Această rețetă de orez basmati cu năut curry este ca o avalansă de arome, foarte ușor de preparat, foarte gustos și sunt sigură că vă v-a convinge și pe voi. Dragilor, sunteți pregătiți de o nouă călătorie culinară? Dacă în celelalte călătorii v-am dus cu gândul și cu gustul în Japonia, în Mexic și în Orientul Mijlociu, de data aceasta am ales India. Tare mult mi-aș dori să merg într-o zi în această țară. Mă fascinează atât cultura, cât și bucătăria lor. Atât de colorată și atât de aromată!
Când mă gândesc la bucătăria indiană, îmi vin automat în minte două lucruri: orezul și condimentele, drintre care curry fiind cel mai des folosit. Fără de aceste două indrediente, bucătăria indiană cred că nu ar avea niciun sens.
Pentru această rețetă de orez basmati cu năut curry am folosit un orez basmati integral, pe care l-am comandat de pe Farmacia Ortomoleculară. Gustul acestui orez este unul plăcut, ușor parfumat, este considerat unul dintre cele mai sănătoase soiuri de orez, destul de sățios, nu conține gluten, așadar dacă aveți intoleranță la gluten, acest orez este ,,inofensiv” pentru sănătatea voastră.
Pentru a acompania gustul parfumat al orezului am ales să fac un curry de năut, la fel de parfumat și aromat și asta datorită condimentelor pe care le-am folosit: pudra curry și ghimbirul proaspăt ras.
Acesta este un preparat simplu, dar cu o explozie de arome poate fi mâncat la prânz sau cină, este foarte sățios, atât datorită orezului, cât și năutului, ambele fiind bogate carbohidrați complecsi, dar și în fibre, care îți oferă senzația de sațietate foarte repede.
Uite cum poți să faci și tu acasă un preparat cu specific indian!
____________________________________
INGREDIENTE (pentru 3 porții)
250 gr. Orez Basmati Integral
400 gr. năut (eu am folosit un năut din cutie deja fiert)
1 ceapă medie tocată
4 căței de usturoi tocați
2 linguri de ghimbir ras
2 lingurițe de curry (sau după gust; curry este un condiment foarte aromat, așa că dacă nu-ți place, folosește mai puțin și pune în schimb boia dulce)
1 lingură de pastă de tomate
3-4 linguri ulei de măsline
sare și piper (după gust)
____________________________________
PREPARARE
Pentru început pune orezul într-o sită și spală-l sub un jet de apă, apoi lasă-l la înmuiat într-un bol pentru 20-30 minute. După acest timp, pune la fiert 250 gr. orez basmati integral în 750 ml. apă cu un vârf de sare, la foc mic, pentru 30 minute. NU amesteca orezul cât timp fierbe!
Și da, orezul basmati integral are nevoie de mai multă apă pentru fierbere decât unul normal.
Cât timp fierbe orezul basmati, pune 3-4 linguri ulei de măsline într-o tigaie, călește ceapa tocată mărunt pentru 3-4 minute, la foc mic, până devine moale, apoi adaugă usturoiul pisat, ghimbirul proaspăt ras și călește totul pentru încă 1-2 minute, amestecând constant.
Adaugă 2 lingurițe de curry pudră și amestecă. Dacă mai este nevoie de un pic de ulei, poți să adaugi 1 ligură. Adaugă și 1 lingură plină de pastă concentrată de tomate, amestecă pentru câteva secunde, apoi adaugă năutul stors din conservă. Amestecă totul bine-bine.
Eu am mai adăugat aproximativ 100 ml. apă peste năut, am amestecat și am lăsat pe foc încă 1 minut. Am gustat și am condimentat la final cu sare și piper după preferințele mele.
Orezul basmati ar trebui să fie și el fiert deja. Pune câteva linguri de orez basmati într-o farfurie, iar peste acesta adaugă 2-3 linguri de năut curry.
Savurează din plin acest preparat cu specific indian!
Poftă bună!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete cu orez basmati:
Orez basmati cu lapte de cocos
Tikka Masala cu naut si orez basmati
Lasă un comentariu