Pui curry cu orez – călătorie culinară în India
Am menționat de câteva ori că tare mult mi-aș dori să ajung în India pentru experiența culturală, dar mai ales pentru cea culinară. Încă sunt de aceeași părere și tot o să fac eu cumva să vizitez țara asta atât de colorată și plină de arome.
De curând am testat rețeta asta de pui curry cu orez și am făcut-o vreo 3 zile la rând până i-am nimerit gustul final. Se face extrem de ușor, este o rețetă banal de simplă, însă ingredientele folosite o fac să fie mai complexă de atât (la gust, bineînțeles). La fel ca în orice rețetă asiatică, în special indiană, nici din aceasta nu putea să lipsească pudra curry, ghimbirul și laptele de cocos. Sunt trei ingrediente pe care eu le folosesc foarte des pentru a da gust mâncării, indiferent dacă vreau să le duc într-o direcție a rețetelor asiatice sau nu.
De data aceasta am vrut să fac un curry în care să folosesc și carne, însă dacă sunteți vegetarieni/vegani sau țineți post, eliminați carnea de pui și adaugați în schimb mai multe legume (conopidă, dovlecel, păstăi verzi).
Puiul curry cu orez este o rețetă gustoasă, sățioasă și sănătoasă, care poate fi servită la masa de prânz sau cină, dar poate fi luată și la pachet într-o caserolă pentru prânzul de la job, facultate sau școală. Partea faină e că se poate mânca și rece dacă nu ai posibilitatea unde să o încălzești.
•Prânzul la pachet•
Cine vine cu mine în această călătorie culinară?
____________________________________
INGREDIENTE (pentru 3-4 porții)
500 gr. piept de pui, tăiat cubulețe
1 ceapă, tăiată mărunt
3-4 căței de usturoi zdrobiți
1 lingură rasă de ghimbir
1 morcov mare, tăiat rondele
100-130 gr. mazăre verde congelată
2 linguri pastă concentrată de roșii sau 2 linguri suc de roșii
150 ml. lapte de cocos sau cremă de cocos*
Condimente: sare și piper (după gust), 1 lingură de curry
Pentru servit: orez alb, brun sau basmati (150-200 gr. orez nefiert pentru 3-4 porții)
*Vei avea nevoie de lapte de cocos sau cremă de cocos la conservă, pentru că acestea au o concentrație mai mare de cocos în compoziție și vor face mâncarea să fie mai cremoasă.
*Eu am folosit lapte de cocos de la Sanovita. Pe site-ul lor aveți 15% REDUCERE dacă la finalul comenzii adaugați codul meu: foodieopedia .
____________________________________
PREPARARE
Călește pe rând ceapa tăiată mărunt, cățeii de usturoi zdrobiți și ghimbirul ras. Vă reamintesc că eu călesc cu apă, nu cu ulei. Adaug apă în tigaie și pe măsură ce se călesc ingredientele, tot mai adaug puțin câte puțin apă.
După ce s-a călit ceapa, usturoiul și ghimbirul, adaugă cele două linguri de pastă concentrată de roșii, toate condimentele, 2-3 linguri de apă și amestecă cu o lingură de lemn.
Taie pieptul de pui în cubuțele mai mici, pune-le în tigaie și amestecă bine-bine. Adaugă și morcovul curățat și tăiat în rondele, apoi toarnă 500 ml. apă peste ingrediente și lasă să fiarbă timp de 20 minute până puiul este gătit. Amestecă din când în când.
După 20 minute adaugă mazărea verde și lasă să fiarbă timp de 5 minute. Dacă mai este nevoie, adaugă puțină apă, apoi toarnă 150 ml. lapte de cocos și lasă să fiarbă totul încă 3-4 minute, la foc mic. Gustă și vezi dacă mai trebuie adăugate condimente.
Pentru servit cel mai indicat este orezul basmati, pentru că acesta este specific bucătăriei indiene și se potrivește de minune cu orice curry datorită mirosului și gustului ușor parfumat.
Să aveți poftă!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete de curry:
Curry cu naut si lapte de cocos
Gnocchi in sos curry
Tikka Masala cu naut si orez basmati
Lasă un comentariu