Penne la cuptor cu mozzarella

Toți iubitorii de paste și brânzeturi o mână sus! Pentru voi am cea mai simplă rețetă de penne la cuptor cu mozzarella. Te lingi pe degete cât sunt de gustoase!

Iubesc bucătăria italiană, iar pastele sunt printre preferatele mele după risotto. Le pregătesc în multe feluri, însă nu prea îmi plac sosurile albe la paste, ci mai degrabă cele făcute din roșii cu mult usturoi și busuioc proaspăt. Fix așa am procedat și la această rețetă.

Penne la cuptor cu mozzarella - foodieopedia.ro

Știți deja că ador brânzeturile și mozzarella mi s-a părut cea mai potrivită în acest context. Mozzarella folosită de mine este cea de la Delaco, pe care am pus-o atât în sosul de roșii amestecat cu paste, cât și rasă deasupra, ca să se topească frumos.

Ce trebuie să știi despre această rețetă?

  • Folosește penne sau orice fel de paste tubulare/cu găuri, pentru că acestea sunt cele mai potrivite când dorești să folosești mult sos.
  • După preferințele sau intoleranțele fiecăruia, puteți să folosiți paste din făină albă, integrală sau fără gluten
  • Insist să folosești busuioc proaspăt dacă vrei să îți bucuri papilele gustative la maxim. Busuiocul proaspăt are un parfum deosebit și o să dea un gust minunat rețetei.
  • Mie mi-au ieșit 5-6 porții, însă dacă vrei să faci pentru 2 sau 3 persoane, înjumătățește cantitățiile enumerate mai jos în lista de ingrediente.

Penne la cuptor cu mozzarella - foodieopedia.ro

Aceste penne la cuptor cu mozzarella pot fi servite la prânz sau cină, iar ca un sfat, să știi că poți să le pregătești din timp (de exemplu, peste zi), să le pui în tavă, iar seara la cină doar să razi în ultimul moment mozzarella deasupra și să bagi tava la cuptor pentru câteva minute, ca să se topească mozzarella.

De asemenea, tot așa aș proceda și dacă aș chema la masă prieteni, pentru că o astfel de rețetă se face rapid, ușor, se poate pregăti din avans, iar înainte să fie servită, doar băgată la cuptor 8-10 minute.

Vei înțelege despre ce vorbesc când vei citi mai jos modalitatea de pregătire, așa că te invit să vezi cum am făcut cele mai delicioase penne la cuptor cu mozzarella!

____________________________________
INGREDIENTE (5-6 porții decente)
400.gr. paste penne
375 gr. Mozzarella fresca Delaco (3 pungi mici)
3 cutii pulpă de rosii (3x 400 gr.)
5 căței de usturoi
1 pumn mare de busuioc proaspăt
sare, piper ( după gust) 1 linguriță
oregano uscat (opțional)

Penne la cuptor cu mozzarella - foodieopedia.ro
____________________________________
PREPARARE
Pastele se pun la fiert în apă cu 1 linguriță de sare. Timpul de fierbere diferă de la un tip de pastă la altul, așa că verifică timpul de fierbere pe ambalajul pungii. La mine a durat 11 minute, însă am lăsat doar 9 minute pentru se vor mai găti ulterior și în sosul de roșii.

Lucrurile ar trebui să meargă în paralel: cât timp fierb pastele, pregătești și sosul de roșii.

Cum facem sosul?

Daca vei face aceeași cantitate, vei avea nevoie de o tigaie sau oală încăpătoare.

Tocăm usturoiul și îl călim la foc mic timp de 1 minut. Adăugăm pulpa de roșii, 3-4 linguri din apa de pe paste și condimentăm cu sare, piper, oregano uscat.

Amestecăm și lăsăm sosul să se reducă la foc mic, timp de 10 minute. La finalul celor 10 minute, adaugă 1 pumn de busuioc proaspăt tocat și amestecă.

Penne la cuptor cu mozzarella - foodieopedia.ro

Stoarce pastele, apoi adaugă-le în sos. Taie în cubulețe mici 125 gr. mozzarella și pune-le în tigaie. Amestecă totul bine-bine.

Pune pennele cu sosul de roșii și mozzarella într-o tavă încăpătoare, apoi rade deasupra restul de 250 gr. de mozzarella și bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 8-10 minute, până când vezi că mozzarella este topită deasupra.

Eu am împărțit totul în vase mai mici, însă se poate pune și într-o singură tavă (ex: 30×20 cm) dacă nu vrei să faci porții individuale. Cel mai mare recipient nu l-am băgat la cuptor cu restul, ci doar spre seară pentru că am avut musafiri și am vrut să servesc pastele calde, cu mozzarella proaspăt topită deasupra.

Penne la cuptor cu mozzarella - foodieopedia.ro

Partea faină la o astfel de rețetă este și faptul că poți să pregătești totul dinainte (de exemplu, peste zi), iar în momentul când vrei să servești (ex: la cină), pur și simplu să bagi tava la cuptor și lasi 8-10 minute cât să se topească brânza.

Penne la cuptor cu mozzarella - foodieopedia.ro

Un lucru care mă fascinează maxim este să văd brânza topită întinzându-se. Pe tine nu?

Sper că ți-a plăcut rețeta și că o vei pregăti și tu cât de curând!

Cu drag, Nicoleta!

S-ar putea să-ți placă și:
Paste cu sos de conopida
Penne alla Vodka
Tagliatelle cu ciuperci si smantana
Spaghete cu midii in vin alb

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu