N-am mai făcut de mult timp o listă cu recomandări de restaurante din Cluj-Napoca, așa că mai jos veți găsi 5 localuri la care am fost în ultima vreme și unde mi-a plăcut ce am mâncat.
Aruncă un ochi și pe articolul ,,Unde mancam bine in Cluj-Napoca” și pe articolul ,,Unde si ce mancam in Cluj-Napoca” pentru a vedea și celelalte recomandări. Sunt sigură că vei găsi ceva pe gustul tău.
De data aceasta am ales restaurante cu specific diferit, avem indian, italian, francez, dar și două restaurante, care pun foarte mult accent pe produsele locale și pe susținerea producătorilor locali. Este o direcție pe care aș vrea să o văd în cât mai multe localuri.
Iată sugestiile mele de recomandări de restaurante din Cluj-Napoca:
1. Buongiorno Cucina Fiorentina
Călătorie culinară în Italia
Bine, n-am fost până în Italia, dar am avut fix același vibe la Buongiorno Cucina Fiorentina. Chef bucătarul, Antonio, un italiano vero, pregătește preparatele după rețete clasice italienești.
Am început cu „aperitivo”: platou cu Prosciutto di Parma, Burrata și coccoli. Mi-a plăcut extrem de mult cum se combinau toate 3 împreună: coccoli și prosciutto au fost sărate, însă le-au temperat burrata fină și cremoasă. Este un aperitivo clasic zonei Toscane.
Am continuat cu paste.
Eu am avut „Paccheri cu sos de caracatiță”, ușor picant, însă foarte gustos. După ce am terminat pastele am făcut „scarpetta”, adică am curățat farfuria cu o bucată de „schiacciata”, care este o pâine tradițională din Toscana și seamănă mult cu focaccia. Proprietarul restaurantului m-a văzut făcând asta și mi-a spus că „scarpetta” este un obicei la italieni și asta înseamnă că ți-a plăcut mult preparatul. Așa a și fost.
Sergiu a avut Carbonara. Cred ca v-am mai spus că el caută cea mai bună carbonara din oraș. Ei bine, el a zis că a găsit-o. Am gustat și eu. E rețeta clasică, cu guanciale, ou și Pecorino Romano. E vis!
Desert: tiramisu. Excelent! Nici nu puteam încheia mai bine seara.
Dacă tot ne-am anulat vacanța în Italia anul acesta, am găsit o parte din ea aici, la Buongiorno Cucina Fiorentina .
Grazie!
2. Bujole
Am mers la Bujole și am început cu o sticlă de vin „Colocviu la Paris”, asta ca să fim în temă cu specificul franțuzesc al restaurantului.
Ca fel principal ne-am ales paste amândoi.
Alegerea mea: Chicken Vermouth – tagliatelle de casă cu pui, pancetta, praz și vermut (vin). Au fost gustoase și foarte aromate. Pancetta îi dă un gust excelent.
Alegerea lui Sergiu: Tagliatelle de casă cu vită, sparanghel și grana padano. M-a interesat în special să văd cum e vita și am gustat puțin din ea. Perfect făcută!
La final ne-am luat și desert.
Cheesecake-ul cu pară flambată, coulis de fructe de pădure și nucă prăjită a fost al meu și pot să spun că e cel mai bun cheesecake pe care l-am mâncat până acuma în Cluj-Napoca. Deci dacă vreți un cheesecake bun, să știți unde să mergeți.
Tarte Tatin, pe care și acuma se chinuie să îl pronunțe corect, a fost alegerea lui Sergiu. A avut și înghețată de lime care a mers mână-n-mână cu tarta și caramelul.
Bujole este cu siguranță un local de bifat în Cluj-Napoca pentru un răsfăț culinar.
La ei puteți să serviți și micul dejun, dar vă las să vă uitați peste meniul lor, pentru a vă face o părere.
3. Nativ
Am fost la Nativ la un eveniment de food & beer pairing. Am băut toată seara bere de la Clusa Brewery . Nu mă pricep eu tare bine la beri, însă am putut să observ că berea de la fiecare preparat avea altă aromă și intensitate.
De exemplu, am început cu un platou de brânzeturi de la Ferma Tusa , salam cu piper de la Carmangeria Pasini și piept de porc crud uscat de la ferma familiei Tărăran, alături de care am avut o bere fructată, cu aromă de grapefruit, care a fost și cea mai light dintre toate.
Un alt exemplu ar fi cârnațul făcut în casă, alături de care am avut o bere mai puternică, special aleasă să completeze un preparat mai gras.
