Papanași tradiționali cu smântână și dulceață de afine este desertul la care mă gândesc când spun desert tradițional. În plus este și desertul care îmi amintește de copilăria la bunici.
Astăzi eu vă fac poftă cu niște papanași, pe care i-am asociat cu o sticlă de vin Rară Neagră Saperavi de la Domeniile Davidescu, un vin maturat în barrique franțuzesc de stejar timp de 6 luni, cu gust catifelat, cu note de ciocolată și vanilie, care s-a potrivit de minune cu acești papanași moi, pufoși și aromați.
____________________________________
INGREDIENTE
500 gr. brânză de vaci grasă, cât mai uscată/scursă de zer
250 gr. făină
2 ouă
50 gr. zahăr pudră cu aromă de vanilie
5 gr. praf de copt
1 lingură de esență de vanilie
coaja rasă de la o lămâie
500-600 ml. ulei pentru prăjit
Pentru servit: smântână fermentată, dulceața de afine
____________________________________
PREPARARE
1. Amestecă într-un bol cu mâna brânza de vaci, ouăle, zahărul pudră, esența de vanilie și coaja de lămâie.
2. Adaugă în bol treptat făina și amestecă totul cu mâna.
3. Așează aluatul pe masa de lucru presărată cu făină și adună aluatul ca într-o bilă.
4. Întinde aluatul cu un sucitor uns cu făină sau aplatizează-l cu mâna până se formează un cerc. Nu insista cu întinsul pentru că nu trebuie să fie foarte subțire.
5. Cu ajutorul unui pahar decupează forme rotunde în aluat. Apasă paharul în aluat și formează forme rotunde.
6. Decupează și centrul fiecărei forme rotunde cu un dui metalic.
7. Pune la o parte fiecare formă, iar resturile de aluat de pe lângă formele decupate și cele din centrul fiecărei forme adună-le și frământă de 2-3 ori aluatul.
8. Din acest alut formează biluțe în mână, pentru că le vom pune deasupa fiecărui papanaș.
9. Prăjește papanașii și biluțele câte 2-3 minute pe fiecare parte într-o tigaie adâncă cu ulei încins. Uleiul trebuie să fie de 2-3 degete în tigaie.
10. Scoate papanașii și biluțele pe un platou tapetat cu șervețele ca să mai absoarbă din ulei.
Servește acești papanași tradiționali cu smântână și dulceață de afine sau dulceața preferată.
Mi-au ieșit 8 papanași + 8 biluțe pentru fiecare papanaș, însă am făcut mai multe biluțe din restul de aluat pentru a le servi cu poftă și sub această formă.
Vă plac papanașii?
Lasă un comentariu