Paste cu nuca

Rețeta de paste cu nuca si stafide este unul dintre preparatele care îmi aduce aminte cu drag de vremea când stăteam la bunici. Bunica sau Mama Bună, cum îi spun eu, obișnuia să-mi facă aceste paste destul de des pentru că îmi plăceau foarte mult. Alegea fie paste spirale, fie tăieței mai lați, dar trebuie să recunosc că preferam farfalele pentru că îmi plăcea forma lor.

paste cu nuca și stafide

Când nu știu ce să mai gătesc, mă gândesc la ce îmi plăcea să mănânc în copilărie și imediat îmi vine vreo idee. Cred că au trecut mai bine de 15 ani de când n-am mai mâncat paste cu nuca si stafide. Vă puteți imagina că de data aceasta nu m-am limitat doar la o porție. Trebuia să recuperez cumva anii pierduți. Upppppss!

Eu sunt sigură că mulți dintre voi ați mâncat, măcar o dată, când erați mici paste/macaroane pregătite în acest mod. 

Acuma nu știu dacă să încadrez acest preparat în zona deserturilor sau la un fel principal, pentru că mie îmi pare mai degrabă un desert. Pastele sunt moi, dulci de la stafide și zahar, plus partea ușor crocantă de la nuca măcinată. Dacă nu consumați zahăr, fie adăugați îndulcitori naturali (stevie, eritritol), fie le mâncați așa simple, doar cu nucă și stafide. Stafidele sunt și ele dulci, deci o să ajute cumva gustul final.

paste cu nuca si stafide

Furculița perfectă

paste cu nuca si stafide

Aceste paste cu nuca si stafide sunt perfecte pentru cei care țin post (bunica le făcea des în post) sau pentru orice moment în care simți nevoia să te întorci cu gândul la gustul de altă dată 🙂

Uite rețeta de paste cu nucă și stafide!
____________________________________

INGREDIENTE

300 gr. paste (la alegere: tăieței lați, fusilli, penne, farfalle sau chiar spaghete)
1 mână plină de miez de nucă
2 linguri de stafide
1 linguriță de scorțișoară
3 lingurițe de zahăr brun
3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
1 lingură de esență de rom sau de vanilie
un vârf de sare
____________________________________

PREPARARE

Fierbe pastele cu un vârf de sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Cât timp se fierb pastele, măcină nuca într-un robot de bucătărie/blender.

Pune într-un bol nuca măcinată, scorțișoara, zahărul, stafidele (pe care trebuie să le înmoi în puțină apă cu 1 lingură de esență de rom) și amestecă bine compoziția.
paste cu nuca și stafide
După ce s-au fiert pastele, strecură-le și pune-le într-un bol încăpător. Pune cele 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui, compoziția de nucă măcinată și stafide și amestecă totul bine.
paste cu nuca si stafide
Asta e tot. Pastele cu nucă si stafide se pot servi calde sau reci.
paste cu nuca si stafide
Poftă bună!

Notă:
Puteți să puneți mai mult zahăr sau îndulcitori naturali decât am pus eu. Important este să potrivești gustul acestui preparat în funcție de preferințele tale.
Există varianta în care poți să adaugi și pesmet. În acest caz, pezmetul trebuie să îl rumenești un pic într-o tigaie împreună cu zahărul, până se rumenește un pic, să-l pui peste compoziția de nucă, stafide și scorțișoară, apoi să pui toată această compoziție peste paste și să amesteci.

Câți dintre voi ați mâncat așa ceva în copilărie? 🙂

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu