Atunci când apar dovlecii pe piață, pentru mine este un semn că se apropie toamna. Ca să intru cu dreptul în noul anotimp, am băgat rapid la cuptor o prăjitură cu dovleac, ciocolată și nucă trasă la tigaie.
Este o prăjitură simplă, practic pui toate ingredientele într-un bol, hocus-pocus și a ieșit ceva bun. În interiorul prăjiturii am pus ciocolată neagră, însă se poate face și fără ciocolată sau aceasta poate fi înlocuită cu fructe uscate, oleaginoase sau cu ce doriți voi. Ca decor am optat pentru o cremă din brânză, amestecată cu zahăr pudră, iar deasupra am pus nucă tocată și trasă la tigaie, cât să se rumenească un pic. Îi dă un alt gust nuca rumenită.
După 10-15 minute după ce am băgat prăjitura cu dovleac la cuptor, în toată casa s-a lăsat un parfum plăcut, iar eu abia am așteptat să gust din ea. Scorțișoara este un alt element care este de nelipsit într-o astfel de prăjitură, pentru că dovleacul și scorțișoara fac treabă excelentă împreună.
Sper să vă placă rețeta de prăjitură cu dovleac și nucă și să o pregătiți cât de curând!
____________________________________
INGREDIENTE
200 gr. făină integrală (poți să folosești și albă)
250 gr. piure de dovleac
100 gr. unt topit
150 gr. iaurt grecesc 2% (sau orice iaurt natural)
3 ouă (la temperatura camerei)
100 gr. eritritol (zahăr sau orice alt îndulcitor)
100 gr. ciocolată neagră
10 gr. praf de copt (1 pliculeț)
1 linguriță scorțișoară
½ linguriță nucșoară (poate fi opțional dacă nu ai în casă)
1 vârf de sare
1 lingură esență de vanilie
Topping:
200 gr. cremă de brânză
2 linguri zahăr pudră (sau în funcție de cât de dulce vrei să fie)
50 gr. miez de nucă tocat
____________________________________
PREPARARE
Cum se face piureul de dovleac
Taie dovleacul în felii și așează-le pe o tavă acoperită cu foaie de copt. Lasă coaja la dovleac pentru că îți va fi mai ușor să o înlături odată ce acesta este copt.
Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C și lasă să se coacă dovleacul până devine moale (40-45 minute). Întoarce dovleacul de pe o parte pe cealaltă la jumătatea timpului.
Pune dovleacul copt (fără coajă) într-un robot de bucătărie și mixează până devine piure. Dacă nu ai robot de bucătărie, poți să folosești blender de mână sau blender pentru smoothie.
Cum facem blatul
Pune într-un bol ouăle, untul topit, iaurtul, piureul de dovleac, esența de vanilie și eritritolul, apoi mixează câteva secunde cu mixerul toate ingredientele, cât să se amestece.
Adaugă în bol praful de copt, scorțișoara, nucșoara, vârful de sare și rând pe rând făina, mixând cu mixerul până rezultă o compoziție omogenă.
Pune în bol ciocolata tăiată în cubulețe, apoi amestecă cu o lingură sau cu o spatulă din silicon.
Pune compoziția pentru prăjitură într-o tavă acoperită cu foaie de copt și bag-o la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 40 minute.
Eu am cuptor electric, am setat pe ventilație, coacere sus-jos. Timpul și temperatura de coacere o să difere în funcție de cuptorul tău, deci fii cu ochii pe prăjitură și nu deschide cuptorul decât după 30 minute, dacă vrei să faci testul scobitorii, ca să vezi dacă este coaptă prăjitura.
Cum facem crema
Amestecă într-un bol crema de brânză, esența de vanilie și zahărul pudră.
Cum asamblăm
Taie mărunt miezul de nucă, apoi pune-l într-o tigaie și rumenește-l 2-3 minute. Amestecă să nu se ardă.
După ce s-a copt și răcit complet prăjitura, taie marginile acesteia, apoi peste prăjitură adaugă crema de brânză. Niveleaz-o frumos, apoi pune deasupra nucile rumenite.
Taie în bucăți potrivite, apoi servește cu poftă.
Să vă fie de bine!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete cu dovleac:
Supa crema de dovleac cu lapte de cocos
Hummus cu dovleac copt
Lasă un comentariu