Prajitura rasturnata cu piersici

Prajitura rasturnata cu piersici și caramel sau upside down peach cake este un adevarat deliciu pe care trebuie să îl faceți măcar o dată.

Prajitura rasturnata cu piersici - foodieopedia.ro
Dacă tot sunt în sezon piersicile, am zis să vă arăt un desert simplu și tare bun cu aceste fructe parfumate, pe care eu le ador. Această prajitura rasturnata cu piersici are un blat aerat, pufos, iar fructele de deasupra sunt pline de acel sos caramel care cu siguranță o să vă cucerească. Partea bună este că puteți să folosiți alte fructe în schimb: felii de mere, pere, banane, caise etc.

Este un desert pe care puteți să îl pregătiți cu absolut orice ocazie, iar dacă nu aveți formă rătundă de tort, să știți că se poate face și într-o tavă de tartă din ceramică sau chiar într-o formă pătrată de prăjituri.

Prajitura rasturnata cu piersici - foodieopedia.ro

Sper să vă placă rețeta și să o pregătiți și voi cât de curând.
____________________________________

INGREDIENTE

150 gr. făină 000
120 gr. zahăr
70 ml. ulei de floarea-soarelui
4 ouă
1 lingură esență de vanilie
un praf de sare
5 gr. praf de copt
3 piersici mari
Pentru caramel: 80 gr. zahăr, 40 gr. unt 82%

* toate ingredientele să fie la temperatura camerei
* dacă vă plac deserturile mai dulci, puteți să măriți cantitatea de zahăr de la compoziție
____________________________________

PREPARARE

Separă albușurile de gălbenușuri. Mixează albușurile împreună cu zahărul până devin ca o spumă tare.

Într-un bol mic amestecă gălbenușurile cu uleiul de floarea-soarelui și esența de vanilie, apoi adaugă-le peste albușurile spumă și încorporează-le cu o spatulă cu miscări ușoare.

Pune într-o sită făina, praful de copt, praful de sare și cerne-le în bol peste restul ingredientelor. Încorporează-le ușor cu o spatulă cu mișcări de sus în jos.

Spală și taie în feliuțe piersicile. Așează-le într-o tavă rotundă, tavă pătrată/dreptunghiulară de prăjitură cu foaie de copt la bază. Eu am folosit o tavă de tort cu diametrul de 26 cm.

Pregătește caramelul. Pune zahărul într-o oală și lasă-l să se topească la foc mic până își schimbă culoarea spre maro. Nu amesteca în oală, ci doar scutur-o la nevoie! După ce s-a topit zahărul, adaugă untul și amestecă cu o lingură de lemn (nu din silicon!) câteva secunde până se topește și totul capătă consistența unui caramel.

Toarnă caramelul peste feliile de piersică, apoi pune aluatul în tavă și nivelează deasupra.

Bagă la cuptorul preîncălzit la 170°C, pentru 35 minute. Coacere sus-joc cu ventilație.

Lasă să se răcească cel puțin o 30 minute, desprinde marginile cu un cuțit, desfă inelul formei de tort, apoi răstoarnă cu grijă prăjitura pe un blat sau farfurie mare.

Cine face?

Prajitura rasturnata cu piersici - foodieopedia.ro

Vezi rețeta în format video pe contul meu de Instagram:@nicoleta.catargiu

Vezi pe blog și alte rețete cu piersici:
Tiramisu cu piersici din compot
Prajitura cu piersici

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu