Am făcut o paine cu unt si leurda absolute delicioasă și am mâncat-o aproape pe toată în câteva ore după ce am scos-o de la cuptor. No regrets pentru că a fost de vis.
Când e leurda în sezon îmi place să fac cât mai multe rețete cu ea pentru că știu că este o perioadă scurtă de timp cât putem să profităm de această plantă aromatică.
Leurda seamănă la gust cu usturoiul și poate fi folosită la multe preparate: de la sosuri pentru paste, până la a o pune în compoziția unor tarte sau chiar ceea ce am făcut eu: un unt aromatizat cu leurdă.
Această paine cu unt si leurda se mai numește și pull apart bread, adică o pâine care se rupe în fâșii, felie cu felie.
Sper să vă placă rețeta și să o pregătiți și voi cât de curând.
____________________________________
INGREDIENTE
300 gr. făină
150 ml. lapte călduț
7 gr. drojdie uscată
1 lingură de zahăr
1 linguriță de sare
un ou întreg + un gălbenuș
30 gr. unt moale
Pt. untul aromatizat: 70 gr. unt moale, 2 buchețele leurdă (60-70 gr), sare, piper și fulgi de chili după gust
*** în loc de leurdă poți să folosești căței de usturoi + pătrunjel
____________________________________
PREPARARE
Pune într-un bol (sau în bolul stand mixerului) drojdia, laptele și zahărul. Amestecă și lasă timp de 10-15 min la hidratat.
Adaugă în bol oul, untul, sarea, făina și frământă aluatul timp de 5 minute la stand mixer (cu cârligul) sau manual aprox. 10 minute. Mai adaugă 1-2 linguri de făină dacă cere aluatul. Aluatul trebuie să fie omogen, ușor lipicios.
Unge un bol cu ulei la baza, așează aluatul format într-o bilă, acoperă bolul cu un prosop și lasă la dospit până își dublează volumul.
În acest timp mixează într-un robot de bucătărie (chopper) untul moale cu leurda spălată și condimentele până rezultă o cremă.
Prăfuiește blatul de lucru cu făină și împarte aluatul dospit în 15 bile mici. Întinde fiecare bilă cu sucitorul într-o formă rotundă și unge fiecare formă cu câte o linguriță din untul aromatizat.
Împachetează forma în jumătate și pune-o în forma de chec.
Alternativa e să întinzi tot aluatul într-o fâșie mare, să îl ungi cu untul aromatizat, să îl tai în pătrățele, apoi să așezi pătrățelele în tavă.
Unge la suprafață cu un gălbenuș de ou amestecat cu o linguriță de unt aromatizat și bagă tava la cuptor: 190°C, 30-35 minute până se rumenește frumos deasupra.
Lasă să se răcească 20-30 minute, apoi rupe pâinea cu mâna în felii și servește cu poftă.
Ce rețete faceți cu leurdă acuma că e în sezon?
Vezi rețeta video pe contul meu de Instagram: @nicoleta.catargiu
Lasă un comentariu