Orez cu lapte si smochine

Combinația asta de orez cu lapte si smochine cred că devine preferata mea pentru această rețetă. Trebuie să o încercați și voi!

Orez cu lapte si smochine - foodieopedia.ro

Orezul cu lapte a fost prezent în copilăria mea pentru că mama mi-l făcea des când aveam poftă de ceva bun. Îl făcea simplu și puneam deasupra dulceață de care aveam în casă. Și acum mi-l amintesc cât de bun era! Recent am descoperit combinația asta cu smochine și m-am îndrăgostit de ea. Am pus și vin, ca să știu o treabă. Dacă vreți să dați și copiilor, atunci omiteți vinul.

Acest orez cu lapte si smochine se poate face oricând aveți poftă de un desert rapid, este bun atât cald, dar și rece după ce stă la frigider. Se poate lua și la pachet.

Orez cu lapte si smochine - foodieopedia.ro

____________________________________
INGREDIENTE ( pentru 4 porții)

200 gr. orez (bob rotund sau bob lung)
300 ml. apă
700 ml. lapte
70 gr. zahăr (mai mult sau mai puțin în funcție de preferințe)
1 lingură esență de vanilie
un praf de sare
4 smochine
30 gr. unt 82%
2 linguri miere
50 ml vin roșu (îl excludeți dacă serviți și copiii)
Pentru decor: mentă sau orice altceva doriți

____________________________________
PREPARARE

Limpezește orezul într-o sită de câteva ori sub jetul de apă.

Pune orezul la fiert în apă cu un praf de sare până scade aproape toată apa din oală.

Adaugă laptele și lasă orezul la fiert, la foc mic, timp de 15 minute, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.

Cât timp fierbe orezul pregătim smochinele. Topim untul într-o tigaie, adăugăm mierea, smochinele tăiate în 4 și le lăsăm pe fiecare parte câte 2 minute, cât să devină moi.

Le scoatem din tigaie pe o farfurie și turnăm vinul. Îl lăsăm să se reducă 2 minute, apoi adăugăm smochinele și le acoperim de sos.

În ultimele 2-3 minute de fierbere a orezului adaugăm zahărul, esența de vanilie și amestecăm bine.

Consistența trebuie să fie una ușor lichidă. Dacă mai rămâne lapte în oală, nu vă speriați, pentru că odată ce se răcește, orezul mai absoarbe din lichid.

Stingem focul, punem capac pe oală și lăsăm așa 10 minute înainte de a servi.

Punem orezul cu lapte în boluri, deasupra așezăm smochinele și puțin sos. Decorăm cu mentă.

Cine face?

Orez cu lapte si smochine - foodieopedia.ro

Vezi rețeta video pe contul meu de Instagram: @nicoleta.catargiu

Vezi și:
Orez cu lapte si mango
Orez basmati cu lapte de cocos

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu