Pizzaccia sau pizza pe blat de focaccia este genul acela de pizza cu blat gros pe care mama ne-o făcea în copilărie. Este delicioasă și o să vă placă mult!
Îmi place foarte mult pizza, însă eu fac parte din categoria aceea de persoane cărora le place pizza cu blatul gros. Îmi place și foccaccia, așa că într-o zi mi-a venit ideea de a face pizza pe blat de foccacia. Uite așa a ieșit pizzaccia. Practic avem 2 în 1, ne bucurăm și de un blat pufos, dar și de un topping delicios de pizza. Cine nu ar vrea asta?
Modalitatea de preparare este foarte simplă, nu este o rețetă la care să dai greș, aluatul nu se frământă mult, iar deasupra poți să faci zeci de combinații. De data aceasta am pus ce aveam prin frigider.
Hai să vă arăt cum se face pizzaccia!
____________________________________
INGREDIENTE
Blat focaccia: 7 gr. drojdie uscată, 1 linguriță de zahăr, 450 ml. apă călduță, 500 gr. făină, 15 gr. sare, 50 ml. ulei de măsline.
Pt sos: 400 gr. passata, 1 ceapă tocată mărunt, 3 căței de usturoi zdrobiți, 1 linguriță de zahăr, 6-8 frunze de busuioc, sare și piper după gust.
Topping pizza: 150 gr. mozzarella rasă, măsline, capere, roșii uscate (voi le alegere ce vreți).
____________________________________
PREPARARE
Pune la hidratat într-un bol, timp de 15 minute: 7 gr. drojdie uscată cu 1 linguriță de zahăr și 450 ml. apă călduță.
Adaugă într-un bol mare: 500 gr. făină și 15 gr. sare.
Pune drojdia hidratată peste făină, amestecă la început cu o lingură, apoi cu mâna până se adună aluatul.
Frământă aluatul timp de 5 minute. Ajutându-te și de puțin ulei de măsline, în caz că ți se lipește aluatul de degete.
La final pune ulei de măsline pe marginea bolului, apoi adună-l sub aluat (vezi exemplificare în video ).
Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă aluatul la dospit, la loc călduț, timp de 2 ore.
După dospire așează aluatul pe o tavă acoperită cu foaie de copt și întinde-l ușor cu degetele pe toată suprafața.
Coace focaccia timp de 20 minute, la cuptorul preîncălzit la 180°C.
Între timp călește pe rând ceapa și usturoiul, pune passata în tigaie, condimentează cu sare și piper după gust, adaugă o linguriță de zahar în sos și amestecă. Lasă la fiert, la foc mic, timp de 5 minute. La final adaugă frunzele de busuioc tăiate mărunt.
Pune sosul de roșii peste focaccia coaptă, apoi pune toppig-ul preferat și mozzarella deasupra.
Bagă din nou tava la cuptor până se topește brânza.
Cine face?
Vezi rețeta video pe contul meu de Instagram:@nicoleta.catargiu
Alte rețete de pizza de pe blog:
1. Pizza Margherita cu blat pufos
2. Pizza pe paine ciabatta
3. Pizza pe blat din conopida
Lasă un comentariu