dafin
____________________________________

PREPARARE

SOS BOLOGNESE
Călește pe rând ceapa, morcovii și apio. Aceste legume le-am pus într-un robot de bucătărie/chopper și le-am mărunțit pe toate deodată. Se pot toca mărunt cu cuțitul sau date pe răzătoare dacă nu ai chopper.

Adaugă carnea măcinată în oală, condimentează și las-o la călit la foc mediu, timp de 5 minute, până își schimbă culoarea. Amestecă din când în când.

Pune vinul peste carne, amestecă și lasă la fiert timp de 5 minute până se evapovă alcoolul.

Adaugă pasata de roșii, pasta de rosii, condimentele, ierburile aromatice și lasă din nou la fiert timp de 20 de minute.

SOSUL BECHAMEL
Pune la topit într-o oală untul. Când s-a topit untul, adaugă făina și amestecă constant timp de 1 minut, la foc mic.

Adaugă 200 ml. lapte și amestecă cu un tel ,,bulgărașii” de făină care s-au format împreună cu untul. Adaugă apoi în două tranșe restul de lapte, amestecând continuu, până sosul se îngroașă (5-10 minute).

La final condimentează după gust cu sare, piper și nucșoară măcinată. Amestecă și oprește focul.

ASAMBLARE
Într-o tavă pune în straturi pe rând următoarele: sos bolognez, foi de lasagna, sos bolognese, peste, sos bechamel și parmezan ras și din nou foi de lasagna.

Continuă cu 3-4 straturi până termini toate preparatele.

Pe ultimul strat pune o cantitate mai mare de parmezan + mozzarella rasă, pentru a se forma o crustă faină.

Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30-35 minute.

Poftă mare!

Cine face lasagna zilele acestea?

Lasagna - foodieopedia.ro

Vezi rețeta video pe contul meu de Instagram:@nicoleta.catargiu

Dacă ești fan mâncare italiană, vezi pe blog toată colecția de: paste

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu