,,Tortilla de patatas” sau omletă spaniolă cu cașcaval afumat la cuptor a fost una dintre alegerile mele din ultima vreme pentru un mic dejun tarziu / brunch gustos și consistent.
Această rețetă poate fi salvarea oricăruia dintre voi când sunteți în dubii ce să mai pregătiți la micul dejun târziu din weekend, când vă adunați toată familia la masă. Bineînțeles că poate fi pregătită în oricare zi a săptămânii, însă eu o încadrez în acea categorie de rețete de suflet, adică ,,comfort food”, care se potrivește perfect pentru zilele în care vrem să ne bucurăm în liniște de o masă gustoasă alături de cei dragi, când știm că toată familia ne este alături.
Ingredientele principale la o omletă spaniolă sau ,,tortilla de patatas” sunt cartofii și ouăle, dar pentru că este extrem de versatilă se poate adapta propriilor gusturi. Eu am mai adăugat legume pentru un plus de culoare și cașcaval afumat de la Delaco , pentru că mi se pare că se potrivește excelent în acest preparat.
Ce trebuie să știi despre această omletă
- se pot folosi și cartofi dulci sau mov în locul celor albi
- legumele folosite de mine pot fi înlocuite cu orice alte legume: măsline, ardei galben sau verde, dovlecel, ciuperci, sparanghel, broccoli, conopidă
- dacă nu vrei să adaugi lapte de vacă, poți să folosești lapte vegetal neîndulcit (ex: soia) sau lapte fără lactoză, dacă ai intoleranță la lactoză
- în plus poți să adaugi diferite mezeluri, la alegere: bacon, șuncă slabă, chorizo, cârnaț afumat
- dacă faci în cantitate mare, păstrează ce a rămas în frigider (rezistă 2-3 zile) sau ia la pachet într-o caserolă la job
- deobicei o mâncăm alături de o salată din legume proaspete
Rețeta originală de ,,tortilla de patatas” se face doar în tigaie, adică se prăjesc cartofii în prealabil, apoi se adaugă omleta peste ei și se lasă să se gătească, întorcând omleta de pe o parte pe cealaltă când se rumenește dedesupt. Mai jos vei vedea că eu am preferat să fierb cartofii, nu să-i prăjesc, apoi să bag totul la cuptor.
Omleta spaniolă cu cașcaval afumat este o rețetă economă, pentru bugetul oricărei persoane, pentru că practic ai nevoie doar de 4 ingrediente de bază, care sunt sigură că se găsesc în orice bucătărie (ouă, cartofi, cașcaval și lapte), iar restul se poate completa după preferințe.
Sper să vă placă rețeta și să o pregătiți cât mai curând!
____________________________________
INGREDIENTE (5-6 porții)
6 ouă
3 cartofi mari
100 gr. Cașcaval afumat de la Delaco
100 ml. lapte de vacă
3 linguri porumb fiert
1 ardei kapia mare, tăiat cubulețe
1 fir ceapă verde, tăiat mărunt
Condimente după gust: sare, piper, oregano (sau orice alte ierburi aromatice)
____________________________________
PREPARARE
Curăță cartofii și pune-i la fiert într-o oală cu un pic de sare timp de 25 minute sau până când simți că intră ușor un cuțit în ei. Nu trebuie să fie complet fierți pentru că se vor mai găti și la cuptor.
În acest timp, bate într-un bol ouăle împreună cu laptele, apoi adaugă peste ele condimentele, porumbul, ardeiul kapia tăiat cubulețe, ceapa tăiată mărunt și 50 gr. cașcaval afumat ras. Amestecă.
După ce s-au fiert cartofii, lasă-i să se răcească timp de 10-15 minute, apoi taie-i în felii, nu foarte subțiri, dar nici foarte groase și așează feliile într-o tavă. Tava poate să fie rotundă sau pătrată, iar în funcție de cât de mare este tava poți să așezi feliile de cartofi într-un singur strat sau mai multe.
Peste cartofi toarnă compoziția de ouă cu legume și cașcaval, nivelează frumos, apoi adaugă deasupra restul de 50 gr. cașcaval afumat ras.
Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 25-30 minute, până când vezi că se rumenește deasupra.
După ce este gata, lasă să se răcească cel puțin 15 minute, apoi taie în felii potrivite și servește cu poftă!
Să vă fie de bine!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete de omlete de pe blog:
Sandwich cu omleta si cascaval
Mini-omlete in forme de briose
Lasă un comentariu