Plăcinta cu brânză de vaci și dovlecel este o rețetă puțin schimbată față de orice rețetă de plăcintă pe care probabil o știți de la mamele sau bunicile voastre sau pe care ați mâncat-o până acuma. Nu am folosit făină în compoziție, este o plăcintă fară aluat sau foi, deci o putem încadra în categoria rețetelor LCHF (low carb-high fat / slabă în carbohidrați – bogată în grăsimi).
Este o rețetă de plăcintă gustoasă și simplu de preparat, poți să o faci oricând și să o servești la oricare dintre cele trei mese principale ale zilei. De asemenea, merg de minune câteva bucăți tăiate într-o caserolă și luate la pachet la job, facultate/școală. Poți să o pregătești și când ai invitați la masă și vrei să-i surprinzi cu ceva diferit.
Pentru această plăcintă eu am folosit o combinație de brânză de vaci ușor sărată, telemea light, dovlecel, o legătură de mărar și una de ceapă verde. Mi se pare că aceste ingrediente se potrivesc excelent împreună. Dacă vrei să renunți la dovlecei, poți să razi 2 morcovi în schimbul lor sau să faci o plăcintă doar din brânzeturi și verdeață. Numai să nu renunți la mărar și ceapa verde. Ar fi mare păcat. După părerea mea aceste două ingrediente fac toată treaba în plăcinta asta.
Hai să vedem cum se face plăcinta cu brânză de vaci, telemea și dovlecel!
____________________________________
INGREDIENTE
*500 gr. brânză slabă proaspătă de vaci
150 gr. telemea light (eu am folosit Hochland)
2 linguri iaurt natural (poți să înlocuiești cu cremă de brânză sau smântână)
5 ouă + 1 ou pentru crustă
2 dovlecei mici
1 legătură mărar
1 legătură ceapă verde
sare și piper (după gust)
* Ai nevoie de brânză proaspătă de vaci ușor sărată, nu din aceea pentru deserturi. Îți recomand să iei cu cel puțin 2% sau 3% grăsime, nu cu 0,2% sau 0,5%. Eu am avut o brânză de vaci cumpărată vrac de la piață, dar găsești și în magazine la cutie de la: Covalact, Pilos, Napolact etc.
____________________________________
PREPARARE
Rade dovleceii, pune-i într-o sită, adaugă un pic de sare peste ei, masează-i cu mâna, apoi lasă-i să se stoarcă pentru 10-15 minute. După ce s-au stors, strânge-i bine în mână ca să iasă excesul de lichid. Stoarce-i cât poți tu de bine. Acest pas este foarte important.
Într-un bol încăpător pune brânza de vaci, telemeaua sfărâmițată în bucăți mai mici cu mâna, cele 2 linguri de iaurt, dovleceii storși bine de lichid, mărarul și ceapa tăiată mărunt. Condimentează cu sare și piper după gust.
Amestecă toate ingredientele cu mâna, apoi gustă și vezi dacă mai trebuie condimentat. Bate 5 ouă într-un bol mic și adaugă-le peste restul ingredientelor. Amestecă din nou totul cu mâna.
Pune compoziția pentru plăcintă într-o tavă acoperită cu foaie de copt. Eu am folosit o tavă cu dimensiunile de 25×20 cm. Nivelează frumos totul cu o lingură, apoi pune deasupra un nou bătut. Acesta va avea rolul de a forma o crustă frumoasă și rumenă la suprafața plăcintei.
Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 40-45 minute, până se formează o crustă rumenie deasupra. Plăcinta va crește frumos cât va sta la cuptor, iar după ce o scoți, pe măsură ce se răcește se va lăsa, însă nu te preocupa, așa trebuie să fie.
După ce s-a copt plăcinta cu brânză de vaci și dovlecel, las-o să se răcească pentru cel puțin o oră, apoi pune-o pe o tavă acoperită cu un strat de 3-4 servețele de bucătărie ca să mai absoarbă din lichid. Cum nu are făină în compoziție, plăcinta lasă puțină apă, așa că niște șervețele de bucătărie vor salva toată treaba.
Taie în bucăți și servește cu plăcere.
Plăcinta cu brânză de vaci și dovlecel merge de minune la ocazii speciale, la sărbători, pe un platou cu alte aperitive, însă poate fi făcută oricând, în orice moment din an și servită ca mic dejun, la prânz sau la cină, alături de legume.
Partea faină e că poți să pui câteva bucăți și într-o caserolă, pe care poți să o iei la pachet pentru prânzul de la job, școală sau facultate.
Să-ți fie de bine!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete cu brânză de vaci:
Budinca de paste cu branza de vaci
Clatite cu branza pufoasa si stafide la cuptor
Lasă un comentariu