Ne-am adunat o gașcă faină de oameni și am pornit într-un press trip cu Napolact. Un press trip #BIOpebune.
Napolact România a organizat o excursie de două zile, în tihnă (5-6 iulie), la care am fost și eu invitată să iau parte la această călătorie de inițiere în lumea produselor BIO.
Press trip cu Napolact. ZIUA 1: Vizita la Friesland Campina
– o initiere în lumea produselor BIO – How it’s made –
În prima zi de press trip cu Napolact ne-am dat întâlnire la Napolact Lactobar (Cluj-Napoca, str. Mihai Viteazu 7-8). Acesta este un loc unde poți să servești o cafea bună, lapte cu ciocolată/vanilie, produse de patiserie, sandwich-uri calde, dar și toată gama de produse Napolact.
-,,m-am bătut” cu Alina (madmoiselle.sarcastique) pe o sticlă de lapte bio –
După masa delicioasă de la Lactobar, am pornit spre fabrica Friesland Campina (Calea Baciului, 2-4). Acolo am cunoscut oamenii ,,vinovați” de toate produsele Napolact, pe care le găsim în magazine și pe care putem să le punem pe masă de ani de zile.
Ajunși în fabrică, a început ,,asaltul” de întrebări din partea tuturor. Cei de acolo au fost bine ,,înarmați” cu răspunsuri. Am aflat mai multe despre:
- ce înseamnă mai exact un produs BIO
- puțin din istoria
- misiunea și promisiunea brandului
- dar și tot procesul tehnologic prin care trece un produs
Tot laptele folosit de ei în fabrică este colectat din zona Ardealului, de la fermele partenere, de unde și sloganul lor ,,Din inima ardealului”.
Am rămas impresionată de ordinea dinăuntrul fabricii, dar și faptul că totul este automatizat.
A fost prima dată când am intrat într-o fabrică și mă bucur că am avut ocazia să văd și să înțeleg mai bine procesul prin care trece un produs înainte de a ajunge în magazine.
Vizita la fabrică s-a încheiat cu o degustare a tuturor produselor din gama BIO, care sunt foarte delicioase. Bucuria a fost și mai mare când am văzut că primim și un goodie bag cu o mare parte din aceste produse.
Press trip cu Napolact. ZIUA 2: Vizita la ferma din Rasca
– E bio pe bune – conectare cu natura –
A doua zi din acest press trip cu Napolact am petrecut-o departe de agitația orașului, într-un loc liniștit. Am ajuns în Râșca, la ferma Matiș, o fermă parteneră Napolact.
La poartă ne-au întâmpinat gazdele de la fermă, oameni foarte călduroși. Ne-au dus în grajd să facem cunoștință cu văcuțele care dau laptele pentru fabrică.
Văcuțele sunt foarte bine îngrijite și mi-a plăcut tare mult grija pe care le-o acordă acești oameni: în sezonul cald acestea sunt scoase la pășune, sunt hrănite cu hrană naturală, ba mai mult, când am ajuns în grajd, văcuțele ne așteptau pe ritmuri populare (era un casetofon cu muzică populară acolo). Mai că-ți venea să faci o horă acolo!
Cum este testata prospetimea laptelui?
Am avut ocazia să vedem și cum este transportat laptele. Acesta este muls de 2 ori pe zi de la 36 de vaci. Am avut norocul ca în ziua aceea să vină o cisternă la fermă și să vedem cum este colectat laptele. Apropo, laptele este păstrat în condiții propice de familia Matiș.
Șoferul, înainte de a încărca cisterna cu lapte, are o misiune specială: să verifice prospețimea laptelui. Cum? Într-un recipient pune spirt și lapte , apoi le amestecă: ,,Dacă face ceva fluturi, e o problemă cu el”, a zis șoferul. Dar laptele nostru a trecut testul cu brio și și-a continuat drumul spre fabrică.
Prânz în tihna, in mijlocul naturii
Ne-au aranjat un loc tare frumos unde am luat masa de prânz. Eram, practic, în mijlocul naturii, totul era ca într-o poveste: aer proaspăt de munte, soarele ne încălzea corpul, se auzeau ciripitul păsărilor, cerul era de un albastru superb, de jur împrejur numai verdeață. Au amenajat mese și lădițe din baloți de fân, pe care să stăm să mâncăm. În tihnă.
Nici nu am cuvinte cât de primitori au fost oamenii aceștia și cât de atenți au fost cu noi. Ne-au pregătit cele mai gustoase mâncăruri: frigărui de pui cu legume, ciuperci umplute cu brânză, chifteluțe ca la mama acasă, bulete de cașcaval, carne de porc la gril, platouri cu brânzeturi, nucă și struguri, platou cu legume și fructe, platouri cu preparate tradiționale (inclusiv pălincă), plăcinte, pâine de casă și desert. A fost un adevărat ospăț. Ba mai mult, am servit mâncarea pe farfurii comestibile, din tărâțe. Cât de tare e asta?
A fost una dintre acele zile in care am vrut sa spun ,,stop!” si sa raman acolo pentru totdeauna.
Napolact România, mulțumesc pentru aceste două zile, în care am văzut #PEBUNE ce înseamnă un produs BIO, în care am descoperit mici secrete din spatele porților fabricii Friesland Campina, dar și pentru momentele petrecute în tihnă, la ferma din Râșca.
Mi-ați reamintit cât de importantă este grija pentru natură, grija pentru hrană, faptul că ar trebui să punem accentul mai mult de calitatea produselor, ideea de a susține mai mult brandurile românești, autentice, cu tradiție, dar și producătorii locali.
Voi consumați produse BIO? Ce vă determină să le alegeți?
Care dintre produsele Napolact vă plac cel mai mult?
P.S. Vezi în imagini și video toată experiența la fabrică și fermă, pe profilul meu de Instagram – nicoleta.catargiu –, în highlights la ,,NapolactBIO”.
Lasă un comentariu