Salam de biscuiti cu prune uscate si migdale

Salam de biscuiți cu prune uscate și migdale – o mică reinterpretare a rețetei originale a acestui desert/dulce, pe care românii îl au pe masa lor cu diferite ocazii și sărbători.

salam de biscuiti cu prune uscate si migdale

Salamul de biscuiți este acel dulce, pe care cu siguranță toată lumea îl știe pentru că este foarte popular și este un desert cu care am copilărit. Bunicile și mamele noastre îl făceau adesea, în special de sărbători, fiind o rețetă rapidă și extraordinar de gustoasă. Ca să o zic pe aia dreaptă, cine nu a mâncat măcar o dată în viață salam de biscuiți, a trăit degeaba.

Salam de biscuiți with a twist

Referitor la rețeta de azi de salam de biscuiți cu prune uscate și migdale, veți observa că nu am folosit decât 3 ingrediente din lista de ingrediente a rețetei originale. Rețeta pe care cu toții cred că o știți are în compoziție unt, ciocolata, zahăr, lapte, unii adaugă și rahat, stafide etc. În schimbul celor enumerate eu am preferat să adaug 3 ingrediente care au dat un gust aparte salamului de biscuiți pe care eu mi-l amintesc din copilărie, dar care este la fel de delicios:

⇒ prune uscate și curmale (tranformate în pastă) pentru a lega toată compoziția

⇒ câteva migdale pentru  a completa partea crocantă, pe lângă cea oferită de biscuiți.

Și de data aceasta alături de mine au fost prietenii mei de la Orlando’s, care mi-au oferit cele 3 ingrediente.

salam de biscuiti cu prune uscate si migdale 1

salam de biscuiti cu prune uscate si migdale

Chiar mă bucur că mi-a venit ideea de a face un salam de biscuiți cu prune uscate și migdale, pentru că știți și voi deja cât de mult îmi place să vin cu mici schimbări ale unor rețete cunoscute, poate să le fac un pic mai sănătoase, poate să le aduc ceva nou și să le dau o tușă personală. 

Să vă spun cum a ieșit? Mega delicios. Prunele uscate fac tot în această rețetă.

Așa se face:
____________________________________
INGREDIENTE
150-180 gr. biscuiți digestivi integrali (sau biscuiți fără zahăr)
100 gr. prune uscate fără sâmburi
100 gr. curmale
40 gr. migdale crude
2 linguri pudră de roșcove/karob (sau cacao)
2 linguri esență de rom
1 vârf de sare

* Migdalele pot fi opționale, eu le-am ales pentru a completa partea crocantă
* Dacă nu dorești să pui în compoziție curmale, mărește cantitatea de prune uscate

salam de biscuiti cu prune uscate si migdale - foodieopedia
____________________________________
PREPARARE
Pune la hidratat timp de 30 minute într-un bol cu apă călduță curmalele și 100 gr. prune uscate. Acest lucru v-a ajuta robotul de bucătărie să le mixeze și să le transforme mai ușor într-o pastă.

Între timp mărunțește biscuiții. Pune-i într-un prosop sau într-o pungă ermetică  și bate-i de câteva ori cu un sucitor. Poți de asemenea să-i mărunțești cu mâna. Cu ajutorul unui cuțit lat mărunțește migdalele în bucățele mai mici și taie restul de 30 gr. prune uscate în bucățele mai mici. Eu am preferat să am și bucăți mai mari de prune uscate în salam și de aceea am preferat să tai câteva grame și cu cuțitul.

salam de biscuiti cu migdale si prune uscate

După cele 30 minute pune curmalele în robotul de bucătărie și mixează de câteva ori până se trasformă într-o pastă. Procedează același lucru și cu prunele uscate. Adaugă-le pe rând ca să nu îngreunezi treaba robotului la mixat. Dacă este nevoie adaugă 2-3 linguri din apa în care au stat la hidratat pentru a ajuta robotul de bucătărie la transformarea acestora  într-o pastă.

Într-un bol încăpător adaugă biscuiții și migdalele mărunțite, cele două linguri de pudră de roșcove, esența de rom, pasta de prune uscate și pasta de curmale. Adaugă și un vârf de sare, amestecă bine toate ingredientele, apoi pune compoziția rezultată într-o folie de plastic și formează salamul de biscuiți.

salam de biscuiti cu migdale si prune uscate

Lasă-l la rece în frigider pentru câteva ore sau cel mai bine peste noapte, apoi taie-l în felii.

Eu am mai pus deasupra salamului și niște migdale mărunține.

salam de biscuiti cu prune uscate si migdale

salam de biscuiti cu prune uscate si migdale

salam de biscuiti cu prune uscate si migdale

Bucură-te din plin de acest salam de biscuiți cu prune uscate și migdale!

Alte rețete cu prune:
Prajitura cu prune si aluat sfaramicios
Galette cu prune
Mar copt cu nuca si magiun de prune
Crumble cu prune si coacaze negre

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

2 Comments

 • Janett
  decembrie 23, 2018 12:37 pm

  Bună. Îți urmăresc cu drag rețetele. Mi am spus sa încerc aceasta rețetă minunata deoarece îmi place ideea cu prunele. Întrebarea mea este: Nu sunt prea putini 80 gr biscuiți ptr aceasta rețetă? Mulțumesc patru răspuns.

  • Foodieopedia
   decembrie 26, 2018 11:34 pm

   Bună! Dacă simți că mai trebuie adăugat, mai poți să pui. Eu am pus și migdale și a compensat cumva. Nu am vrut să pun foarte mulți biscuiți. Odată ce ai format ,,salamul” și l-ai pus în frigider la rece, el se întărește

Lasă un comentariu