Pasta de masline cu smochine

Pasta de măsline cu smochine seamănă (dar nu răsare) cu  o rețetă specifică din sud-vestul Franței (regiunea Provence), și anume, cu tapenade.

pasta de masline cu smochine2

Pasta de măsline vs. Tapenade

Diferența dintre tapenade și rețeta de azi este faptul că tapenade are în compoziție capere și anșoa, ingrediente care mie nu-mi plac deloc. Fără cele două ingrediente nu am cum să o numesc ,,tapenade”. Din câte am citit pe internet, denumirea ar fi dată tocmai de capere = ,,tapeno” în provensală. Ciudat lucru, mai ales pentru că principalul ingredient în rețeta de tapenade sunt măslinele. În fineeeeee!

Cu puține modificări am reușit să fac o pastă de măsline cu smochine absolut deliciosă. Este numai bună de uns pe pâine/crackers, de mâncat cu legume sau alături de o bucată de carne. De asemenea este și un aperitiv excelent. Îl puteți servi invitaților la mesele festive alături de un platou cu brânzeturi, nuci și un pahar de vin bun.

pasta de masline cu smochine

Eu am preferat să servesc această pastă pe bruschete de pâine cu nuci și telemea. Așa am reușit să creez un echilibru de gusturi între dulce, sărat și crunchy (crocant). Curcubeu pe cerul gurii!
____________________________________
INGREDIENTE
1 cutie de măsline fără sâmburi (200 gr.)
10 smochine Orlandos .
1 linguriță oregano uscat (sau mentă, busuioc uscat)
un vârf de sare
Pentru servire:
baghetă de pâine (eu am luat ciabatta cu măsline, să fie tot în aceeași temă)
un pumn de nuci
Opțional: telemea simplă, cu verdețuri sau brânză feta

pasta de masline cu smochine
____________________________________
PREPARARE

Într-un robot de bucătărie pune măslinele, smochinele, 1 linguriță de oregano și vârful de sare. Mixează ingredientele până iau forma unei paste. Ajută robotul la mixat adaugând 2-3 linguri de apă, ulei de măsline sau zeamă de lămâie.

pasta de masline cu smochine

Pune pasta de măsline și smochine într-un bol.

Servește pe pâine, cu 2-3 bucăți de nuci și telemea.

Musai să balansați cumva gustul acestei paste, care este dulce, cu ceva sărat. Vă spun sincer că merg de minune împreună.

pasta de masline cu smochine

Ce ziceți, încercați și voi?

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu