Budinca de paste cu branza de vaci

Nu știu ce deserturi vă făceau bunicile voastre, însă nu pot să uit cât de gustoasă era acea budincă de paste cu brânză de vaci, pe care Mama Bună ne-o făcea în copilărie. Bine, pe atunci îi ziceam ,,budincă de macaroane”.

Budinca de paste cu branza de vaci - foodieopedia

Cu gândul la acele vremuri, m-am pus rapid pe treabă și am băgat la cuptor o budincă de paste cu brânză de vaci, aromatizată cu stafide și coajă de portocală, fix așa cum mi-o aminteam eu. A lăsat un parfum frumos în casă și am fost tare nerăbdătoare să se coacă, să pot mănca și eu o bucată (evident că nu m-am oprit la o bucată, dar ăsta este secretul nostru).

Nu este o rețetă complicată, poți să folosești orice tip de pastă ai în casă, inclusiv spaghete sau tagliatelle, pe care eu te sfătuiesc să le rupi în bucăți mai mici. Iaurtul grecesc din compoziție poate fi înlocuit cu smântână, iar stafidele cu orice alte fructe uscate, ba chiar poți să adaugi și nuci.

Budinca de paste cu branza de vaci - foodieopedia

E bună călduță, dar e și mai bună a doua zi după ce a stat o zi la rece. Se păstrează proaspătă până la o săptămână (pe testate). Eu am pus-o într-o caserolă, am băgat-o în frigider și am tot mâncat din ea când am avut poftă.

Poate să fie desert/gustare sau mic dejun. Ba chiar luat la pachet într-o caserolă la școală sau job. Să mai pui 2-3 bucăți în plus și pentru colegii tăi. 

Sper că v-am trezit puține amintiri cu rețeta aceasta și sper să o pregătiți și voi cât de curând!
____________________________________
INGREDIENTE
250 gr. paste (poți să folosești orice tip de pastă)
600 gr. brânză de vaci
300 gr. iaurt grecesc
4 ouă
100 gr. eritritol (poți să folosești zahăr sau alt îndulcitor)
100 gr. stafide
1 portocală
2 linguri esență de rom

Budinca de paste cu branza de vaci - foodieopedia
____________________________________
PREPARARE

Pune pastele la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj, iar după ce sunt fierte, strecoară-le, apoi lasă-le la răcit.

Cât timp fierb pastele, pune stafidele într-un bol, adaugă apă călduță cât să le acoperi, plus cele două linguri de esență de rom și amestecă. Lasă-le la înmuiat 15-20 minute.

Budinca de paste cu branza de vaci - foodieopedia

Într-un bol mai mare adaugă brânza de vaci, iaurtul, eritritolul, coaja de la portocală, zeama de la jumătate de portocală și cele 4 ouă. Amestecă totul bine-bine cu un tel.

După ce s-au răcit pastele, adaugă-le în bol, pune și stafidele stoarse de apă, apoi amestecă compoziția cu o lingură.

Budinca de paste cu branza de vaci - foodieopedia

Adaugă compoziția pentru budinca de paste într-o tavă, nivelează frumos deasupra, apoi bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 50-55 minute, până vezi că se rumenește la suprafață.

Eu am folosit o tavă dreptunghiulară de 30×20 cm, însă poți să folosești și o tavă rotundă de tort cu pereții detașabili (24/26 cm) sau două tăvi mai mici, pentru că este o compoziție destul de multă.

Dacă ai doar o tavă mică, înjumătățește cantitatea de paste, brânză de vaci, iaurt și ouă și urmărește restul pașiilor în continuare.

Pe parcursul coacerii budinca de paste se va umfla, ca un sufleu, însă după ce o scoți de la cuptor, pe parcurs ce se răcește, se va lăsa în jos.

Lasă budinca de paste cu brânză de vaci să se răcească complet, apoi taie în bucăți potrivite.

Budinca de paste cu branza de vaci - foodieopedia

Servește cu poftă, așa simplă, cu o ,,ploaie” de zahăr pudră deasupra, cu un sos din fructe de pădure sau cu dulceața preferată.

Să vă fie de bine!

Cu drag, Nicoleta!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu