Această prăjitură cu dulceață de zmeură și aluat sfărâmicios este un desert foarte gustos și ultra-rapid de făcut. Nu este o rețetă deloc complicată, iar majoritatea ingredientelor probabil mulți le aveți deja în bucătărie. Promit că o să tot repetați rețeta după ce o veți pregăti prima dată!
Acest gen de prăjitură îmi aduce aminte de copilărie (probabil și vouă la fel), pentru că bunica ne făcea ceva asemănător, doar că punea mere rase, mere călite sau magiun de prune în loc de dulceață de zmeură. Parcă și acum îi simt gustul, dar și mirosul, că tare faină aromă lăsa în casă odată ce o băga la cuptor. Poate mulți o știți sub denumirea de:
- ,,prăjitură cu aluat ras”
- ,,prăjitură cu aluat fraged”
- ,,prăjitură cu aluat răzuit”
Foloseste dulceata ta preferata
Se poate face cu absolut orice dulceață preferată, ideea e să nu fie prea lichidă, ci una mai compactă. Bineînțeles că se pot pune și fructe proaspete, tăiate cubulețe sau transformate pe loc într-un fel de gem. Cum? Le spălați, le tăiați în cubulețe și le fierbeți într-o tigaie cu zahăr după preferințe (sau orice alt îndulcitor), până se evaporă apa pe care acestea o lasă în urma fierberii. Eventual la final se mai poate adăuga și 1 lingură de amidon pentru a îngroșa toată treaba.
De data aceasta eu am preferat să folosesc o dulceață de zmeură de pe Vegis.ro și mi-a plăcut mult cum a ieșit. Umplutura ușor acrișoară, dar suficient de dulce s-a potrivit de minune cu blatul fraged și sfărâmicios. Gama aceasta de dulcețuri este printre preferatele mele, eu am mai încercat cea de afine și de măcese. Cred că s-ar potrivi bine și acestea două într-o astfel de prăjitură. Voi ce ziceți?
Sper să vă placă rețeta și să o pregătiți cât de curând!
Iată cum am făcut această prăjitură cu dulceață de zmeură și aluat sfărâmicios:
____________________________________
INGREDIENTE
300 gr. făină integrală (poți să folosești și făină albă)
130 gr. unt rece, tăiat cubulețe (folosește un unt de calitate: 80 – 82% grăsime)
50 gr. eritritol (poți să-l înlocuiești cu orice alt îndulcitor în cantitatea dorită)
5 gr. praf de copt
½ linguriță scorțișoară
un vârf de cuțit de sare
1 ou rece
+ 1, 2 linguri apă rece când formezi aluatul
450 gr. dulceață de zmeură
____________________________________
PREPARARE
Într-un bol pune făina, îndulcitorul, praful de copt, scorțișoara, un pic de sare și amestecă cu o lingură.
Adaugă în bol untul rece tăiat cubulețe și amestecă totul cu mâna până când rezultă o compoziție sfărâmicioasă/nisipoasă.
Adaugă oul și frământă compoziția cu mâna câteva secunde până observi că aluatul devine omogen. Când îl iei în mână nu va mai fi la fel de sfărâmicios ca la pasul precedent, ci rămâne ușor strâns în mână. Dacă nu este destul de omogen adaugă 1, 2 linguri de apă rece în bol și frâmântă din nou câteva secunde. Eu am adăugat 2 linguri.
Pune hârtie de copt într-o tavă pătrată. Am folosit una de 27 x 23 cm (poți să folosești și una de 30 x 20 sau o tavă rotundă de tort/tartă cu diametrul de 24 sau 26 cm)
Din aluatul format, păstrează separat într-un bol doi pumni plini (îi vei pune la final deasupra), iar pe restul pune-l în tava acoperită cu foaie de copt și aplatizează-l cu mâna sau cu o lingură.
Pune 450 gr. dulceață de zmeură peste aluat în tavă, iar deasupra dulceței, presară restul de aluat sfărâmicios pe care l-ai păstrat.
Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30-35 minute, până când vezi că aluatul de deasupra devine ușor maroniu.
Lasă să se răcească complet cel puțin 1 oră. Știu, este tentant, dar cât timp prăjitura este caldă, atât aluatul, cât și umpulutura sunt sensibile și riști ca prăjitura să se rupă.
După ce se răcește prăjitura cu dulceață de zmeură și aluat sfărâmicios, taie în felii potrivite și servește cu poftă!
Să vă fie de bine!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete de prăjituri:
Prajitura cu prune si aluat sfaramicios
Prajitura cu dovleac, ciocolata si nuca
Prajitura cu piersici
Lasă un comentariu