Legume la cuptor cu trei tipuri de brânză este visul oricărui iubitor de brânzeturi. Asociez foarte mult acest preparat cu unul dintre deserturile francezilor, adică, ”Mille Feuille” (mii de foi), doar că în cazul de față nu avem un desert, ci o rețetă sărată, care constă în alternarea unor legume cu trei tipuri de brânzeturi diferite.
De ce ,,Mille Feuille” de legume cu 3 tipuri de brânză?
Motivul pentru care asociez asociez această rețetă cu desertul francezilor, este tocmai modalitatea de aranjare a ingredientelor. Avem multe straturi de legume alternate cu un tip de brânză feliată. Probabil denumirea mi-au influențat-o și de cele trei feluri de brânzeturi pe care le aveam la dispoziție, adică Charmidor, Normantal și Baldaran de la Ile de France, un brand cu tradiție din Franța. Automat m-au dus cu gândul la denumirea aceasta, așa că am preferat să las acest titlu. Toate cele trei sunt brânzeturi de calitate, cu textură fină, delicată și cremoasă.
Unii vor spune că seamănă și cu o lasagna, dar este departe de a fi așa pentru că nu avem sos bechamel și nici carne în lista de ingrediente. Poate doar ideea de aranjare în straturi ne duce cu gândul la o rețetă de lasagna.
Ce trebuie să știi despre rețetă de legume mille feuille?
- Legumele pe care le-am ales sunt dovleceii și vinetele, iar sosul din pulpă de roșii a fost îmbogățit cu busuioc proaspăt.
- Un astfel de preparat poate fi mâncat atât la prânz, cât și la cină.
- Se poate mânca fie ca o masă principală, fie ca o garnitură, însă servită în cantitate mai mică.
- Poate fi pregătit și la ocazii speciale dacă vrei să-i impresionezi pe invitați un preparat mai special. Cu siguranță le va plăcea!
- Dacă nu dorești să folosești trei tipuri de brânză, preparatul poate fi făcut și cu doar unul singur, însă combinația mai multor feluri face ca această rețetă să iasă din anonimat și să îți încânte papilele gustative.
- Se poate servi cald, dar și rece. După ce se răcește preparatul este mai închegat, nu la fel de moale, însă chiar și așa, gustul este la fel de bun.
Sper că v-am inspirat cu o astfel de rețetă și că o veți pregăti și voi cât de curând!
____________________________________
INGREDIENTE
150 gr. brânză Baldaran de la Ile de France
150 gr. brânză Charmidor de la Ile de France
150 gr. brânză Normantal de la Ile de France
2 dovlecei medii
2 vinete medii
800 gr. pulpă de roșii
10-15 frunze de busuioc proaspăt
5 căței de usturoi
sare și piper după gust
____________________________________
PREPARARE
Primul pas este să speli și să tai în felii rotunde dovleceii si vinetele, apoi să așezi feliile pe una sau două tăvi acoperite cu foaie de copt și să le bagi la cuptor pentru 30 minute. La jumătatea timpului, întoarce legumele de o parte pe cealaltă.
În acest timp pregătește sosul. Călește cei 5 căței de usturoi la foc mic 2-3 minute, amestecând din când în când. După ce s-a călit usturoiul, adaugă 800 gr. pulpă de roșii, sare și piper după gust, amestecă și lasă sosul să se reducă 10 minute la foc mic. În ultimul minut taie busuiocul proaspăt mărunt și adaugă-l în sos.
După cele 30 minute scoate tava/tăvile de la cuptor și așează legumele pe niște șervețele de bucătărie pentru a mai absorbi din lichid.
Cum asamblăm straturile?
La baza unei tăvi (am folosit una de 30×30 cm) pune 2 linguri din sosul de roșii și nivelează pe toată suprafața. Peste sosul de roșii adaugă primul strat de legumă, adică vinetele. Peste vinete adaugă primul tip de brânză feliată, în cazul meu, brânza Normantal, apoi peste brânză alte două linguri de sos de roșii.
Următorul strat de legumă și brânză este dovlecelul și brânza Charmidor, apoi din nou felii de vinete și al treilea tip de brânză, Baldaran.
Operațiunea este destul de simplă. Ca să înțelegi mai bine, mereu vei avea: strat de sos de roșii, strat de legumă, strat de brânză și din nou strat de roșii.
Vom continua cu această operațiune până când vom termina ingredientele și vom umple tava.
După ce ai epuizat toate ingredientele, bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 15-20 minute.
Lasă să se răcească câteva minute, apoi servește cu poftă!
Aceste legume la cuptor cu trei tipuri de brânză pot fi servite și reci, deci nu va fi neaparat nevoie să le încălzești mereu.
Spor la gătit!
Cu drag, Nicoleta!
2 Comments
Sergiu
martie 18, 2020 1:52 pmUn fel de veggie Lasagna. Foarte gustoase!
Foodieopedia
martie 19, 2020 3:58 pmFix așa 😀
Lasă un comentariu