Ratatouille cu halloumi la cuptor

Aveam de mult timp în minte această idee de a face ratatouille cu halloumi la cuptor, pentru că mi se pare un preparat extrem de simplu, dar foarte gustos, care poate fi servit la prânz sau cină. Practic este o masă completă, formată din halloumi și garnitură (ratatouille).

Ratatouille cu halloumi la cuptor - foodieopedia

Pe lângă faptul că este un preparat simplu, este și foarte econom, pentru bugetul oricărei persoane. Avem nevoie doar de legume proaspte ca: ardei, vânătă, dovlecel, ceapă, usturoi, câteva frunze de busuioc, condimente după gust și brânză pentru grătar / halloumi. Cea pe care o folosesc cel mai des este cea de la Delaco și chiar dacă este o brânză destinată pentru grătar, mi s-a  părut că se potrivește foarte bine făcută și la cuptor. Împreună cu aceste legume de sezon, de care eu încerc să profit cât mai mult, a făcut echipă faină, iar noi am avut o masă pe cinste, plină de culori și savoare.

Ratatouille cu halloumi la cuptor - foodieopedia

Am pornit de la clasica și binecunoscuta rețetă a francezilor, ratatouille, apoi am completat-o cu această brânză halloumi. Dacă nu vă place denumirea de ,,ratatouille”, putem să îi zicem ,,tocană de legume la cuptor”. Și dacă stăm puțin și analizăm, într-o rețetă, avem două influențe culinare diferite: franceză și cipriotă, pentru că acest tip de brânză își are originea în Cipru.

Este un preparat care poate fi făcut și în cantități mai mari, pentru momentele în care aveți invitați la masă (pur și simplu dublați cantitățiile folosite de mine), ba chiar poate fi pusă o parte într-o caserolă și luată a doua zi la job. Dacă vă rămâne pe a doua zi, pur și simplu o încălziți iar în cuptor sau în cuptorul cu microunde câteva minute.

Ratatouille cu halloumi la cuptor - foodieopedia

Sper să vă placă rețeta și să o pregătiți și voi cât de curând!
____________________________________
INGREDIENTE (2-3 porții)
200 gr. brânză pentru grătar Delaco  (halloumi)
1 ardei roșu tăiat în bucăți potrivite
1 ardei galben tăiat în bucăti potrivite
1 vânătă mică tăiată cubulețe
1 dovlecel mic tăiat cubulețe
1 ceapă mică tăiată fâșii
4 căței de usturoi zdrobiți
2 linguri ulei de măsline
5-6 frunze de busuioc proaspăt
sare și piper după gust
400 gr. sos de roșii

  • dacă nu îți place una dintre legumele menționate de mine, pur și simplu nu o adaugi
  • ardeiul, vânăta și dovlecelul nu trebuie tăiate în bucăți foarte mici, nici prea mari, ci potrivite, de aproximativ 2-3 cm (vezi în poză)
  • dacă nu îți place busuiocul, poți să folosești cimbru sau pătrunjel
  • preparatul poate fi pregătit în întregime și la flacăra aragazului dacă nu vrei neaparat să îl faci la cuptor

Ratatouille cu halloumi la cuptor - foodieopedia
____________________________________
PREPARARE

Pune cele două linguri de ulei de măsline într-o tigaie și călește pe rând ceapa, usturoiul, ardeiul roșu, ardeiul galben, dovlecelul și vânăta, până când toate legumele devin ușor moi. La nevoie adaugă puțină apă atunci când călești.

Ratatouille cu halloumi la cuptor - foodieopedia

Adaugă sosul de roșii, busuiocul proaspăt tăiat mărunt, condimentează cu sare și piper după gust. Adaugă și 100 ml. apă, apoi amestecă. Lasă să fiarbă legumele 5 minute la foc mic, apoi adaugă-le într-o tavă. Am folosit o tavă de 30×20 cm.

Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 25-30 minte, până vezi că sosul s-a mai redus. Amestecă legumele la jumătatea timpului.

Ratatouille cu halloumi la cuptor - foodieopedia

După cele 25-30 minute, pune bucățile de brânză halloumi în tavă, peste legume, apoi bagă din nou tava la cuptor pentru 6-8 minute, atât cât brânza să devină moale.

Scoate tava din cuptor, lasă să se răcească 10-15 minute, apoi adaugă într-o farfurie o parte din legumele ratatouille, iar peste ele brânza halloumi.

Servește cu pâine și pătrunjel proaspăt deasupra.

Ratatouille cu halloumi la cuptor - foodieopedia

Poftă mare!

Cu drag, Nicoleta!

 

Mă găsești și pe:

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/nicoleta.catargiu/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/foodieopedia/

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu