Am făcut acum câteva zile o pizza pe blat de focaccia și pentru că mi-a plăcut atââââât de mult, m-am gândit să vă arăt și vouă cum am pregătit-o. Cineva mi-a propus să-i dau acest nume: pizzaccia. Adică pizza + focaccia. Ați prins ideea.
Adevărul este că această pizza mi-a adus aminte de pizza pe care ne-o făcea mama când eram mici. Bine, blatul ei era gros de 3 degete. Probabil și mamele voastre făceau genul acesta de pizza. Mereu mi-a plăcut pizza cu aluat gros, așa că sunt sigură că această rețetă va fi des prezentă în meniul nostru.
Topping-ul pentru pizza îl alegeți voi. Eu am folosit sos de roșii aromatizat cu usturoi și busuioc uscat, ardei kapia, măsline negre, ceapă roșie, ruccola, prosciutto crudo și cașcaval ras. Puteți să faceți zeci de combinații în funcție de ceea ce vă place sau aveți prin casă.
Pizza pe blat de focaccia sau pizzaccia este o combinație inedită dintre un aluat pufos și un topping gustos de pizza. Merită să încercați și voi!
____________________________________
INGREDIENTE
Pentru blat
500 gr. făină albă de grâu 650
7 gr. drojdie uscată
1 lingură de zahăr
10 gr. sare
350 ml. apă călduță (nu fierbinte)
50-100 ml. ulei de măsline
Topping (după preferințele voastre)
Eu am ales: sos de roșii aromatizat cu usturoi și busuioc uscat, ardei kapia, ceapă roșie, măsline, prosciutto crudo, cașcaval ras, ruccola
____________________________________
PREPARARE
Cum facem aluatul de foccacia
Pune într-un bol făina, sarea și amestecă cu o lingură. Pune în mijlocul bolului 50 ml. ulei.
În alt bol adaugă drojdia uscată, zahărul, apa călduță, amestecă-le ușor cu o lingură, apoi adaugă lichidul treptat în bol peste făină. Amestecă pentru început cu o lingură, apoi când deja compoziția devine omogenă, amestecă cu mâna.
Frământă aluatul timp de 10 minute. Pe parcurs ce frămânți, unge-ți mâinile cu ulei de măsline ca să-ți fie mai ușor să frâmânți.
După cele 10 minute, acoperă bolul cu folie alimentară și lasă aluatul la dospit 2-3 ore, la loc cald.
Pune o foaie de copt într-o tavă (eu am folosit tava cuptorului) și unge-o cu ulei de măsline. După ce a dospit aluatul, adaugă-l în tavă și întinde-l cu mâna pe toată suprafața tăvii. Dacă îți ungi mâinile cu ulei de măsline îți este mai ușor să faci această procedură.
Acoperă tava cu folie alimentară și lasă din nou aluatul la dospit încă o oră.
Topping-ul pentru pizza
După a doua dospire, unge aluatul cu sosul de roșii, pune deasupra topping-ul ales și bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 35 minute. După 35 minute adaugă deasupra prosciutto crudo, ruccola și cașcavalul ras.
Bagă din nou tava la cuptor pentru 2-3 minute, cât se topește cașcavalul deasupra.
Lasă 3-5 minute să se răcească, apoi taie în felii și mănâncă cu poftă!
Să îți fie de bine!
Cu drag, Nicoleta!
Vezi rețeta mea de:
Lasă un comentariu