Acest mousse de ciocolată cu aquafaba este aerat, ciocolatos și nici ție nu o să-ți vină să crezi cât de bun poate să fie, chiar dacă găsim această ,,aquafaba” în compoziție. Vă explic mai jos ce e cu ea.
Ce-o mai fi și aquafaba?
,,Aquafaba” este lichidul care se găsește în conserva de la leguminoase ca năut sau fasole. Da, știți și voi, acea apă pe care cei mai mulți o aruncăm atunci când facem, de exemplu, hummus. Până acum 3 ani nici eu nu auzisem de acest termen, dar apoi m-am documentat și am văzut că ,,aquafaba” este un înlocuitor ideal în alimentația veganilor pentru albușul de ou. Știai că din acest lichid poți să faci bezele, pavlova sau chiar maioneză vegană? Momentan nu am aceste rețete pe blog, însă la o simplă căutare pe Google (,, rețete cu aquafaba”, ,,aquafaba recepies”), poți să descoperi o grămadă de surprize delicioase.
Probabil știți că mie îmi place mult hummus-ul, am deja vreo 5 rețete de hummus pe blog și pentru a-l face mai cremos, eu folosesc și acest lichid atunci când mixez năutul.
Atunci când vreau să fac și desert, păstrez lichidul și fac acest mousse de ciocolată cu aquafaba, pentru care, practic, ai nevoie doar de 2 ingrediente: ciocolata și aquafaba. Aromele, îndulcitorul și decorul/topping-ul poate oricând să lipsească din această ecuație. Așadar, cu doar cu două ingrediente poți să pregătești un desert și să-i uimești pe cei dragi. Eu zic să le dezvălui din ce e făcut doar după ce vor gusta din el. Vor fi suprinși.
Ce trebuie să știi despre această rețetă
- Pare ciudat, însă trebuie să mă crezi pe cuvânt că gustul lichidului va fi acoperit în totalitate de ciocolată
- Verifică eticheta conservei de năut! Pe aceasta ar trebui să fie doar: năut și apă, cu sau fără sare.
- În funcție de cât de dulce dorești să fie mousse-ul, scade sau mărește cantitatea de îndulcitor
- Poți să folosești ciocolată neagră fără zahăr sau ciocolată vegană dacă ești vegan sau ții post
- Ba chiar poți să folosești și ciocolată albă dacă dorești ca mousse-ul să fie, ai ghicit, alb
- Decorul rămâne la alegerea ta. Îți recomand să folosești fructe de pădure (mure, zmeură, căpșuni, afine) sau fructe ușor acrișoare pentru a balansa gustul ciocolatei!
Mousse-ul de ciocolată cu aquafaba este un desert care se face în maxim 10 minute, nu are nevoie de coacere și este perfect oricând ai poftă de ceva bun. În plus, nu uita că dintr-o conservă de năut poți să faci 2 rețete. Data viitoare când vei face hummus, salate cu năut, falafel sau orice alte rețete cu năut, păstrează lichidul din conservă, nu îl arunca #NoFoodWaste ( citește articolul meu despre ,,Cum reducem risipa alimentară” ). Chiar dacă nu faci pe loc mousse-ul, pune-l într-un borcan, iar cel târziu a doua zi pregătește acest desert.
Sper să vă placă rețeta și să o pregătiți și voi!
____________________________________
INGREDIENTE
*lichidul de la o conservă de năut (conserva mea a avut 400 gr.)
80-100 gr. ciocolată neagră 75-80% (eu am folosit fără zahăr)
1 lingură eritritol sau orice alt îndulcitor
1 lingură esență de vanilie
Decor la alegere: chips de cocos, căpșuni
*conserva a stat la rece înainte de a fi folosită
____________________________________
PREPARARE
Pune ciocolata la topit la Bain Marie (baie de aburi). Amestecă cu o spatulă sau cu o lingură din când în când, apoi ia bolul de pe baia de aburi și lasă-l deoparte până ne ocupăm de spumă.
Scurge lichidul de la conserva de năut într-un bol. Mixează-l împreună îndulcitorul cu ajutorul mixerului la viteză mare, timp de 7 minute, până când vezi că se formează ca o spumă/bezea. Vei fi uimit cum după numai 2-3 minute începe să se formeze o spumă. Știuuuu! Cine ar fi crezut.
După ce s-a făcut spumă aquafaba, adaugă în bol peste ea ciocolata topită, esența de vanilie și cu mișcări de jos în sus încorporează ciocolata topită cu ajutorul unei spatule de silicon sau lemn, astfel încât să se omogenizeze. Nu amesteca tare, pentru ca spuma să rămână în continuare aerată!
Gustă și vezi dacă este nevoie de îndulcitor, dar te asigur că nu vei mai avea nevoie.
Împarte compoziția rezultată în 3-4 pahare transparente (pot fi și cupe de la înghețată sau pahare de vin). În caz că s-au murdărit marginile paharelor cu mousse, șterge-le cu un șervețel ca să avem un desert prezentabil la final.
Pune paharele cu mousse-ul de ciocolată și aquafaba în frigider pentru 1-2 ore ca să se întărească.
La final decorează cu fructe, nuci mărunțite, gem de fructe preferat, fulgi de cocos sau orice altceva dorești tu.
Servește cu poftă!
Cu drag, Nicoleta!
Lasă un comentariu