Prajitura raw-vegana cu nuca

Am făcut acestă prajitura raw-vegana cu nuca dintr-o simplă curiozitate și mi-a plăcut mult ce a ieșit.

A fi raw-vegană sau a nu fi raw-vegană?

Stați liniștiți, nu am devenit adepta acestei diete, doar că în ultima vreme am început să experimentez și rețete raw, așa că am făcut o mini – prăjitura raw-vegană cu nucă și cremă de avocado.

Să știți că rețetele raw nu sunt deloc simple. Și aici mă refer mai mult la alegerea ingredientelor, decât la modul de preparare.

Trebuie să fii foarte atent la ingrediente, să nu folosești nimic procesat, nimic gătit la foc, trebuie să folosești doar legume, fructe, semințe, ierburi și alte ingrediente în stare naturală. Sunt argumente pro și contra dietei raw-vegane, însă nu le voi enumera. Sunt foarte multe studii și articole în privința aceasta, așa că dacă vreți să știți mai multe, vă propun să cautați informații pe internet, că sunt destule, slavă Domnului!

prajitura raw vegana cu nuca si crema de avocado

Buuuun! De ce prajitura raw-vegana? De ce nu? Mie îmi plac provocările, și mai ales provocările în bucătărie. Această rețetă nu este prima mea încercare de rețetă raw. Pe blog am o rețetă de batoane energizante / protein bars care se încadrează în această categorie. Vezi rețeta AICI .

Această mini – prajitura raw-vegana cu nucă și cremă de avocado este ușor de preparat și mult mai delicioasă decât mă așteptam. Cu siguranță nu va fi ultima mea rețetă raw pe acest blog.

Uite și rețeta:
____________________________________

INGREDIENTE (pentru 2 prăjituri)

Pentru blat:
1 cană și jumătate de miez de nucă
2 linguri de cacao
15 curmale fără sâmburi
1 vârf de sare

Pentru cremă:
jumătate de avocado
1 banană congelată
2-3 linguri suc de lămâie
____________________________________

PREPARARE

Pune nucile și curmalele în boluri separate, peste care adaugă apă călduță cât să le acopere și lasă-le la hidratat: nucile 2 ore, curmalele 1 oră. De ce trebuie hidratate? Vezi un articol detaliat AICI .

După ce s-au hidratat, pune miezul de nucă și curmalele într-un robot de bucătărie și mixează-le până iau forma unui aluat lipicios. Adaugă în această compoziție și cele 2 linguri de cacao, un pic de sare și mixează din nou toată compoziția.

Cum știi că blatul este bun?

Dacă îl iei în mână ar trebui să stea strâns, să arate ca un blat omogen și lipicios.

prajitura raw vegana cu nuca si crema de avocado

Unge 2 forme rotunde de inox cu puțin ulei de cocos și pune blatul în forme aproape până în vârf, apăsând cu degetele ca să se formeze un blat compact. Lasă blatul la frigider cât timp prepari crema. 

Într-un robot de bucătărie sau într-un blender pune jumătate de avocado, o banană congelată, 2-3 linguri suc de lămâie și mixează până devine o pastă cremoasă.

prajitura raw vegana cu nuca si crema de avocado

Înlătură formele de inox cu grijă de pe blat. Încearcă să apeși cu grijă puțin blatul în mijloc, formând un gol, iar marginile să fie mai înalte pentru a pune cât mai mult din cremă.

Pune crema de avocado în mijlocul prăjiturii și savureaz-o imediat pentru a nu se oxida crema.

Sfat! Dacă ai musafiri și vrei să faci această prăjitură, pregătește doar blatul și când vrei să-i servești, fă pe loc crema (durează 1 minut). În acest fel vei evita oxidarea cremei din cauza fructului de avocado. Lămâia ajută, dar după câteva minute culoarea cremei se schimbă.

prajitura raw vegana cu nuca si crema de avocado

Ca să lămurim niște lucruri:

  • prăjitura este destul de dulce de la curmalele pe care le-am folosit, deci nu trebuie să adăugați alți îndulcitori
  • nu recomand mai mult de o prăjitură de acest fel pentru că, deși nu am folosit zahăr, curmalele sunt foarte dulci, nucile și avocado sunt destul de sățioane, conținutul lor de grăsimi este destul de ridicat, însă sunt grăsimi nesaturate, deci sănătoase.
  • Vrem nu vrem, toată această combinație are un conținut caloric destul de mare, deși am folosit doar ingrediente naturale și puține.

Stiiiiuuu! Tentația e mare, dar până la urmă, câtă prăjitură să mănânci, domn’le? Mai bine mănânci una bună și gata.

prajitura raw vegana cu nuca si crema de avocado

prajitura raw vegana cu nuca si crema de avocado

Eu zic că din când în când o astfel de prăjitură este bine venită și are un mare plus față de prăjiturile pline de zahăr și alți artificiali pe care le pregătim acasă sau pe care le găsim în patiserii.

Ce ziceți? Acceptați provocarea de a face o prăjitură raw-vegană?

Cu drag,
Nicoleta!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu