Tarta cu pere, nuci si Roquefort

Am zis să-i urez bun venit toamnei cu o tartă cu pere, nuci și Roquefort, o rețetă clasică, o combinație de gusturi dulce-sărat, care se completează perfect.

Tarta cu pere, nuca si roquefort - foodieopedia

Brânza Roquefort este o brânză albastră cu mucegai, cu un gust înțepător și o aromă puternică. Se produce în sudul Franței, în Roquefort sur Soulzon, de unde vine și denumirea ei. Eu am folosit-o pe cea de la Ile de France și am știut din start că trebuie să o introduc într-o rețetă de desert, pentru a-i mai tempera gustul intens. Deobicei această brânză este acompaniată de fructe dulci pentru a balansa gustul acesteia.

Tarta cu pere, nuca si roquefort - foodieopedia

Tarta cu pere, nuci și Roquefort mi se pare un desert potrivit pentru toamnă, pentru că avem două dintre roadele acestui anotimp (perele și nucile), de care eu încerc să profit și să le folosesc cât mai des. Pe lângă acestea, am asociat și culoarea tartei cu noul ,,covor” format din frunzele maronii-arămii, care încet-încet cad și se aștern pe pământ.

Este o tartă gustoasă, simplu de pregătit, iar brânza Roquefort o face să fie specială.

Tarta cu pere, nuca si roquefort - foodieopedia

Sper să vă placă rețeta și să o pregătiți și voi cât de curând!
____________________________________
INGREDIENTE

Pentru crustă
250 gr. făină integrală (poți să folosești și făină albă)
130 gr. unt rece
1 ou rece + 1 gălbenuș
3 linguri eritritol (zahăr sau alt îndulcitor)
4 linguri apă rece
1 praf de sare

Pentru umplutură
100 gr. brânză Roquefort Ile de France
8 pere
1 pumn de miez de nucă
3 linguri eritritol (zahăr sau alt îndulcitor)
1 linguriță de scorțișoară
2 linguri esență de vanilie
1 lingură de amidon de porumb (poate fi înlocuit cu făină)

Tarta cu pere, nuca si roquefort - foodieopedia
____________________________________

PREPARARE

Cum facem crusta

Pune într-un robot de bucătărie făina, eritritolul, praful de sare si untul tăiat în cubulețe, apoi mixează 5 secunde. Adaugă oul și cele 4 linguri de apă și mixează din nou până obții un aluat compact.

Alternativa: Dacă nu ai robot de bucătărie, poți să frămânți aluatul cu mâna. Pune într-un bol făina, zahărul, praful de sare și untul, apoi amestecă-le până obții un aluat sfărâmicios. Adaugă ouă și cele 4 linguri de apă rând pe rând, apoi frământă până rezultă un aluat compact.

Tarta cu pere, nuca si roquefort - foodieopedia

Scoate aluatul din robotul de bucătărie, pune-l pe masă și frământă-l cu mâna câteva secunde, până se adună ca într-o bilă, apoi înfășoar-o într-o folie alimentară și pune aluatul timp de 30 minute la frigider.

După cele 30 minute, scoate aluatul din frigider și pune-l pe o foaie de copt, iar cu ajutorul unui sucitor acoperit de făină, întinde aluatul într-o formă rotundă. Ai grijă ca aluatul întins să fie un pic mai mare decât diametrul tăvii de tartă (24 cm are a mea)

Așează aluatul în forma de tartă unsă cu puțin unt sau ulei de măsline, apoi taie excesul de aluat de pe margine. Înțeapă cu o furculiță din loc în loc crusta tartei, atât la bază, cât și pe margini.

Cum facem umplutura

Taie miezul de nucă mărunt.

Taie brânza Roquefort în bucățele mai mici.

Spală și taie perele în cubulețe mai mici, pune-le într-un bol și amestecă-le cu eritritolul, scorțișoara, esența de vanilie și amidonul alimentar.

Perele pot fi și curățate de coajă, a fost alegerea mea să le folosesc cu tot cu coajă. De asemenea pot fi date pe răzătoare, însă mie îmi place să simt perele întregi într-o astfel de tartă.

Tarta cu pere, nuca si roquefort - foodieopedia

Cum asamblăm

Pune la baza tartei nuca mărunțită și jumătate din catitatea de Roquefort tăiată cubulețe. Adaugă peste acestea și perele, având grijă să nu pui și zeama lăsată din bol. Aranjează-le frumos în tartă.

Unge marginile tartei cu gălbenușul de ou bătut, apoi bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30 minute. După 30 minute, scoate cu grijă tava, apoi pune deasupra perelor și restul cantității de brânză Roquefort. Bagă din nou la cuptor pentru 3-5 minute, până se topește brânza.

Lasă să se răcească complet, apoi taie în felii potrivite și servește cu poftă.

Tarta cu pere, nuca si roquefort - foodieopedia

Merge foarte bine cu un pic de miere sau cu zahăr pudră deasupra. Cei îndrăzneți pot să alăture tartei și un pahar de vin alb.

Cu drag, Nicoleta!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu