Mar copt cu nuca si magiun de prune

Măr copt cu miez de nucă și magiun de prune ați încercat? Dacă nu, să știți că o să vă încânte papilele gustative la maxim. Merită încercată rețeta asta, și nu doar încercată, ci și repetată.

Mar copt cu nuca si magiun de prune - foodieopedia.ro

Merele sunt printre fructele mele preferate, mereu le am în casă și îmi place să le folosesc în diverse rețete. Cele coapte îmi aduc aminte de copilărie, bunica ne făcea des în cuptorul de la sobă, fie coapte întregi, fie le tăia rondele. În casă era un miros divin.

Cred că majoritatea dintre noi avem acest fruct în casă și gândindu-mă că îl găsim constant pe piață tot anul, un desert rapid, la care nu ai nevoie de foarte multe ingrediente este binevenit în orice moment în care avem poftă de ceva dulce.

Ce trebuie să știi despre această rețetă?

  • ai nevoie de mere mari, însă dacă folosești mere mici te vei adapta și le vei umple cu atâtea straturi de nucă și magiun cât se poate
  • dacă nu îți place nuca sau nu ai în casă, poți să folosești orice alte oleaginoase: alune, migdale, caju, fistic
  • în loc de magiun de prune poți să folosești orice alt gem preferat
  • dacă nu vrei să adaugi magiun de prune sau orice alt gem, poți să pui în schimb fructe uscate (stafide, curmale, caise uscate, merișoare etc)
  • topping-urile sunt opționale, însă nu m-am  putut abține și am adăugat deasupra puțină miere și unt de caju
  • nu este nevoie să adaugi zahăr pentru că merele sunt deja destul de dulci
  • nu este nevoie să adaugi nici unt ca în alte rețete clasice

Mar copt cu nuca si magiun de prune - foodieopedia.ro

După cum vezi, rețeta este foarte versatilă și poți să o adaptezi propriilor gusturi. În bucătărie trebuie să fim inventivi și să folosim ce avem la îndemână pentru a crea ceva delicios.

Aceste mere coapte cu miez de nucă și magiun sunt foarte gustoase, zemoase și îți vor umple casa de un parfum îmbietor.

Încerci și tu rețeta?
____________________________________
INGREDIENTE (pentru 2 porții)
2 mere mari
1 lingură plină cu magiun de prune (se poate folosi orice alt gem preferat)
30 gr. miez de nuca
½ linguriță scorțișoară
esență de rom (cât să  stropești un pic înăuntrul mărului)
Topping: miere, unt de caju
*după preferințe topping-urile pot fi opționale sau puteți să adăugați orice altceva în funcție de ce aveți prin casă

____________________________________
PREPARARE
Spală merele și șterge-le cu un șervețel de bucătărie. Așează-le într-o tavă sau într-un vas mic de yena.

Taie capacul merelor (partea de sus cu codița), apoi scoate miezul și semințele merelor cu ajutorul unei lingurițe. Scobește miezul cu grijă astfel încât să nu ajungi la coajă, însă să faci destul loc pentru a umple merele cu nucă și magiun.

După ce ai scos miezul, presară înauntru scorțișoară și stropește cu puțină esență de rom.

Mar copt cu nuca si magiun de prune - foodieopedia.ro

La baza merelor adaugă un pic de miez de nucă tocat, peste nucă adaugă o linguriță de magiun de prune. Următorul strat va fi din nou miez de nucă, apoi iar o linguriță de magiun de prune. Ultimul strat va fi format din miez de nucă.

Pentru fiecare măr am folosit 6 bucăți de miez de nucă, deci pe fiecare strat câte două bucăți.

Pune capacul merelor, apoi bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30-35 minute, până când vezi că merele au devenit moi.

Lasă să se răcească aproximativ 5-10 minute, apoi servește cu plăcere.

Ca topping eu am folosit puțină miere de albine și unt de caju. Rămâne la alegerea ta dacă vrei să folosești topping sau nu.

Mar copt cu nuca si magiun de prune - foodieopedia.ro

Mar copt cu nuca si magiun de prune - foodieopedia.ro

(așa arată înauntru)

Cu drag, Nicoleta!

 

Mă găsești și pe:

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/nicoleta.catargiu/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/foodieopedia/

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

4 Comments

  • Mariana
    aprilie 7, 2021 1:05 pm

    Nu se adauga deloc lichid in tava? Multumesc.

    • Foodieopedia
      aprilie 7, 2021 1:34 pm

      Salut! Nu, doar putina hartie de copt. Marul iese moale oricum, nu are nevoie de aburi sau ceva, daca la asta te referi daca ma pus apa.

  • Sergiu
    martie 18, 2020 1:50 pm

    Arata delicios! Abia astept sa incerc.

    • Foodieopedia
      martie 19, 2020 3:57 pm

      Cât de curând :*

Lasă un comentariu