Deoarece că sunt într-o continuă călătorie în acest domeniu, și pentru că îmi place să învăț lucruri noi, de curând am participat la un Cooking Masterclass organizat de chef Raul Vidican, în Cluj-Napoca.
Pe Raul unii îl știți, pentru că vi l-am mai prezentat și pe contul meu de Instagram prin postări și stories, dar poate ați citit și articolele dedicate lui, cum ar fi: Interviu cu Chef Raul Vidican sau Degustare de meniu la Roca Bruna (unde Raul este chef). Apropo, dacă treceți pe lângă Arad și vreți să aveți o experiență culinară inedită, faceți un popas la Roca Bruna. Nu o să regretați.
Cum a fost la Masterclass by Raul Vidican?
Masterclass-ul s-a desfășurat timp de două zile, de la ora 10:30 până în jur de ora 17:00. Tema acestui eveniment a cuprins mai multe ramuri:
- Aperitive moderne pentru evenimente
- Tehnici sous vide
- Feluri principale
- Gustare calda
- Diferite terine : Rata | Porc | Foie gras
- Diferite geluri și chutney-uri din fructe
Totul s-a pregătit de la 0, nimic nu este pregătit de ei de dinainte sau pe jumătate pregătit. Acest lucru este foarte important pentru noi, participanții, care ne-am dus acolo să vedem și să învățăm cum se face totul de la 0. Raul ne-a explicat că această regulă o aplică și la restaurantul unde este Chef, unde totul este pregătit împreună cu echipa lui, proaspăt, din ingrediente de calitate, chiar și produse locale.
Acest Masterclass nu este un curs unde fiecare participant face ceva practic, adică nu pune mâna la treabă, vorba aia. Este un Masterclass unde poți să fii atent la fiecare pași pe care Raul îi face în pregătirea rețetelor.
Din punctul meu de vedere mi se pare o idee bună, pentru că în acest fel toată atenția ta este îndreptată spre ceea ce se pregătește. În schimb, dacă ar fi fost un curs clasic, în care fiecare are de făcut ceva, se pierdea mult din informație și din atenție, pentru că tu trebuia să fii focusat pe ceea ce aveai de făcut în acel moment. Este o mare diferență între un curs de gătit, care se ține pe mai multe săptămâni și totul se învață pas cu pas și un Cooking Masterclass, care se ține pe 1-2 zile și este de fapt o experiență.
Dacă participi la un astfel de Masterclass, înveți sau îți perfecționezi anumite tehnici de gătire. De exemplu, s-a pus mare accent pe tehnica SOUS VIDE și ne-a explicat de ce este un accesoriu esențial într-o bucătărie, mai ales într-una de restaurant. Cele mai importante avantaje menționate și de Raul au fost:
- eficientizarea timpului petrecut în bucătărie: odată ce ai pus mâncarea în pungile sigilate și le-ai pus la sous vide, aceasta nu trebuie supravegheată, iar bucătarii pot să se ocupe și se alte lucruri
- preparatele își păstrează gustul mult mai intens, deoarece sunt gătite în suc propriu (fiecare produs este sigilat individual, lucru pe care Raul ni l-a exemplificat în prima zi cu diferite tipuri de cărnuri: pui, porc, vită și somon)
Raul explică pas cu pas care sunt pașii tuturor rețetelor, însă el îți poate răspunde la toate nelămuririle despre anumite preparate și modul lor de gătire, chiar și extra față de cele prezentate în cadrul Masterclass-ului. Eu zic că dacă participi la un astfel de eveniment, atunci să ,,profiți” și să întrebi orice nelămuriri ai: despre anumite ingrediente, despre tehnici de gătire, despre combinații de ingrediente, despre timpii de gătire la diferite tipuri de cărnuri etc.
După fiecare rețetă făcută am avut ocazia să degustăm din ceea ce s-a pregătit, apoi am trecut la următoarea rețetă.
Ce s-a gătit?
- Sos Demi Glace, Ulei verde din spanac, Chutney de gutui, Jeleu de merișoare – acestea s-au folosit la majoritatea preparatelor pentru a completa sau decora farfuria
- Trei tipuri de terine: de rață, de porc, de pui
”Teriniada”
Terină de rață cu foie gras, piure de dovleac, jeleu de merișoare, ulei verde din spanac
Ruladă de Foie Gras cu chutney de mere, jeleu de merișoare, ulei verde din spanac
- Trei tipuri de piureuri, care s-au folosit la felurile principale: piure de cartofi dulci și dovleac, piure de păstârnac, piure de conopidă
Somon, piure de conopidă, sos olandez, garnitură din fasole rosie, cu spanac și ardei kapia
Rață cu piure de dovleac, chutney de mere, sparanghel și morcov tras la tigaie
Porc cu piure de dovleac, demi glace, sparanghel și morcov trase la tigaie
Piept de pui cu piure de păstârnac, sos brun
Vită medium cu piure de păstârnac
- Aperitive de nuntă:
Crochete de Tallegio cu Foie Gras și gutui
Piept de rață felii cu cremă de brânză și Chutney de gutui
Roast beef cu maioneză cu roșii deshidratate și pătrunjel
Vitello tonnato
Macaroons cu gravlax de somon, cremă de brânză cu mărar și fenicul murat
Profiterol umplut cu cremă de brânză și ceapă murată
Quiche cu baby spanac, roșii urcate și gorgonzola
Tartat de ton cu cremă de avocado
- Tartar:
Cu somon și cremă de avocado
De ton cu crema de avocado
Tartar de vită cu cremă de avocado
Pentru mine a fost o adevărată experiență să fiu prezentă la un astfel de eveniment, pe care aș repeta-o oricând. Mi-a plăcut mult să văd organizarea lor, faptul că mereu curățau blatul de lucru, s-a lucrat curat și organizat, așa cum trebuie să fie în orice bucătărie. Preparatele lor sunt simplu de pregătit, însă au tehnică în spate, iar dacă le urmezi, îți iese ceva delicios. Am pus ochii pe câteva rețete, pe care le voi pune și eu în practică.
La finalul Masterclass-ului am primit o diplomă de participare și un PDF cu rețetele pas cu pas făcute în acele două zile.
Raul organizează ocazional astfel de Masterclass în diferite orașe din România. Cei care vor să participe, pot să îl contacteze pentru înscrieri pe contul lui de Instagram sau Facebook sau la nr. de telefon 0751 988 273.
Următorul lui ,, Masterclass by Raul Vidican ” este în București, 10-11 mai 2021.
Pozele din acest articol sunt realizare de: Paul Cois Films
2 Comments
Sergiu
aprilie 15, 2021 11:00 amPare o experienta culinara adevarata! Foarte interesant.
Foodieopedia
aprilie 26, 2021 9:37 amDa, merită încercată 🙂
Lasă un comentariu