Prăji, prăji, prăji…tare bună prăjitură cu ovăz, mere și vișine am făcut de data aceasta. Bine, ,,prăjitură” e mult spus, dar iar m-am jucat în bucătărie și asta a ieșit. Vreți și voi?
Prăjitura cu mere și vișine pot să zic că a fost o improvizație de moment când am făcut-o prima dată și când am văzut cât de bună e și mai ales, cât de rapid și ușor se face, am zis că e musai să o refac și să pun rețeta pe blog. Știu că vă plac astfel de rețete și sper să vă fie de folos și aceasta.
Practic a fost o joacă, am pus toate ingredientele lichide într-un blender, le-am bledat, apoi am adăugat ochiometric fulgi de ovăz și câteva arome. Am amestecat, apoi am pus și niște vișine pe care le aveam la congelator. Rezultatul a fost super gustos, iar dacă îți plac deserturile nu foarte dulci, cu siguranță te va încânta și acesta.
După cum o să observați și în lista de ingrediente:
- nu am folosit deloc zahăr, ci m-am bazat pe dulceața fructelor ca să îndulcesc prăjitura
- nu am folosit deloc făină, ci veșnicii mei preferați, fulgi de ovăz
Ce a ieșit? O prăjitură cu fulgi de ovăz, mere și vișine economă, pe bugetul fiecărei persoane, perfectă pentru sportivi (câteva bucăți pot fi un bun pre-workout) sau chiar pentru persoanele care nu consumă deloc zahăr și totuși au poftă de ceva bun.
Vă las mai jos să descoperiți și voi modalitatea de gătire și abia aștept să-mi spuneți cum vi s-a părut!
____________________________________
INGREDIENTE
280-300 gr. fulgi de ovăz
200 gr. vișine congelate sau proaspete
4 mere medii
2 banane mici sau 1 mare (aprox 130 gr.)
2 ouă
150 gr. iaurt natural
1 linguriță scorțișoară
1 lingură esență de vanilie
un vârf de sare
*Pentru varianta vegană: renunță la ouă și iaurt, pune în schimb aceeași cantitate de iaurt sau lapte vegan + încă o banană mare. Ajustează compoziția cu fulgi de ovăz, în funcție de cât este nevoie.
*Cei care folosiți zahăr în alimentație, puteți să adaugați cât vreți în funcție de preferințe, dar v-aș sfătui să nu o faceți pentru că iese destul de dulce de la fructe.
____________________________________
PREPARARE
Într-un blender pune pe rând: iaurtul, ouăle, cele 4 mere curățate și tăiate în bucăți mai mici, bananele, esența de vanilie și blendează-le timp de câteva secunde până rezultă o pastă lichidă.
Pune rezultatul lichid într-un bol încăpător, apoi peste acesta adaugă fulgii de ovăz, scorțișoara și un vârf de sare. Amestecă bine-bine, apoi lasă fulgii la hidratat timp de 5-10 minute, cât să mai absoarbă din lichid.
IMPORTANT: Dacă nu ai blender, poți să folosești un robot de bucătărie. Dacă nu ai nici robot de bucătăre, atunci rade merele pe răzătoarea mică, pisează cu o furculiță bananele, iar ouăle bate-le cu o furculiță. Amestecă toate ingredientele lichide într-un bol (inclusiv iaurtul). Dacă alegi metoda aceasta, s-ar putea să ai nevoie de mai puțini fulgi de ovăz, având în vedere că această compoziție nu va fi la fel de lichidă ca cea pe care am făcut-o eu la blender.
După cele 5-10 minute în care s-au hidratat fulgii de ovăz, adaugă în bol și vișinele tăiate în jumătăți și amestecă (păstrează câteva și pentru decor deasupra).
Pune compoziția pentru prăjitură într-o tavă acoperită cu foaie de copt și bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 65-70 minute (nu deschide cuptorul cel puțin 30 minute!).
ATENȚIE: Tava mea are dimensiunile de 27×23 cm, deci vei avea nevoie de o tavă pătrată cel puțin la fel de mare pentru că ,,aluatul” prăjiturii este destul de mult, iar dacă vei folosi o tavă mai mică, se va coace mai greu. Poți să folosești și o tavă rotundă de tort cu diametrul de 24 sau 26 cm.
După cele 65-70 minute, scoate tava din cuptor și lasă prăjitura să se răcească complet înainte să tai. Eu am tăiat și cât a fost caldă, iar la interior este moale cât timp este încă fierbinte. Este foarte bună a doua zi după ce s-a răcit complet și a stat câteva ore la frigider. Textura ei oricum trebuie să fie umedă, așa că nu te îngrijora dacă ți se pare că este ușor umedă.
Eu am tot mâncat câte 2 bucăți dimineața înainte de a merge la sală și mi-au dat suficientă energie pentru a-mi duce la bun sfârșit antrenamentele. Poate fi mâncate și ca un desert cu puțin sos de fructe de pădure proaspăt făcut sau cu gem fără zahăr, pe care să-l pui deasupra.
Să aveți spor și poftă la prăjiturit!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete cu ovăz:
Terci de ovaz – diferite retete
Prajitura cu morcovi și fulgi de ovăz
Clatite cu fulgi de cocos si ovaz
Briose cu fulgi de ovaz si coacaze negre
11 Comments
Andreea
aprilie 26, 2024 7:30 amBuna ziua!
Cu ce as putea înlocui iaurtul? Nu am voie sa consum lactate. 😑
Simona
septembrie 22, 2023 10:52 amBună, am făcut-o și eu, deja de 2 ori. Este foarte bună și copiilor le place.
Foodieopedia
septembrie 22, 2023 10:55 amSalut! Mă bucur mult că le place! Pupici copiilor :* Să aveți zi frumoasă 🙂
Attila
mai 15, 2023 10:18 amCam cate kcal are la 100 gr?
Multumesc
Foodieopedia
mai 16, 2023 2:45 pmNu stiu ca nu am calculat. Sunt aplicatii unde poti sa calculezi caloriile, introdu toate gramejele si vezi cat are pe toata prajitura, apoi fa un calcul simplu cat ar veni pt 100 gr.
larisa
octombrie 29, 2022 4:44 pmImi place mult reteta, am s-o fac sigur, dar vreau variante vegana pentru oua.multumesc!
Foodieopedia
ianuarie 3, 2023 4:31 pmÎn loc de ouă poți să pui 2 banane sau să faci 2 ,,ouă vegane”. Un ,,ou vegan” = 1 lingură de semințe de chia + 3 linguri de apă. Le amesteci într-un bol până se omogenizează și le pui după în bolul cu compoziția pentru prăjitură. Am explicat cum să faci ,,oua vegane” în rețeta mea de pe blog ,,Banana Bread vegana” https://foodieopedia.ro/banana-bread-vegana-sau-de-post/
Erika Vincze
decembrie 17, 2020 11:44 amPrajitura este foarte gustoasa, a devenit varianta mea preferata de mic dejun. Desi este fara zahar, este dulce si foarte gustoasa :).
Foodieopedia
decembrie 17, 2020 11:56 pmDa, da, este dulce de la fructe. Mă bucur că îți place 🙂
Cereces Loredana
iunie 24, 2019 9:33 amNeaparat o sa incerc si eu!Cred ca e foarte gustoasa desi nu are zahar.Si eu ma straduiesc sa nu folosesc zahar!
Foodieopedia
decembrie 17, 2020 11:56 pmEste foarte buna si fara zahar 😀
Lasă un comentariu