Pate de linte

Mie îmi place tare mult lintea, așa că m-am gândit să vă arăt și vouă cum fac un pate de linte verde delicios, care e numai bun de uns pe pâine.  Lintea face parte din familia leguminoaselor alături de toate tipurile de fasole și naut. Beneficiile consumului de linte sunt numeroase și este una dintre cele mai apreciate leguminoase.

Beneficii linte

  • este una dintre cele mai bune surse de proteină vegetală, consumată în special de cei care sunt vegetarieni, vegani, dar și de persoanele care țin post
  • lintea este foarte bogată în fibre, care ajută digestia, oferă senzație de sațietate foarte repede
  • fibrele solubile din linte ajută la reglarea nivelul zahărului din sânge (recomandat în special diabeticilor)
  • lintea conține vitamine (A, B2, B3, B6; B12, acid folic)
  • conține minerale (fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, zinc)
  • este slabă în calorii (100 gr. linte = 116 kcal)

 

pate de linte

Lintea este un aliment pe care îl includ destul de des în alimentația mea, cu precădere în perioada postului atunci când renunț la proteina de origine animală și am nevoie de un înlocuitor destul de bun.

Nu știu voi, dar mie îmi place orice e tartinabil, adică orice pastă, cremă etc. La mine în frigider găsești tot timpul cremă de brânză, brânză de vaci cremoasă, un hummus sau un guacamole absolut delicios. De când am descoperit pateul de linte, acesta are și el loc de cinste în frigider, iar când îl prepar nu mă mai satur de el, așa de bun este. Îl mănânc fie la micul dejun, fie între mese pe o bucată de pâine integrală, dar merge și la cină cu o salată lângă.

pate de linte

Rețeta de pate de linte verde este foarte ușor și rapid de preparat, așa după cum bine v-am obișnuit cu toate rețetele de pe acest blog.

Fără prea multă vorbă, haideți să vă arăt cum puteți să faceți și voi un pate de linte vegetarian, ca să nu mai fiți nevoiți să mergeți și să-l cumpărați pe cel din magazin, care este plin de alte arome false și stabilizatori.

Pentru rețeta de pate de linte ai nevoie de:
____________________________________
INGREDIENTE
500 gr. linte (eu am folosit linte verde întreagă Sano Vita. )
1 ceapă tocată
3 căței de usturoi (sau după gust)
1 mână de pătrunjel tocat
5 linguri de suc de lămâie
3-4 linguri ulei măsline
Condimente: sare, piper, busuioc uscat, boia dulce, chimen măcinat, curcuma/turmeric (după gust)

pate de linte

____________________________________
PREPARARE
Hidratează lintea în apă pentru 2-3 ore pentru a fi mai ușor de fiert. Pune 500 gr. linte la fiert în 1,5 litri apă pentru 45 minute. Dacă scade apa pe parcurs, iar lintea nu e fiartă, mai adaugă apă și lasă la fiert până lintea este moale.

Între timp, pune ulei de măsline într-o tigaie și călește ceapa pentru 3-4 minute la foc mic până devine moale. Adaugă cei trei căței de usturoi tocați mărunt și călește totul pentru încă 1 minut, amestecând frecvent pentru a nu se arde.

pate de linte

După ce a fiert lintea, strecoar-o de apă care a rămas în exces, dar nu arunca apa.

Pune lintea înapoi în oala în care a fiert. Adaugă pătrunjel proaspăt, ceapa și usturoiul călit, sucul de lămâie, plus condimentele enumerate mai sus. Cu ajutorul unui blender vertical (de mână), mixează toată compoziția până devine o pastă cremoasă.

Dacă pateul de linte nu este destul de cremos, adăugă un pic din apa în care ai fiert și pe care ai păstrat-o, în funcție de textura pe care dorești să o aibă pateul.

pate de linte

Pune pateul într-un bol sau într-un recipient cu capac. Presară câteva frunze de pătrunjel deasupra și servește-l pe niște bucăți de pâine sau crakers.

Poate fi mâncat la oricare din cele 3 mese principale ale zilei. De asemenea, poți să-l pui și în pachețelul cu mâncare pentru școală/facultate sau job, lângă care să pui câțiva crackers și niște legume tăiate.

pate de linte

Să vă fie de bine!

Cu drag,
Nicoleta!

P.S. Nu uitați să dați LIKE paginii de Facebook a blogului pentru a fi la curent cu ultimele rețete postate.
Click aici ⇒ Foodieopedia

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu