O garnitură gustoasă poate să facă diferența la orice preparat. Vă propun aceste legume glazurate cu Grana Padano care complimentează orice carne gătită, dar și orice mâncare vegetariană, care are nevoie de o garnitură.
Pentru această rețetă de legume glazurate am ales să folosesc în special rădăcinoase ca, morcovi, păstârnac, ceapă roșie și sfeclă tocmai pentru că au o textură crocantă, iar mie îmi place acest aspect într-o farfurie. Bineînțeles că se pot folosi și alte rădăcinoase ca, pătrunjel, cartofi albi sau dulci, ridiche neagră, țelină, ceapă galbenă. Pe lângă aceastea, o altă opțiune ar mai fi: dovlecel, vânătă, ardei, conopidă, broccoli, varză de bruxelles, dovleac. După cum bine observi din lista făcută, o astfel de rețetă este foarte versatilă și poate fi adaptată propriilor gusturi.
Aceste rădăcinoase au un gust dulceag de la natură, însă gustul final este accentuat și de glazura făcută din unt topit, miere și oteț balsamic. Pe lângă gustul dulce, glazura oferă și un luciu legumelor și nu le lasă să devină uscate în timpul coacerii.
Deasupra am ales să adaug un tip de brânză tare, Grana Padano de la Delaco, care după părerea mea echilibrază foarte bine gustul dulce al legumelor.
Acestea fiind spuse, cu drag vă recomand să folosiți o astfel de garnitură din legume glazurate cu Grana Padano cu orice bucată de carne, friptură, orice preparat vegetarian, oricând se ivește vreo ocazie specială (zi de naștere, sărbători) și vreți să impresionați pe cei dragi.
Iată de ce aveți nevoie:
____________________________________
INGREDIENTE
4 morcovi mari
3 bucăți de păstârnac
2 cepe roșii medii
1 sfeclă medie sau jumătate de sfeclă mare
30-40 gr. Grana Padano de la Delaco
Condimente: sare, piper, busuioc, oregano, cimbru, usturoi pudră (toate după gust)
Glazura: 4 linguri unt topit, 3 linguri miere, 3 linguri oțet balsamic
Câteva frunze de pătrunjel pentru decor
- Pentru varianta vegană/de post poți să înlocuiești untul cu unt/ulei de cocos, mierea cu sirop de agave, iar Grana Padano cu fulgi de drojdie inactivă sau un sos din caju hidratat și blendat cu usturoi, fulgi de drojdie inactivă și zeamă de lămâie.
____________________________________
PREPARARE
Curăță și taie legumele în bucăți potrivite, apoi pune-le într-un bol încăpător înafară de sfeclă.
Într-un bol mic adaugă ingredientele pentru glazură, amestecă-le, apoi toarnă glazura în bol peste legume tăiate, împreună cu condimentele enumerate mai sus și amestecă cu mâna totul.
Am ales să condimentez sfecla doar după ce am scos din bol celelalte rădăcinoase, pentru că astfel riscam ca toate legumele să devină mov din cauza sfeclei.
Pune foaie de copt pe o tavă și adaugă legumele pe suprafața tăvii, iar sfecla separat de celelalte rădăcinoase. Lasă legumele să se coacă la 180ºC, timp de aproximativ 40-45 minute, amestescându-le din când în când.
În ultimele 5 minute amestecă din nou într-un bol 1 lingură unt topit și 1 lingură miere, adaugă-le peste legume în tavă și amestecă-le ușor cu o paletă sau lingură.
La final adaugă legumele glazurate într-un bol sau platou de servire, peste care rade mărunt niște Grana Padano. Pentru efect poți să tai niște bucăți mici de Grana Padano și să le adaugi în bol.
Presară și niște pătrunjel proaspăt tocat deasupra.
Sper să vă placă rețeta și să o pregătiți și voi!
De pe blog pot să vă recomand următoarele preparate care pot fi mâncate cu aceste legume glazurate:
Pui la cuptor în crustă de susan
Quiche cu ciuperci și Emmentaler
Plăcintă cu brânză de vaci și dovlecel
Diferite dips-uri: Cremă de vinete, Cremă de fasole, Hummus (+ câteva felii de pâine)
Cu drag, Nicoleta!
2 Comments
Georgiana
iulie 29, 2020 3:13 pmArata senzational si cu siguranta o sa incerc!
Foodieopedia
iulie 31, 2020 8:40 amMulțumesc! Sper să îți placă! 🙂
Lasă un comentariu