Raw cheesecake cu zmeură – curcubeu pe cerul gurii e puțin spus. Am stat și am savurat îmbucătură cu îmbucătură și nu-mi doream să se termine.
Cum sună asta: blat din nucă și fulgi de ovăz, cu gust de ciocolată și rom, cremă din nuci caju, cocos și zmeură? Sper că v-am făcut poftă, pentru că urmează să vedeți rețetei unui desert DELICIOSO!
Tot voiam să fac un raw cheesecake cu zmeură și în sfârșit s-a produs minunea. Mi-am luat inima-n dinți și am reușit să duc până la capăt și această sarcină. Am ales să fac un cheesecake cu zmeură pentru că în general îmi plac foarte mult fructele de pădure și pentru că sunt de părere că acestea dau o notă mai proaspătă oricărui desert. Dar, hey, nu aș refuza niciodată un cheesecake cu ciocolată!
Știam oarecum partea teoretică și credeam că e foarte greu de pus în practică, dar nu e așa. Tot ce ai nevoie e doar un robot de bucătărie (mărunțitor / food processor) bun, puternic, cu care să mixezi ingredientele, pe care mai apoi să le pui într-o tavă și să aștepți câteva ore să se întărească. Sincer vă spun, nu e nimic complic sau SF la un cheesecake raw.
Pentru decor am folosit niște flori comestibile de la El Dor Plant.ro, pe care le-am primit în urmă cu câteva zile. S-au potrivit de minune cu tortul meu și i-au dat o notă elegantă.
De ce raw si nu 100% raw-vegan?
Este raw pentru că nu este copt nici blatul, nici crema și pentru că am folosit ingredinte în stare crudă, care nu au trecut înainte prin proces termic.
Nu este raw-vegan, pentru că deși nu am folosit niciun ingredient de origine animală, mierea de albine nu este considerată a fi vegană, iar esențele de vanilie și rom folosite de mine nu sunt în stare naturală. Motivul pentru care mierea de albine nu este vegană ține de faptul că apicultura implică exploatarea albinelor, iar cum veganismul presupune excluderea oricăror produse de origine animală sau care derivă din animal (ex: îmbrăcăminte și încălțăminte din piele, blănuri, chiar și miere de albine), nu pot să încadrez acest cheesecake în categoria raw-vegan. Sunt multe teorii asupra acestui aspect legat de miere, dar nu voi intra în detalii.
Nici nu contează dacă e sau nu raw-vegan pentru că a ieșit foarte delicios, de care sunt tare mulțumită și mândră și cu siguranță voi mai face și alte cheesecake-uri raw.
Sunteți pregătiți să facem împreună un raw cheesecake cu zmeură ?
____________________________________
INGREDIENTE
Baza:
200 gr. miez de nucă
170 gr. curmale fără sâmburi
100 gr. fulgi de ovăz fini
30 gr. pudră de roșcove/carob (poate fi înlocuită cu cacao)
1 lingură esență de rom
un vârf de sare
Crema:
300 gr. nuci caju crud
250 gr. cremă de cocos cu procent de grăsime mare (găsiți și cu denumirea de coconut cream / full fat coconut cream)
20 gr. ulei de cocos
4 linguri zeamă de lămâie
3-4 linguri miere de albine (sau orice alt îndulcitor lichid)
1 lingură esență de vanilie
150 gr. zmeură
____________________________________
PREPRARARE
Cu o seară înainte de a face tortul, pune nucile caju într-un bol și adaugă apă cât să le acopere. A doua zi strecoară apa. Pasul acesta este important, nucile caju trebuie să fie hidratate.
Referitor la crema de cocos, la fel, pune cutia de cremă de cocos la frigider pentru a se întări peste noapte. A doua zi desfă cutia (conserva) și scoate cu grijă crema de cocos cu o lingură.
Cum facem baza pentur raw cheesecake cu zmeură?
Pentru început pune în două boluri separate curmalele și miezul de nucă, adaugă apă cât să le acopere și lasă-le la hidratat pentru cel puțin 10-15 minute, apoi aruncă apa din boluri.
Vei avea nevoie de un robot de bucătărie (food processor) pe tot parcursul acestei rețete.