Mi se pare interesant cum au asociat denumirea berilor cu un moment din istoria Clujului (Clusa 1173 Pale Ale – anul primei atestări documentare a orașului sau Clusa 1316 Cream Ale – Construirea Bisericii Sfântul Mihail).
(pui crocant cu cartofi prăjiți și sos de usturoi)
Nativ nu este un restaurant românesc, ci mai degrabă un steakhouse cu ingrediente 100% românești. Ei folosesc ingrediente locale, de la micii producători. De exemplu, vinul este doar de la Crama Jelna , berea doar de la Clusa Brewery , nu au sucuri, ci doar siropuri.
Știți ce ar fi și mai fain? Să tot fie restaurante de genul acesta, să primeze calitatea și simplitatea în farfurie și să te bucuri în tihnă de mâncare.
4. Indigo
Ah, nici nu știți de când aveam în plan să mergem să mâncăm la un restaurant indian! Am ajuns la Indigo, care este situat în complexul studențesc Hașdeu, pe str. Piezișa. Ne era tare poftă de mâncare indiană, așa că ne-am dus hotărâți acolo.
Eu mi-am comandat ,,Chef’s special curry” cu pui, în sos pe bază de ceapă și nuci caju. A fost ușor picant, însă pe mine nu mă deranjează acest lucru. Mi-a plăcut mult sosul, foarte gustos și aromat.
Sergiu și-a luat ,,Murg Makhanwala”, tot un curry cu pui, gătit în sos cremos de roșii cu unt și mirodenii. Am gustat și eu puțin și nu a fost deloc picant, însă foarte bogat în arome.
Împreună am împărțit două garnituri:
Orez basmati fiert la aburi. Pe acesta îl folosesc mereu și eu atunci când fac acasă mâncare indiană. Este un orez parfumat, care se potrivește perfect cu aceste preparate.
Naan cu chilli si usturoi, adică o pâine tradițională indiană, plată, coaptă în cuptorul Tandoori. Abia dacă am simțit gustul usturoiului și aș fi preferat să-l simt mai puternic.
La desert ne-am ales:
,,Phirni cu mango” – o budincă cu orez și piure de mango. S-a simțit extrem de bine gustul de mango, nu e dulce deloc și a venit bine după toate explozia de arome de la felurile principale.
La fel s-a întâmplat și cu al doilea desert. Am luat specialitatea bucătarului, adică un fel de tort cu fistic. Spun ,,un fel de tort”, pentru că mai degrabă ni s-a părut a fi un tort înghețat, pentru că totul a fost rece, crema foarte întărită, însă cum ziceam, după toate aromele de mai sus, a temperat puțin situația.
La Indigo ți se pune în farfurie parfumul și aromele bucătăriei indiente. Ia în calcul acest restaurant dacă ți se face vreodată poftă de un curry.
5. Frank the Tank
Destul de recent deschis, Frank the Tank este un restaurant fix în inima orașului, chiar în curte cu Jaxx American Restaurant. Este un local perfect pentru o ieșire relaxantă cu prietenii.
Au un meniu interesant, adică găsești idei de mic dejun (diferite papare: cu slănină, cu cânați), gustări (ex: oase de vită cu măduvă), feluri principale (ex: mititei, pui la jar), deserturi, dar și diferite băuturi (normal că nu lipsește berea).
Nouă ne-a făcut cu ochiul mititeii de casă și asta ne-am luat amândoi, plus că Sergiu și-a luat și o bere.
Sunt făcuți din carne de porc și vită, serviți cu 3 feluri de muștar (produse de Cluj), iar ca garnitură ne-am ales cartofi copți în jar cu unt și ierburi. Mi-au plăcut mult micii pentru că au fost suculenți, condimentați fix cât trebuie, iar cartofii mi-au adus aminte de cei făcuți de bunicul meu. Dintre cele 3 tipuri de muștar, cel negru este cel mai puternic la gust pentru că are și hrean în compoziție.
Meniul este destul de scurt, însă la o privire mai atentă, poți să observi că sunt preparate tradițioale, simple și am observat că folosesc multe produse locale, ceea ce este un mare bonus.
Data viitoare când mergem vrem neaparat să încercăm și cremeșul.
Dacă aveți poftă vreodată de mici buni în Cluj-Napoca, să știți că îi găsiți la Frank the Tank.
Sper să vă placă și această listă de recomandări de restaurante din Cluj-Napoca și să le treceți pragul!
Lasă un comentariu