Pune miezul de nucă într-un robot de bucătărie și mixează-l de 2-3 ori cât să se mărunțească un pic. Pune curmalele într-un bol și mixează-le cu ajutorul unui blender de mână până devin ca o pastă. Poți să folosești același robot de bucătărie cu care ai mărunțit nuca și pentru a transforma curmalele într-o pastă.
Într-un bol încăpător pune miezul de nucă mărunțit, fulgii de ovăz, pudra de roșcove, un vârf de sare și o lingură de esență de rom. Amestecă, apoi adaugă pasta de curmale și amestecă din nou totul cu mâna până rezultă o compoziție omogenă.
Vei avea nevoie de o tavă în formă de tort cu pereți detașabili, pe fundul căreia trebuie să pui hârtie de copt. În acest fel îți va fi mai ușor să trasferi tortul pe un alt suport. Diametrul tăvii mele de tort este de 24 cm.
Pune compoziția pentru baza cheesecake-ului în această formă, distribuie-o pe toată suprafața formei și aplatizeaz-o frumos cu ajutorul degetelor, cu o paletă de silicon sau cu o lingură.
Pune tava la frigider până pregătești crema.
Cum facem crema?
Pune nucile caju hidratate, crema de cocos, uleiul de cocos, sucul de lămâie, mierea și esența de vanilie într-un robot de bucătărie și mixează bine până totul ia forma unei paste/creme. Pentru că nu am un robot foarte încăpător, am mixat prima data nucile caju cu sucul de lămâie, mierea și esența de vanilie, iar mai apoi am adăugat crema de cocos. La nevoie, în timp ce mixați nucile caju, adăugați puțin câte puțin niște lapte vegan (cocos, migdale, soia).
Adaugă și zmeura în robot și mixează totul pentru câteva secunde. Pentru că robotul meu nu era foarte încăpător, am transferat crema de caju și cocos într-un bol, peste care am pus zmeura, apoi am mixat cu un blender vertical. Asta este, ne descurcăm cu ce avem.
După ce totul ia forma unei creme, pune crema peste baza de cheesecake și niveleaz-o cât poți tu de bine cu o spatulă sau cu o lingură.
Bagă tava la congelator pentru 3-4 ore sau cel mai bine peste noapte pentru a se întări crema.
După ce scoți tava din congelator, lasă cheesecake-ul la temperatura camerei pentru 30 minute, apoi desfă inelele din jurul cheesecake-ului.
Vă recomand să faceți, fie un sos din fructe de pădure sau doar din zmeură, fie să serviți cu fructe de pădure proaspete.
Cum am făcut sosul de zmeură?
Am pus zmeură congelată într-un blender cu puțin lapte de cocos, am mixat până a devenit ca o pastă. Am pus pasta într-o sită și am amestecat cu o lingură, până a ieșit tot sosul, în sită rămânând semințele de la zmeură.
Taie cu grijă cheesecake-ul în felii și servește-l cu mare poftă!
Câteva sfaturi:
- Aveți grijă câte felii mâncați! Chiar dacă este făcut din produse naturale, fără făină sau zahăr adăugat, totuși este foarte caloric, pentru că este făcut în mare marte din grăsimi (caju, miez de nucă, ulei de cocos, cremă de cocos)
- Eu jumătate din tort l-am pus într-o caserolă și l-am băgat la congelator, pentru că nu aveam cum să-l mâncăm pe tot. Vă sfătuiesc și pe voi să faceți la fel, iar când aveți poftă de un desert, pur și simplu îl scoateți din congelator, îl lăsați la temperatura camerei câteva minute, apoi serviți.
- Dacă vrei să faci un cheesecake cu 2 staturi diferite, pur și simplu mărești gramajele la nucile caju, la crema de cocos, mai adaugi 2-3 linguri de miere și de zeamă de lămâie.
Să vă bucurați de el!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete raw:
Raw brownies cu nuca si curmale
Prajiturici raw cu nuca si matcha
Bomboane Snickers
2 Comments
Daiana
decembrie 28, 2018 11:08 amNeaparat am sa incerc aceasta reteta <3
Foodieopedia
aprilie 14, 2019 12:41 pmSă îmi spui cum ți s-a părut 🙂
Lasă un comentariu